Седмици след като го обвини за евентуален свой "екзекутор"

Борисов чисти образа на Пеевски - ДПС и БСП искали да го "използват за мръсната работа"

Споровете кой издигна медийния магнат потулват факта, че той се е самономинирал за шеф на ДАНС

Снимка: БГНЕС

На фона на тлеещото напрежение между БСП и ДПС кой е издигнал кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, предизвикала мащабните граждански протести срещу властта, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се зае да спасява публичния образ на Пеевски, обяснявайки, че той всъщност е щял да бъде "използван" да върши "мръсната работа на БСП и ДПС".

След като преди два дни председателят на БСП Сергей Станишев обяви за първи път, че предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС е дошло от ДПС, а по-рано в сряда лидерът на партията Лютви Местан определи отговорността за него като "обща", Бойко Борисов отпрати топката в полето на Станишев, оневинявайки косвено и ДПС.

Като се тегли чертата, лидерите и на трите партии полагат солидарни усилия, за да се скрие старателно премълчаваната истината, че Делян Пеевски всъщност сам се е предложил за поста и никой не е посмял да му възрази. Такова признание направи през юни зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, но то някак потъна в информационния поток.

"Г-н Пеевски щеше да бъде използван", "мисля, че сега ще си направи изводите"

Коментирайки темата в сряда, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново отказа отговор на въпроса дали Пеевски е част от олигархията, но изрази убеждението си, че свързаният с Корпоративна банка политик и бизнесмен щял да бъде използван от управляващите.

"Господин Пеевски сега е разбрал всъщност, че ако му беше приета от парламента кандидатурата, щеше да има много големи проблеми за него самия, защото щеше буквално да бъде използван от двете партии - от БСП, ДПС в случая и да бъде каран да върши мръсната работа. И всъщност те така и оправдаха предложението си за назначение. Мисля, че сега, когато панически бягат от него и Станишев, и Местан, ще си направи своите изводи за какво са го предложили", заяви бившият премиер пред репортери.

Преди малко повече от два месеца лидерът на ГЕРБ бе на съвсем различно мнение, сочейки несъстоялия се шеф на ДАНС като "изпълнител" на заговор за убийството му. "Те (БСП, ДПС и "Атака"-бел.ред.) са подготвили сценарий - да ме задържат и в ареста да ме убият. Затова Станишев казва - нестандартно, само този човек (Пеевски – бел.ред.), с риск за живота си, пое този ангажимент", разпалено обяви на 20 юни Борисов.

Сега обаче бившият премиер, по време на чието управление бизнес-империята на Пеевски значително се разрасна, подпомагана и от вкараните в КТБ солидни държавни средства, вече представя Пеевски като едва ли не невинна жертва. В отговор на въпрос на Mediapool Бойко Борисов заяви, че не може да каже дали Пеевски е част от олигархията, както преди два месеца призна Станишев.

"В държавата има съд и прокуратура, които трябва да дават такива квалификации, каквито се дават и по наш адрес, и затова аз съм завел дела за клевети", каза Борисов.

Станишев, а не Ахмед Доган е инициирал назначението

"Уж не се знае кой е инициирал назначението му за ДАНС. Аз смятам, че това е Станишев, а не Ахмед Доган, когото продължавам да смятам за голям политик”, коментира Борисов в Народното събрание.

Той припомни мотивите на Станишев за избора на Пеевски на най-мощната силова структура в държавата - за да свърши "нестандартни работи”. "Под нестандартни работи в служба като ДАНС разбирам нещо извън закона, за да унищожи ГЕРБ и мен, той е готов на незаконни действия. Това е ясно отвсякъде”, обясни Борисов.

Темата с назначението на Пеевски, което бе скоростно отменено след избухването на гражданското недоволство на 14 юни, не слиза от дневния ред вече трети месец, тъй като и досега няма отговор на въпроса как се стигна до тази номинация, разклатила доверието на европейските партньори към България и показваща толкова явно зависимостта на публичната власт от задкулисието.

Лидерът на ДПС: Решението беше обща политическа отговорност

В понеделник – случайно или не, Станишев изпусна признанието, че Делян Пеевски е бил предложен от ДПС :"Той е член на партията, нормално е те да го предложат, но не това е най-важното". 

Лидерът на българските и европейските социалисти побърза да се коригира във вторник, когато заяви: "Това беше, разбира се, съвместна кандидатура, зад която аз застанах, защото бях убеден в този момент, че може да се свърши добра работа".

В сряда лидерът на ДПС Лютви Местан не изглеждаше да е особено удовлетворен."Много силно се надявам г-н Станишев да е имал предвид единствено безспорния факт, че два мандата г-н Пеевски е депутат от ДПС. Аз няма да споря със Станишев, още по-малко задочно. Решението беше обща политическа отговорност”, заяви той пред бТВ.

Назначението е "експертно-политическо"

Местан поправи Станишев и за твърденията му, че Пеевски е член на ДПС. ”Няма как Пеевски да е член на централното ръководство на ДПС поради простата причина, че той не е член на ДПС и няма и как да е член на ДПС, защото е магистрат, а магистратите не членуват в партии”, каза Лютви Местан. По думите му водещият мотив за назначението му за шеф на ДАНС бил фактът, че той е магистрат, което означавало, че това предложение е било "експертно-политическо".

 

Делян Пеевски има изключително малък стаж като следовател в съдебната система. Основният му опит е от 2005 г., когато изкарва около половин година в столичната следствена служба. От 2001 г. досега той заема всякакви други постове в държавната администрация, включително кара втори мандат като депутат от ДПС.


"Става дума за един добре премислен сценарий за непрекъснато връщане към казуса Пеевски. Темата Делян Пеевски е приключена тема за ДПС, защото в резултат на публичната реакция той дори не встъпи в длъжност”, каза Лютфи Местан.


"Случаят "Делян Пеевски” за ДПС е изчерпан, а политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един казус, още повече когато той е изчерпан”, продължи той и заключи: ”Темата Делян Пеевски е приключена тема за ДПС, защото в резултат на публичната реакция той дори не встъпи в длъжност”.


Лютви Местан разяснява "амнезията" на Орешарски

Явно в опит да направи "услуга" на премиера Пламен Орешарски, лидерът на ДПС реши да даде от негово име отговор на въпрос, на който министър-председателят не може да отговори при многократното му поставяне в студиото на бТВ на 17 юни. Тогава Орешарски бе питан кой му е предложил кандидатурата на Пеевски и след като няколко пъти отказа отговор, накрая каза, че е имал дебат с лидерите на БСП и ДПС и "не помни кой първи е споменал".

"Орешарски каза, че предложението е съвместно и е предмет на обща отговорност. Той не помни, защото този аспект не е релевантен”, обясни Местан, вкарвайки в устата на премиера "наратив", който той не е изричал.


Всички искат да се забрави, че Пеевски всъщност се е самономинирал

През всичките тези месеци на масова амнезия, отказ от поемане на отговорност не само за конкретната номинация на Пеевски, но и на политиката, която стои зад нея, успешно прикриват добре известната обществена тайна, че медийният магнат всъщност се е самопредложил и никой не е посмял да му възрази.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов е може би единственият политик от управляващите, който призна този факт.

"Номинацията на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС е била самономинация", заяви Стоилов на 17 юни.

"Това е било самономинация на предложения. Допускам, че това е била такава инициатива, която е срещнала одобрение с аргументацията за решимостта", коментира тогава Янаки Стоилов, който не подкрепи с гласа си избора на Пеевски за шеф на ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България