Борисов: Даваме подкрепа за непопулярните мерки на Орешарски

ГЕРБ ще погажда същите номера като "Атака" – няма да се регистрира за избора на кабинет

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Бившият премиер Бойко Борисов направи първото си обръщение като лидер на опозицията при откриването на новия парламент, в който ГЕРБ имат най- много депутати (97), но са блокирани от БСП, ДПС и "Атака" за следващ управленски мандат. Той повтори, че ГЕРБ ще искат касиране на вота и че коалицията между останалите три партии е вредна за страната, след което изненадващо декларира: Можете да разчитате на ГЕРБ за подкрепа за мерките, които трябва да се предприемат.

ГЕРБ ще са алтернатива и коректив

"Задължен съм да предложа състав на правителство. Ако нашият кабинет не получи необходимата подкрепа, той ще продължи да работи, но не в сянка, а като реална алтернатива на правителството на БСП, което най-вероятно вече е договорено. Нашето правителство ще работи като постоянен коректив и ще предлага идеи за управление на страната", заяви във вторник Борисов.

"Най-лошият сценарий за България е безпринципни коалиции, при които решенията се взимат на тъмно и без ясна политическа отговорност. Трудно е да се обясни програмно правителство между БСП, ДПС и "Атака” при такива фундаментални различия в политическите им програми...Ако управляват заедно, със сигурност голяма част от избирателите ще бъдат излъгани", предупреди той.

"Призовавам Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, ако мандатът за съставяне на правителство отиде при някой от тях, да не се крият зад Пламен Орешарски. Редно е някой от тях да прояви смелост и да застане начело на правителството. В противен случай нищо не може да попречи на народа да се противопостави на коалиция като онази, при която мандатът отиде при г-н Доган, а той се скри зад Станишев", каза Борисов, напомняйки за правителството на тройната коалиция, управлявало до 2009 г.

"Механичен сбор от партии, обединени от болезнена амбиция за власт, ще създадат правителство с противоречив политически образ без ясна партийна отговорност и дори без принципна и сигурна парламентарна подкрепа. Такова управление не може да даде добри възможности за управлението на страната. Такъв модел на управление може зад гърба на гражданите да промени посоката на развитие на страната, да я дестабилизира финансово или с цената на политическо оцеляване да я натовари с непосилни задължения следващите поколения", коментира още Бойко Борисов.

Орешарски ще има пълна подкрепа за непопулярните мерки

Политическите опоненти са си опоненти, както водата и олиото не могат да се съберат, така и нашите тези не могат, продължи лидерът на ГЕРБ.

"Убеден съм, че ще направите правителство. Можете да разчитате на ГЕРБ за подкрепа за мерките, които трябва да се предприемат. Този, който поеме управлението сега, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да има подкрепа от всички нас", заяви Борисов.

Той увери, че Пламен Орешарски ще има пълна подкрепа в непопулярните мерки, които трябва да предприеме. Политическото говорене е едно, прагматичното е на което можете да разчитате, подчерта той.

Замразяване на депутатските заплати като знак за солидарност с трудностите, които изпитват ежедневно българските граждани, бе първият посочен от Борисов приоритет.

Следващият е повишаване на майчинските добавки от 240 на 310 лв. Вече и ние можем да предлагаме такива неща, коментира опозиционният лидер Борисов, който получи пръв думата за изказване и след като приключи напусна залата.

След него на трибуната излезе лидерът на социалистите Сергей Станишев и по реда на парламентарните групи следваха изявления на председателите на ДПС и "Атака". Борисов влезе в депутатската стая на ГЕРБ, сподирян от тълпа репортери и камери, които предано го чакаха отвън.

ГЕРБ ще погажда номера като "Атака" – няма да се регистрира за избора на кабинет

След гласуването за председател на Народното събрание, при което "Атака" помогна за избора на Михаил Миков от БСП, като не се регистрираха и не участваха във вота, Бойко Борисов коментира, че ГЕРБ ще погаждат същите номера.

Той разясни, че "Атака" ще постъпи по същия начин и при гласуването на правителството и така за избора няма да са нужни 121 депутата, а по-малко.

Борисов обвини Сидеров, че това ще му е тактиката при избора на кабинет. "Те трябваше днес да не го правят, да става толкова ачик работата, а трябваше да го оставят за избора на кабинет. Сега не знам, като и ние не се регистрираме, когато се избира кабинет, и "Атака” не се регистрира, тогава няма този кворум, за който говорим и тогава вече ще се покажат трима-четирима депутата отнякъде”, посочи Бойко Борисов.

"Кога е избиран председател на парламента с под 120 депутати? Не е ли нормално първата политическа сила да има председател на парламента? Това не съм аз или ГЕРБ, това са над милион избиратели”, възмути се той.

На въпрос защо ГЕРБ няма да имат заместник-председател на парламента, Борисов каза: "На нас ни отива като на първа политическа сила или председателското място, или ще си стоим опозиция там и ще им гледаме сеира”.

Да спре взаимното политическо омаскаряване

Преди това, в официалната си реч на тържественото заседание на НС, предавано на живо по БНР и телевизиите и в присъствието на чужди дипломати в пленарната зала, Борисов призова за спиране на взаимното партийно омаскаряване. Декларирам, че ГЕРБ няма да отговори на този тон на своите опоненти и ще работи за запазване силата на държавните институции и авторитета на България, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ.

Той се обърна към всички партии да направят същото: С общи усилия, чест и достойнство да се откажем от нечестните похвати в българската политика.

"Факт е, че на нас ни дават първи думата. За това искам да благодаря и честитя на ГЕРБ – за първата политическа партия, която в новата история за втори път е спечелила парламентарни избори. 42-рото Народно събрание е натоварено с много очаквания от българския народ. То бе избрано предсрочно и при безпрецедентна остра и непочтена предизборна кампания, която задълбочи срива на доверието в политическите партии и държавните институции. Политическите настроения, които атаките и компроматите създадоха срещу нас, са лош политически сигнал както за българските граждани, така и за партньорите ни в чужбина. Ако някой си мисли, че атакувайки нас, злепоставя само ГЕРБ – той се лъже. Това, което се случваше, това, което се говореше от нашите опоненти в последните месеци, представи цялата ни държава и всички българи по изключително лош и недостоен начин", каза Борисов.

"ГЕРБ иска касиране на изборите, въпреки че е победител. Моето категорично убеждение е, че никоя победа не може да се основава върху нарушаване на закона", коментира Борисов. Според него е неоснователно и недоказано обвинението към партията, че е организирала фалшифициране на изборните резултати.

Споделяне

Още по темата

Още от България