Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов даде леко на заден, но не и от най-спорните пенсионни промени

ГЕРБ отпускат година на започващите работа да изберат дали да се осигуряват в НОИ или в частен фонд

16 коментара
Снимка: БГНЕС

Часове преди гражданския протест срещу идеите за национализация на пенсионните фондове, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов даде знак за отстъпление от силно оспорваните промени в пенсионното осигуряване, макар да не се отказва от тях. Това стана в четвъртък по обед, след като окончателно се разбра, че ГЕРБ трябва да си ги гласува с ДПС, тъй като коалиционните партньори от Реформаторския блок са твърдо против, както и Патриотичният фронт и АБВ, на чиято парламентарна подкрепа разчита правителството.

От думите му стана ясно първо, че бърка универсалните с професионалните пенсионни фондове или умишлено представя проблема с професионалните като проблем на всички.

Борисов обясни, че единствената корекция, на която е готов, е хората, които изберат да се осигуряват в държавната система на НОИ, да могат да променят решението си в последствие. Срокът, за който той говори, е една година, през което време частните фондове да си правели реклама да привличат осигуряващи се.

Във фондовете са натрупани около 7-8 млрд. лева и под благовидния предлог, че дават на право на гражданите да избират къде да се осигуряват, ГЕРБ най-вероятно цели да запуши зейналата дупка в Националния осигурителен институт (НОИ), без да е ясно какво ще се прави, когато и тези пари бъдат изхарчени.

В първоначално предложените от ГЕРБ изменения в Кодекса за социално осигуряване (КСО) се предвиждаше изборът да е еднократен и не може да се променя. Пенсионните фондове разкритикуваха проекта като опит за национализация на средствата от допълнителното пенсионно осигуряване.

ГЕРБ отпускат година на започващите работа да изберат осигуряването си

Според окончателните текстове на законопроекта, който депутатите ще гласуват в петък, правителството ще има ключова роля в определянето на начина, по който хората, които вече работят, ще избират как да се осигуряват за пенсия. Министерският съвет ще определя реда, сроковете и начина на избор на осигуряване на хората, родени след 1959 г., които вече се осигуряват и в частен фонд, е записано в новия вариант, който, според специалисти, допълнително влошава нещата.

По неофициална информация целта е да се запише, че тези хора трябва да потвърдят, че искат да внасят пари и за втора пенсия в частен фонд. Ако не го направят, индивидуалните им партиди за втора пенсия и бъдещите им вноски ще се насочат автоматично към държавното осигуряване.

Според представители на фондовете това ще доведе до значителен отлив на средства от универсалните схеми за сметка на държавното осигуряване.

Окончателният текст, предложен на депутатите за гласуване, е различен от разглеждания преди дни от бюджетната комисия в парламента. В него отново присъстваше условието правителството да определи реда и начина, по който хората ще правят своя избор, но това се отнасяше само за осигурените, които тепърва започват работа. След последната редакция за тях остава задължението да изберат дали искат да внасят средства за втора пенсия в срок от 1 година, след като са постъпили на работа. Ако не го направят, вноските им ще отиват в НОИ.

Според представителите на фондовете това ще се случи с голяма част от младежите, които тепърва започват да работят, тъй като те не се интересуват как и кой ще плаща пенсиите им след десетилетия. Незаинтересоваността не може де се преодолее с рекламни и разяснителни кампании, какъвто съвет даде премиерът Бойко Борисов.

Шикалкавене и инат

В същото време от фондовете смятат, че идеята на Борисов за частични поправки в пенсионните промени, с която да се даде възможност избралите веднъж НОИ да могат да променят решението си, е съвсем козметична и на практика не променя замисъла за национализация на пенсионните фондове.

"Това е един от дефектите, но има редица други проблеми, които ще останат нерешени", коментира пред Mediapool председателят на Българската асоциация на пенсионните дружества Никола Абаджиев. Той добави, че е много важно и точно какъв ще е механизмът, по който ще става това.

"И това предложение е опасно. То е шикалкавене и да си държиш на ината. Идеята е проява на слабост и показва, че Борисов е осъзнал, че е допуснал грешка", каза служебният социален министър и бивш шеф на НОИ Йордан Христосков пред Mediapool.

Според него най-правилната стъпка на премиера е пенсионните промени да бъдат изцяло изтеглени, за да се успокоят пазарите.

Христоков е на мнение, че идеите на ГЕРБ са разклатили цялата пенсионна система, създали са тревожност у хората и част от тях, които се осигуряват в доброволни схеми, вече мислели дали да не изтеглят парите си.

"Промените целят само да отвлекат вниманието от това, че не може да се състави нормален бюджет за 2015 г.", смята бившият социален министър. Той прогнозира, че само хората с ниски възнаграждения и съответно малки суми за осигуровки ще предпочетат да се осигуряват само в НОИ. Това обаче гарантира дефицит в общественото осигуряване.

Според лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обаче изборът между НОИ и частен фонд трябва да е еднократен. "Както избираме партия, така трябва да си изберем и фонд", каза той, цитиран от БНР. Той каза още, че от внасяне на пари само в НОИ биха спечелили например жените в майчинство, защото, докато не получават заплата, не постъпват и вноски за допълнителна пенсия. Средства в държавното осигуряване обаче продължават да влизат и през това време.

Срещу промените се обявиха работодателските организации, включително и КРИБ, които първоначално дадоха подкрепа. Единствените поддръжници на идеята са синдикатите, които в неделя се срещнаха с премиера и финансовия министър Владислав Горанов (ГЕРБ), който всъщност е в основата на законодателната промяна, след което ГЕРБ изненадаха останалите министри и коалиционните си партньори с поправката, внесена между първо и второ четене в КСО.

Този ход предизвика и първия граждански протест срещу новото правителство, който е насрочен за 18 ч. в четвъртък пред Министерския съвет.

Самият Борисов няма да чуе виковете под прозорците си, тъй като замина за Брюксел на заседанието на Европейския съвет.

Премиерът успокои фондовете, че ще имат 1 година да се рекламират

Премиерът, цитиран от БНР, заяви, че с ревизията на внесените промени се мисли хората, които изберат държавното осигуряване, да могат да променят решението си в последствие. Според сегашните текстове, родените след 1959 г. догодина трябва да избират веднъж за винаги дали да се осигуряват за пенсия и в частен фонд или да прехвърлят парите си изцяло към НОИ. Причината е, че държавното осигуряване е солидарно, парите не постъпват по индивидуални сметки, а в общия бюджет и няма как да се върнат след време.

"Възложил съм на финансовия министър да предложи и това решение", каза Борисов. Той обаче отхвърли всички останали аргументи срещу пенсионните промени. За втори път премиерът заяви, че "като демократ считам, че всеки може сам да реши" къде да се осигурява за пенсия. Според него промените ще създадат конкуренция между фондовете, които "ще имат 1 година време с реклама, чрез офисите си да убедят хората да се осигуряват при тях".

Борисов подкани КФН да каже има ли нарушения в пенсионните фондове

"От случая с КТБ си направих извод - когато нещо става автоматично и безконтролно, в един момент дори стабилна институция като БНБ се оказа, че не контролира, както трябва", заяви Борисов. Според него Комисията за финансов надзор, която контролира пенсионните дружества, би могла да установи дали те разполагат с достатъчно средства и дали правилно работят с тях.

Към момента КФН не е взела отношение към законопроекта на ГЕРБ, чието приемане би предизвикало сериозни трусове в системата на частното пенсионно осигуряване. КФН не е реагирала и на разпространяваните твърдения, че част от пенсионните фондове са кухи и собствениците им ги източват по схемата "КТБ".

Борисов обърка професионалните с универсалните фондове

"Пенсионните фондове, които вече трябва да започнат да изплащат пенсии, не са в състояние и могат да плащат само малки суми", каза още Борисов, който очевидно или не е запознат с темата или умишлено манипулира обществото. Проблемът, за който той говори, съществува само с професионалните фондове, където се осигуряват хората от първа и втора категория труд (като миньори, машинисти, летци), а не с универсалните, за които се предвижда изборът.

Професионалните схеми трябваше да започнат да плащат изцяло ранни пенсии от догодина. Заради недостига на средства НОИ ще продължи да покрива част от сумите.

Две са основните причини за липсата на достатъчно средства. Едната е, че по закон разликата между възрастта за пенсиониране на хората първа категория и тези трета категория трябва да е 8 г., а между втора и трета категория - 3. В момента обаче тя е 11 г. при първа категория и 6 при втора. Разликата е заради замразяването на възрастта за тежките професии при ръст на тази за най-масовата категория.

Втората причина за недостига е нередовното внасяне на осигуровки в професионалните схеми. Според анализ на пенсионните фондове едва 14% от пенсиониралите се в периода 2011 - 2013 г. категорийни работници са осигурявани редовно. 40 на сто имат под 50 вноски.

По-рано в четвъртък Реформаторският блок (РБ) излезе с първа по- остра позиция срещу коалиционния си партньор ГЕРБ, с чийто мандат бе съставен кабинетът.

"Ако не оттегли предложението за пенсионната реформа, управлението на втория кабинет на Бойко Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех. То ще бъде по-добро от това на БСП, ДПС и "Атака", с чиито гласове смятате да прокарате промените, но различно и реформаторско няма да бъде. И животът на българите няма да бъде по-добър", заяви съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев в Народното събрание.

Верен на стила си да отправя послания чрез песни, той качи на стената си във Фейсбук песента на Крис Риа "The road to hell" (Пътят към ада).

Предложените от ГЕРБ пенсионни промени са прибързани, начинът, по който се правят, не е добър за бизнес средата и не осигурява стабилност, заяви преди това вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от АБВ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Milev
  #16

  Ще даде не само назад, но и кръгом. Като се доверява на некадърника финансов министър.

 2. barcelonski_deactivated_1428248450
  #15

  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV НАПОМНЯНЕ: забравили, че при атаката на КТБ активно се говореше за един пенсионен фонд и за странните "движения" в него ... ??!!??!! НИЩО не сте научили от атаката срещу КТБ .... ЛилиПутинките няма да се откажат да клатят държавата.

 3. Коментарът е изтрит в 09:58 на 19 декември 2014 от автора.
  #14
 4. Phoenix
  #13

  Герб са мръднали

 5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #12
 6. Anna
  #11

  Отново ни лъъжат - още един опит да ни крадат. Тази година са шампиони - фалираха КТБ, окрадоха я, подариха Южен поток...тези хора имат арогантност, която ни влачи надолу. Кога ще ги запалим - тях?

 7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #10
 8. boby1945
  #9
 9. luben.stanev
  #8

  Уникална наглост и простотия! Исината е, че ГЕРБ искат да ОГРАБЯТ 3.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ!

 10. pump it!
  #7

  Според сивито в говерментския сайт другарят Борисов бил изучен за пожарогасител. Имал и тапия(която държи на сигурно място, до тази на член на българската комунишка партия). Чудното е, как толкова изучен човек не може да сФане прости неща? Кое пречи? Изучеността? Или простотата(на нещата)? Щото жадуваните пенсионни промени са си откровен хайдутлук - нещо, което дори най-нискочелата комуняга някакси успя да сФане. Пък другарят Борисов не може! Дали пък сикаджийската практика не си казва думата?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.