Борисов даде рамо на Бъчварова: Законът за МВР е "тест за ГЕРБ"

Според Цветанов министърката не е бламирана с отхвърлянето на проекта от неговата комисия

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов даде рамо на вътрешния министър Румяна Бъчварова, чийто проектозакон за МВР бе отхвърлен от вътрешната комисия, оглавявана от партийния му заместник Цветан Цветанов. "Аз се надявам депутатите от ГЕРБ да внесат закона по най-бързия начин на първо четене в пленарна зала. Това ще е тестът за ГЕРБ", заяви Борисов в четвъртък, без да конкретизира в какво се състои тестът.

Преди ден депутатите от ГЕРБ в комисията начело с Цветанов подложиха проекта на остри критики, но при гласуването го подкрепиха, за разлика от колегите си от останалите партии, включително тези от управляващото мнозинство. В резултат на това проектът бе отхвърлен и се появиха спекулации, че Румяна Бъчварова е бламирана.

Затова и упреците на Борисов бяха насочени към коалиционните партньори от Реформаторския блок (РБ), представляван в комисията от депутата от ДСБ Атанас Атанасов, както и към Патриотичния фронт и АБВ, чиито депутати гласуваха "въздържал се" и помогнаха за отхвърлянето на проекта.

Посланието на премиера обаче бе изтълкувано като знак преди всичко към Цветанов, който открито се конфронтира с Бъчварова, а откакто преди два месеца бе избран за председател на вътрешната комисия се държи като началник на МВР и министъра му.

Миналия месец по настояване на Цветанов бе отхвърлен текст от Закона за електронната идентификация (внесен от Бъчварова), предвиждащ въвеждане на чип в личните карти.

Коментирайки в Сандански "бламирания" закон за МВР, Борисов профилактично нападна РБ като отново ги заплаши с предсрочни избори, от които обаче "изгода" би имала само партия ГЕРБ.

Толкова им се иска да са в НС, че по-стабилни не сме били никога

Толкова им се иска да са в парламента, че по-сигурни и стабилни не сме били никога. Техният проблем ще е да не си тръгна аз с правителството и да кажа: "Като не ви се работи по реформите, да се броим отново”, каза той.

Според него няма причина реформите в МВР да не бъдат подкрепени: "Защо да са против тези, които са на улицата, полицаи, пожарникари, граничари, да са първа категория? Тези, които си седят в кабинетите като мен, защото и аз съм трета категория, да са трета категория. Затова ли сме против – защото искаме да запазим чантаджиите?”.

По думите му целта е да се избегне ситуацията в края на всяка година, когато се оказва, че МВР няма пари и трябва да иска от финансовия министър допълнително по 30-50 млн. лв.

Борисов посочи два проблема с препънатия в комисията закон за МВР: "Първият е, че в България явно всички обичат да говорят за реформи, но никой не иска да прави реформи и всички, които са в тази сфера, искат нещата да останат постарому. Вторият проблем е, че нашите партньори в управлението от РБ са били против. Отделно, тези, които са ни подкрепяли, АБВ и патриотите са се въздържали."

"Това ще е тестът за ГЕРБ"

"Но както Вежди Рашидов каза, уважението си е уважение, но да имат едно наум и аз се надявам депутатите от ГЕРБ да внесат закона по най-бързия начин на първо четене в пленарна зала. Това ще е тестът за ГЕРБ", заяви Бойко Борисов.

Говорейки за всички народни представители, той каза: "Ние с голямо уважение ги наричаме "нашите работодатели”, но да не стане така, че ако продължат в този дух, станат едни избори, да не стане така тези, които са в парламента, нито един от тях да не е там."

Във всяка ситуация, в която РБ е искал подкрепата на ГЕРБ, я е получавал, но има случаи с "казани с ракия, каравани, палатки, таксита” , когато РБ се е отдръпвал в последния момент и така цялата отговорност е оставала у мандатоносителя – макар инициативата да е била именно на реформаторите, каза още Бойко Борисов.

"Ако беше лесна реформата, Радан Кънев щеше да стои в управлението"

Той не пропусна да атакува лидера на ДСБ Радан Кънев, който заедно с партията си оттегли подкрепата на управлението, въпреки че здравният министър Петър Москов е в него.

"Ако беше лесна реформата, Радан Кънев щеше да стои в управлението и да си подкрепя министъра, а не да казва: "Аз ще гледам отстрани, а вие, ГЕРБ и Москов, ще се оправите”, защото всички сме за реформа, ама някой друг да я направи”, заяви Бойко Борисов.

Според него в момента няма конфликт между здравното министерство и лекарите, а "просто трябва да си говорят повече”.

"За разлика от друг път, не се говори за пари, не се говори за някакви непреодолими пречки. Повече бягат от контрола, който искаме да сложим върху дейностите”, каза премиерът, който отново се обяви твърдо "за" въвеждане на пръстов отпечатък за влизане в болниците.

Пари се отпускат за всеки елемент от здравната система, където се виждат реформи, допълни той. След това напомни, че през миналата година над 450 млн. лева за отишли за здравната каса и запита риторично: "Усетиха ли хората за половин милиард по-добро здравеопазване? Аз мисля, че не.”

Бламирана ли е Бъчварова или не?

По-рано в четвъртък Цветан Цветанов и Атанас Атанасов спориха задочно бламирана ли е била министър Бъчварова или не. Според депутата от ДСБ се е случило именно това с отхвърлянето на законопроекта ѝ в комисията, а според Цветанов това "категорично не е бламиране", а просто "всички, участвали в дебатите са изразили своето мнение".

"Секторът за сигурност трябва да има устойчивост и прогнозируемост. Служителите, които постъпват на работа, трябва да знаят, че няма всяка година да се променя закона и да се променят условията, по които са назначени", казва шефът на вътрешната комисия.

"Вчера имаше достатъчно добри, аргументирани предложения, които бяха казани от всички парламентарни групи. И, разбира се, ние подкрепихме законопроекта, защото знаем, че това е политически акт на политическа партия ГЕРБ и ние много ясно изразяваме подкрепата си за всичко, което трябва да се гласува", обясни Цветанов.

Но подчерта, че трябвало да се търси консенсус, за да има устойчивостта, за която говори.

И започна с критика към предложението на Бъчварова пожарната да се отдели в отделна агенция.

"Ние трябва да се ръководим от препоръките на ЕК. Аз не съм видял никъде като препоръка на ЕК за създаване на агенция "Пожарна безопасност", заяви той

Цветанов изтъкна, че трябва да има централизация, а не децентрализация на сектора.

"Категорично това не е бламиране. Всички, които участваха вчера в дебатите, изразиха своето мнение", повтори Цветанов.

По думите му няма никаква пречка законопроектът да влезе в зала, но че трябва да се промени между първо и второ четене.

"Да не преекспонираме"

"Моля ви, само недейте да преекспонирате темата, че едва ли не има някакъв конфликт, прави се не знам си какво. Просто това беше мнение на всички хора, които се запознават, и познават добре системата за сигурност", обърна се към медиите Цветанов, обяснявайки че не той стои в основата на отхвърлените промени.

Атанасов пък призова Борисов да оттегли промените в закона, за да не претърпи реформата в сектора пълно фиаско.

"Когато премиерът обяснява, че трябва да има политическа стабилност, е добре да си направи извода в този конкретен случай кой руши стабилността в държавата, каза още, но отказа да назове имена.

Депутатът обясни и принципните си несъгласия със закона, заради които е гласувал "въздържал се". "Не можеш да обявиш, че искаш да правиш реформа и основният мотив да бъде "ще намалим възнаграждението на полицаите, ще им намалим заплатите". Това е абсурдно. В този законопроект се предвижда да се прехвърлят много големи кадрови правомощия на главния секретар на МВР. Работата на главния секретар е да организира операциите по борбата с престъпността, а не да се занимава с кадрови въпроси", коментира той.

Вотът си против обясни и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Смяната на табелката на една врата с друга не е реформа. От ГЕРБ подкрепиха предложенията от колегиалност въпреки възраженията им", каза пред БНР той. 

"Всички предложени промени, които не бяха приети, да не кажа отхвърлени и от полицейските синдикати, би трябвало да накарат онези, които са изготвили проекта, да се замислят и да го коригират. Необходимо е повече експертно мнение в екипа на политическия кабинет на вътрешния министър", смята още Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България