Борисов даде рамо на Христо Иванов и съдебната реформа

Премиерът парира и поредна интрига срещу министъра, раздухана от опонентите му

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов призова всички политически сили, включително опозицията, да подкрепят съдебната реформа. В четвъртък той излезе от ролята си на безучастен наблюдател на самоотвержените, но самотни усилия на правосъдния министър Христо Иванов, и се изказа в негова защита. Конкретният повод беше поредната интрига срещу министъра, изфабрикувана от консолидирания политическо-прокурорски-медиен лагер, който с ударно темпо произвежда всевъзможни "новини" и "скандали", целящи да дискредитират Христо Иванов и предложената от него реформа.

"Държим да бъде извървян пътят на съдебната стратегия и да бъдат извършени необходимите реформи, които да гарантират по-добра работа на съдебната система. Призовавам всички политически сили да не хвърлят излишна енергия в неконструктивни посоки и да се консолидираме, включително и опозицията, за да намерим консенсус в парламента и да подкрепим съдебната реформа. Всички ние трябва да положим огромни усилия, за да продължим стратегията, която приехме", призова Борисов от Фейсбук страницата си.

Той опровергава и тиражираното от депутата от БДЦ Светлин Танчев обвинение, че правосъдният министър е лобирал пред германски депутати против членството на България в Шенген, докато не бъде гласувана съдебната реформа. Официалното опровержение, пуснато от Министерството на правосъдието още в сряда, услужливо бе подминато от Танчев, който е бивш депутат от ГЕРБ, дезертирал към Николай Бареков, за да напусне след това и него.

В същото време членове на Висшия съдебен съвет отново се почувстваха силно засегнати от думи на Христо Иванов и приеха втора декларация срещу него, придружена с повторна молба да се оплачат от министъра лично на Борисов. Към това се добавя разпоредената пред ден от прокуратурата проверка на всички обществени поръчки, сключени от Министерството на правосъдието (МП). Държавното обвинение се задейства след статия, подписана от несъществуващ автор в "Труд", който твърди, че министерството е заобиколило закона.

Интригата на Светлин Танчев

Изявлението на Танчев, че имал информация за това как Христо Иванов убеждавал германския депутат Хайнц-Йоахим Бархман да включат съдебната реформа към задължителните изисквания за членството на България в Шенген, доби размерите на истерия в контролираните от семейството на Пеевски медии, а и в парламента.

От пресцентъра на правосъдното министерство опровергаха думите на Танчев като "недопустима спекулация, която злепоставя държавата" и уточниха, че Иванов е разговарял с Бархман в София по време на работен обяд на 23 юни т.г. в присъствието на още десет души.

"По никакъв начин по време на тази среща министър Иванов или който и да е друг от българската делегация не е поставял въпроса за обвързване на членството в Шенген със съдебната реформа, нито по друг начин е поставял под съмнение кандидатурата на България", заявиха от МП.

"Точните думи на немския представител на въпроса ми дали ще подпишат писмото за подкрепа на Шенген в КОСАК, той ми каза - току-що излизам от среща с министър Иванов и той ни каза да не подкрепяме членството ви в Шенген, докато не влезе съдебната реформа в България", заяви в четвъртък Танчев, който е шеф на комисията по европейски въпроси в НС. Той допълни, че свидетели на казаното от министъра са били Силвия Хубенова от ГЕРБ и Станислав Анастасов от ДПС.

Това дало повод на Танчев да отправи питане в рамките на парламентарния контрол към премиера да обясни каква е позицията на България по Шенген.

Вицепремиерът Меглена Кунева коментира пред журналисти, че не смята, че някой неин колега може да работи срещу влизането на България в Шенген. "Никога не е било това", казва още Кунева.

Не допускам никакво колебание и никакви съмнения за това, че правителството работи за влизане на България в Шенген тази година, поне по една граница, подчерта Кунева. И допълни, че в понеделник с Христо Иванов ще бъдат в Холандия, където продължават работата за влизане на България в Шенген.

Борисов проверил: Иванов не се е изказвал срещу приемането на България в Шенген

Последва реакцията на премиера Бойко Борисов. В тази връзка, за да спрат всички спекулации, разговарях с моя екип от МС, които са присъствали на срещите на министър Христо Иванов в Бундестага. Те също потвърдиха, че министърът не се е изказвал срещу приемането на България в Шенген", написа той във Фейсбук.

Преди това Станислав Анастасов от ДПС, който е бил на въпросната среща, заяви пред журналисти, че официалната позиция на германските представители е била съдебната реформа и Шенген да бъдат обвързани. "Не мога да знам какво са си говорили Христо Иванов и представителите на Бундестага, които имаха среща преди нас", каза Анастасов.

Ще е добре да попитате самия Христо Иванов кой е направил тази "услуга" за България", заяви той и добави: "Трудно ми е да повярвам, че български министър може да обвърже съдебната реформа с Шенген, най-малкото защото имаме широко политическо съгласие между всички политически партии да разделим двете неща".

Според съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев обвиненията към Иванов са "нелепа клевета". Той потвърди думите на премиера, че е направена проверка в Министерския съвет.

"Става дума за поредната долна клевета срещу Христо Иванов, част от една гнусна медийна кампания срещу него", коментира Кънев. Според него кампанията се води от противниците на съдебната реформа. "Съпротивата е много ожесточена, виждате, че определени нива в прокуратурата съвместно с определени медии в момента правят активни мероприятия", заяви Кънев.

Що се отнася до влизането на България в Шенгенското пространство, позицията на ЕС от няколко години е непоклатима. Въпреки че София е изпълнила всички технически изисквания, редица европейски правителства поставиха като допълнително условие постигането на напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията. Мониторинговите доклади на ЕК досега не са отчели достатъчен напредък. Българските правителства (и предходното на Борисов, и настоящото, както и междинният кабинет "Орешарски) са посветили усилията си на това да убедят Еврокомисията и най-критичните към България европейски правителства да приемат страната в Шенген без да обвързват това с мониторинговите доклади.

Споделяне

Още по темата

Още от България