Борисов: Ден през ден откриваме заводи, докато Европа е в рецесия

Премиерът преряза лентата на нова мощност на Кирил Домусчиев в Пещера

Прерязването на лентата на новия завод, сн. МС

 "Всеки ден, през ден, се откриват заводи. Затова, въпреки че Европа е в рецесия, ние държим над 3% ръст на икономиката“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който в понеделник заедно с бизнесмена Кирил Домусчиев преряза лентата на нова мощност на завода му "Биовет“ в Пещера.

В новия завод ще се произвеждат фуражни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени форми за индустриалното животновъдство. В него са инвестирани 150 млн. евро, две трети от които са кредит по европейския инвестиционен план, по-познат като "Юнкер". Споразумението за финансирането на проекта на Домусчиев, който е близък до Борисов, бе сключено в началото на 2018 г. в София по времето на българското европредседателство в присъствието на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Проектът е от голямо обществено значение за развитието на Родопския планински регион, тъй като ще осигури 200 работни места за висококвалифицирани работници и специалисти като инженери, биолози, химици, отбелязва правителствената информационна служба в прессъобщението си.

"Не очаквах такава огромна мощност да се изгради за толкова кратко време. Много високотехнологично е вътре, ще останете впечатлени. За нас е важно, че дава ръст на икономиката. Планът "Юнкер” доказа, че работи и се създават работни места с висока добавена стойност", каза Борисов при официалното откриване на завода, на които присъстваха и министрите на околната среда Нено Димов, на финансите Владислав Горанов и на икономиката Емил Караниколов..

"Този завод е високотехнологичен, с добри възнаграждения, надявам се и с времето още по-добри“, отбеляза още министър-председателя. По думите му 40 милиона лева от инвестицията са за екология, а пречиствателната станция към завода е направена по най-съвременния начин. Еко министърът дори бил направил предварителна инспекция на екосъоръженията, която е показала, че произвежданите продукти по никакъв начин няма да замърсяват околната среда.

"Много е важно в тези региони, в които е трудно да се намерят инвеститори, икономиката да продължава да се развива по този начин. Затова ние подкрепяме тези общини – видяхте пътя, мостове, сгради и всичко останало“, каза още Борисов.

Проектът в Пещера е част от стратегията на компанията на Домусчиев "Хювефарма“ за растеж като фармацевтична компания, базирана в ЕС и оперираща на глобалните пазари, допълват от Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес