Борисов: Да забравим Станишев и да вървим напред с наследството му

Борисов: Да забравим Станишев и да вървим напред с наследството му

В отговор на обвиненията от страна на лидера на БСП Сергей Станишев, че "правителството на ГЕРБ и премиерът продължават да се държат като предизборен щаб, а не като ръководство на страната", министър-председателят Бойко Борисов коментира в петък в кулоарите на НС, че е "най-добре да забравим тези хора и с наследството, което са ни оставили, да вървим напред". За пореден път пред репортери той заяви, че пари в хазната няма и това е заради правителството на "Станишев, което е изхарчило всичко". Премиерът даде пример с общините, на които били обещавани държавни пари за построяване на пътища. "Ето сега и в Благоевград. Вчера съм превел 800 хиляди лева", каза Борисов.

"Как да има пари за коледни пенсии, заплати - пари в хазната просто няма. Именно тяхното правителство е изхарчило парите", каза Борисов по повод поредната петъчна декларация на Станишев.

"Не са си платили правителствените самолети, да не говорим, че са източили парите и няма сега средства за заплати", допълни премиерът.

Според него "ако искаме да имаме балансиран бюджет, трябва да докажем на европейските институции, че умеем да съхраняваме парите на данъкоплатеца и да не фалираме". "Следващите месеци ще получим потвърждение и то в реални възможности да захраним бюджета с допълнителни средства и това ще стане със санкция на ЕС", декларира премиерът.

Запитан за анонсираното от него миналата неделя предложение да има дебат между предишните и настоящите министри за това кой какво е свършил, Борисов коментира, че такъв явно няма да има. "Предложих конструктивно да не се четат такива декларациите, а всеки един министър да каже какво е направил, но явно не става", каза той.

На въпрос на Mediapoool относно обвиненията на Синята коалиция и РЗС, че в ГЕРБ нямат визия как да реформират сектора на националната сигурност, Борисов отговори, че тъкмо в него "има най-ясна визия". "ДАНС са я превърнали в източник на информация. Сега понеже този източник прекъсна, просто няма да има повече информация за медиите", каза той.

Попитан дали има негласно споразумение между ГЕРБ и "Атака" за управление на страната, Борисов отговори: "Яне Янев често идва в кабинета ми, снощи и господин Абаджиев беше на вечерята с г-н Берлускони. Разбирам, че искат да се направят на значими, нека да го правят, но не и на наш гръб".

ГЕРБ към БСП: Не използвайте НС за предконгресни битки

Преди това от парламентарната трибуна трети пореден петък Сергей Станишев атакува с декларация правителството на Борисов, като го обвини, че продължава "с наивните обяснения, че причините за кризисното състояние се крият в предходното правителство". Като за пореден път изрази "притеснението си от задълбочаващата се икономическа и финансова криза" и нейните социални измерения, доскорошният премиер се обърна към днешните управляващи: "Изборите свършиха. Вие вече управлявате страната и носите отговорност за нея. Преборете кризата, осигурете икономически растеж, намалете безработица и осигурете ръст на стандарта на живот на българите, вместо да продължавате да се "борите" с победеното правителство".

Думите му предизвикаха съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който нарече декларацията на Станишев "предконгресна" и настоя да се спре практиката левицата да "използва" петъчния парламентарен контрол за "партийна дейност". ГЕРБ е против от парламентарната трибуна "провалени политици" да хулят и клеветят с популистки цели, заяви Красимир Велчев. Той обвини самия Станишев, че е "сред водещите неработещи депутати", защото не е посетил до момента нито една парламентарна комисия и от обща 670 гласувания в парламента е участвал само в 60.

"Ако мнозинството народни представители работят за авторитета на тези институции, а единици го рушат, на всички ще им бъде много трудно, особено ако тези единици са представители на партия с "голям опит в партизанската борба и подривната дейност", отбеляза съпредседателят на ПГ на ГЕРБ.

Споделяне

Още от България