Борисов дава 350 хил. лв. за по-бързи разкопки по "Хемус"

Бойко Борисов и Божидар Димитров разглеждат чертежи на археолозите, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обеща 350 хил. лв. на шуменските археолози, за да ускорят разкопките на откритите през есента селища от различни епохи в отсечката на магистрала "Хумес" край Шумен и да се спазят срокове за строежа на аутобана.

"Ще ви дадем колкото пари са ви нужни за проучванията, само работете по-бързо, за да можем да пуснем магистралата в срок, заяви Борисов в неделя по време на инспекция на хода на работата на магистралата в близост край замразения за строителство участък Шумен-Белокопитово заради откритите древни находки. В срещата, състояла се в нива край село Панайот Волов, участваха и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и представители на пътностроителните фирми, изпълняващи обекта.

 

"Ако поемете ангажимента да стане в разумните законови срокове и това лято да може да стане магистралата - това ще ме накара да пусна министерско постановление. Затова ми трябва честен отговор. Ако ще ни спирате и ще ни въртите, по-добре да не планирам пари за другата част. Приемаме, че закона го спазваме и е така. Просто искам да ми кажете отговорно. Аз ще ги накарам, ще платят. Безкрайно много пари са това. Предлагаме ви и техника и работници, с които да я направите бързо и по-евтино и да ви платим за труда и качеството", каза Борисов.

 

Археолозите го увериха, че могат да работят по-бързо и да приключат работата по проучванията за месец, но им трябват около 350 хил. лв. "Имате ги парите", отсече премиерът, цитиран от БГНЕС.

 

План-сметката за предварителните археологически проучвания на терена по автомагистрала "Хемус" ще бъде изпратена в Агенция "Пътна инфраструктура" следващата седмица. Предстои среща с ръководителите на останалите обекти по трасето, които се проучват от археологическия институт на БАН в София.

 

В сряда подобна среща Борисов имаше с археолозите, проучващи тракийска гробница по трасето на магистрала "Струма", които обаче не бяха толкова сговорчиви като шуменските. Тяхно изявление, че в момента е много студено за разкопки, ядоса премиерът, която каза, че няма да връща пари, защото на тях им е студено, и им препоръча да обличат ватенките. Обеща им калорифери, за да им подгряват керемидите и ако трябва, регионалният министър Лиляна Павлова чадър ще им държи, но до края на юни да ги няма от магистралата.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?