Трагедията потъна в нелеп цинизъм за пържолките, кучетата, МВР и ордените

Борисов даде едно полуизвинение и поиска две от близки на жертвите в Перник и Враца

Иван Костов: "С поведението си като премиер показвате нивото на достойнство на българската държава"

Снимка: БГНЕС

Сестрата на удушената Мирослава от Перник и детето на убита данъчна служителка от Враца да се извинят на МВР, защото са "нагрубили" служителите, че не си вършат работата, настоя премиерът Бойко Борисов в петък, след като по-рано поднесе половинчато извинение към близките, както и за "пържолките", с които да бъде наградено кучето, открило трупа на 18-годишното момиче. Такава е "равносметката" с "извиненията" на министър-председателя, който в петък се опита да замаже нелепите си коментари от предния ден с още по-нелепи и цинични самооправдания.

Обяснението му беше, че медиите не са го разбрали правилно, а думите му са били извадени от контекста.

В четвъртък, часове след като полицията откри трупа на Мирослава, за която повече от два месеца твърдеше, че е избягала от дома си, премиерът поиска близките на  момичето да се извинят на МВР. Това стана на фона на скандално развитие на разследването - единият от арестуваните за убийството се самоуби в присъствието на полицията при повторен обиск в дома му.

"Съжалявам, че бяха изговорени от близките ѝ такива лоши думи за МВР. Надявам се те да се извинят и да ги отправят към най-близките си, които са участвали в този процес", коментира Бойко Борисов в четвъртък, без да е ясно по какъв начин най-близките на жертвата "са участвали в този процес". Наред с това той похвали служебно куче на БЧК, че е помогнало за откриването на тялото и през усмивка заръча на заплата вътрешният министър Цветан Цветанов да му купи ”три-четири телешки пържолки”.

Последва лавина от гневни реакции във Фейсбук, което най-вероятно е провокирало Борисов късно снощи да се извини пред агенция "Фокус" за думите си по повод близките на убитата Мирослава и "пържолките". Така, освен чиста съвест,  си гарантира и започване на всички сутрешни новинарски емисии в петък с неговото обяснение, поднесено като извинение.

Пред ТВ7 той посочи, че като казал "най-близките трябва да се извинят на полицията", имал пред вид сестрата на Мирослава, но отново не каза защо сестрата трябва да се извини, че неин познат се оказа заподозреният убиец.

"Вижте, аз на който е трябвало да изкажа съболезнования и да обясня думите си, съм го направил още вчера - имам предвид и на майката, и на сестрата. А когато съм имал предвид близките, имах предвид сестрата на момичето", каза премиерът.

Детето на убитата данъчна служителка също да се извини на МВР

След това реши да добави случая с убийството, разкрито през изтеклата нощ във Враца. "Вчерашният и снощният, бих го нарекъл, случай във Враца пак е подобен. Чухме детето на изчезналата пак да казва неща по адрес на полицията, които изобщо не са така. Сега, когато разбере кой е убил майка му, защото се разбра вече ...(бащата, бел.рeд.) Аз и на него бих казал – като ти мине мъката, отиди и се извини на тези хора, които по този начин нагруби, защото и те имат семейства, и те имат деца, и те като се приберат вкъщи ги питат, защо не работите, защо не разкривате, а всъщност те се раздават в службата си", разясни Борисов.

Той не смята, че има нещо нередно около изявленията му за "пържолките" и поисканите извинения от близките на Мирослава, а защото като влязъл на обяд с Американската търговска камара в четвъртък (когато направи коментарите – бел.ред.), никой не му казал, че междувременно заподозреният за убийството в Перник се е самоубил.

Извадено е от контекста, затова се получава неприятно

”Като се вземат две изречения от двеста, за пържолите и за извинението от близките към МВР, то наистина се получава неприятно. Но това е извадено от контекста”, оправда се Борисов. "Разбирам тези, които искат да се възползват от ситуацията, но мисля, че хората ме разбраха какво съм искал да кажа и съм казал", допълни той.

”Груба грешка е да се остави задържаният да се самоубие”, коментира още Борисов, като подмина репликата на водещия Николай Бареков - "съзнавам, че е цинично, но по-добре, че се самоуби при нашата съдебна система".  

"Не мога да кажа, че съм доволен от това, че задържано лице с белезници са му са предоверили да се самоубие в дома си. Дори когато се отива до тоалетна, има надлежен начин, по който това се извършва – така че това е безспорно груба грешка от страна на полицаите, извършили огледа там", каза премиерът, който преди ден похвали работата на полицията.

"Два месеца работихме заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и с директора на РДВР – Перник за разкриването на убийците на Мирослава от Перник. И това, че не е давана информация, не означава, че не сме страдали заедно с близките и не сме направили всичко възможно”, заяви още Борисов.

”Цяла нощ поддържах връзка с министър Цветанов и с екипите на ГДБОП и на полицията в Перник и бях в течение с действията на специализираните органи. В интерес на истината за разкриването на престъплението изключително спомогна работата на следовото куче. Затова, като човек, привързан към кучетата, заявих, че то трябва да получи най-любимата си награда в храната. Съжалявам, ако съм бил разбран неправилно и нека да бъда извинен от близките, както и от всички, които са се почувствали засегнати”, коментира Борисов.

Майката на убитата Мирослава обаче очевидно не е приела сериозно поднесените съболезнования и извинения. “Премиерът на мен да ми се извини, защото МВР нищо не свърши. Идвах да си търся детето, а те се криеха от мен”, коментира Емилия Николова. По думите ѝ след изчезването на момичето полицаите ѝ правили намеци, че едва ли не знае къде е детето ѝ.

БСП до последно в объркване за реакцията си

Безпрецедентните думи на премиера предизвикаха реакцията на опозицията. От БСП до последно се чудеха дали да излязат с декларация от името на партията или да оставят въпроса “на общественото мнение”. В крайна сметка зам.-председателят на парламентарната група на формацията Ангел Найденов излезе и окачестви думите на Борисов като отвратителни, но подчерта, че разбира желанието му да защити МВР и полицаите, които са работили по случая.

Жестът бе върнат и от премиера, който отговори на депутата с думите, че се се е извинил и приема намесата на Найденов като “човешка реакция”. Бойко Борисов отново повтори, че лично се е извинил на майката и сестрата на убитото момиче и отново изтъкна, че полицаите също имат семейства, нерви и нужда от подкрепата на обществото, а предишните вътрешни министри от левицата знаели колко е тежко, тъй като служителите на МВР са пресирани и от правителството, и от медиите, и от близките. Сестрата на убитата нападаше през цялото време МВР, по същия начин по случая с изчезналата данъчна служителка имаше нападки към МВР, а накрая се оказа, че мъжът е убил жена си, мотивира се Борисов.

Костов: Не може да искате от хора, загубили най-скъпото си, да се извиняват на МВР

В друг тон бе изказването на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов.

Извинихте сте за това, че сте разбран неправилно, вие бяхте правилно разбран и заради това Интернет обществото реагира бурно, обърна се той към премиера Бойко Борисов.

Костов настоя премиерът да обясни защо е поискал извинение от семейството на Мирослава.

Министър-председателят е държавата и не може да иска от едно семейство, загубило най-скъпото, да се извинява на МВР. Единственото хубаво в реакцията ви беше, че сте потърсили семейството лично и сте се извинили, каза Костов.

"Вие не можете да искате от едно семейство, загубило най-скъпото, да се извинява на Министерство на вътрешните работи. За какво да й се извини? Че тя дори не е намерила трупа? Просто трябва да признаете, че абсолютно неправилно сте поискали извинение от това семейство", настоя лидерът на ДСБ.

"Вие по този начин показвате нивото на достойнството в българската държава. Високо ли е нивото на достойнството ни или е спаднало?", попита той, но Бойко Борисов подмина изявлението му без реакция.
Преди това обаче каза, че изказването му за пържолите и кучето не е било целенасочено и е било казано най-добронамерено. Хиляди пъти се извинявам, че съм бил разбран грешно, казах го най-добронамерено, че и кучето трябва да получи своята награда за положения труд, допълни министър-председателят.

"Хората се радват на ордени, кучетата – на месо"

В желанието си да докаже, че е прав, Борисов намеси в "извинителната" пледоария и награждаването от президента Първанов на вицето му Ангел Марин с орден "Стара планина".
"Хората се радват на ордени, а кучето - на месо. Нещо пак ли съм сгрешил или обидил някого", запита премиерът Бойко Борисов на влизане в парламента.

Хората се радват на това (на ордените, бел.ред.) и считам, че Марин (вицепрезидентът Ангел Марин,бел.ред.) не трябваше да получава орден "Стара планина" заради това, че помилва толкова престъпници. Не вярвам, че именно това е неговата заслуга да получи орден от президента Първанов, поясни премиерът.

Запитан дали смята, че изказването му за пържолите и кучето е уместно, Борисов каза: "За кучето и пържолите като награда за един наш огромен съюзник в разкриването и в борбата с наркотиците, и когато се върви по следи, както и в случая, вие просто го закачихте - едно с друго изказване. Може би да не е бил уместен". "Приемете го и именно затова съм поднесъл извиненията си и в същото време, повтарям, единственото, което съм искал да отлича, е заслугата на четириногото в намирането", коментира премиерът.

Кметът на Перник Росица Янкова коментира пред Дарик радио, че "трябва да мислим не само за това кой и как си е свършил работата за разкриването на престъплението, а за причините”. Според нея те се коренят от една страна в моралните ценности, които вече са девалвирани. "Трябва да търсим причината и в това, че обществения ред и сигурността не са във вида, в който трябва да бъдат. Както и респектът, който трябва да изпитва всеки български гражданин пред органите на реда”, посочи кметът на Перник. Допълвайки, че не става въпрос само за МВР, а и за другите органи, които са отговорност за сигурността - прокуратура, съд, ДАНС.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?