Борисов: Доган е в управлението от 27 години, а Пеевски е просто депутат

С липсващата "политическа класа" премиерът обясни и своите действия, и тези на БСП

Борисов: Доган е в управлението от 27 години, а Пеевски е просто депутат

Ахмед Доган е от 27 години в управлението на страната, а Делян Пеевски е просто депутат, защото ако е имало нещо друго за него "щяха да го изкарат”. Паралелно с това обаче в медиите се бият двама олигарси. Това обясни в обзорно за 2017 година интервю за БНТ министър-председателят Бойко Борисов.

Той се съгласи с изказването на Ахмед Доган, че в момента управлението няма алтернатива. Преди два дни почетният председател на ДПС заяви пред актива на партията си, че ако вотът на недоверие успее, няма опозиционна партия, която да поеме управлението.

"Доган е един мъдър човек, 27 години е в управлението и сам разбира какво би станало ако вотът успее”, обясни Борисов, като неясно защо говореше в сегашно време, въпреки че винаги е отричал ДПС да е скритият партньор на ГЕРБ в управлението на държавата.

Ахмед Доган знае технологията, а и много добре познава ДПС и им казва: Има ли кой да замести това управление? Няма! И това го знае всяко дете. Сиреч, ние вместо да се съсредоточим за шест месеца да изкараме позитивен дивидент за България, ние искаме да си извадим кирливите ризи на показ", заяви още Борисов.

Той обясни, че при едни нови избори "няма по-добро какво да се създаде”.

"Едни може да тълкуват, че това е жест към ГЕРБ, други – че има някакво сближаване или раздалечаване. Той е направил едно програмно изказване пред партията си", каза още Борисов по адрес на Доган.

Премиерът изключи възможността Валери Симеонов да събори правителството. В последните 10 дни лидерът на НФСБ на два пъти силно разкритикува Борисов и дори уличи сътрудничество между ГЕРБ и ДПС.

Малко по-късно в интервюто Борисов отново разтълкува какво е имал предвид Доган в речта на Коледното парти на ДПС: "Той им казва: Ще ги свалим ГЕРБ и патриотите, но когато сме готови да управляваме. Ако го направим сега, след два-три месеца ще ни свалят отново. Той това им каза. Не бързайте – стани да седна! Сега са по-добри от нас. В общи линии това, което Борисов прави, е добро. Нямаме толкова подготвен човек. Това им каза".

Накрая завърши темата с прогноза какво би станало, ако БСП и ДПС се върнат на власт.

"Ще докарат един нов Орешарски – след три месеца ще падне".

Пеевски – между просто депутат и олигарх

Любопитен момент в годишния обзор на министър-председателя бе демонстрираното от него отношение към скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски. На въпрос какъв е Пеевски, Борисов отговори точно като при избирането му за шеф на ДАНС през 2013 година: "Депутат от ДПС”. На уточняващото питане от страна на водещия дали народният представител е само това, премиерът реагира: "ако имаше друго щяха да го изкарат”.

Паралелно с това обаче Борисов обясни, че в момента "воюват двама олигарха”, визирайки медиите, собственост на Пеевски и изданията на "Икономедия”, собственост на Иво Прокопиев.

Ако прегледате сутрин печата и медиите, ще видите точно кои медии на кого са. Никога не съм бил с нито един от тях. По темата "Делян Пеевски" – човекът, който може да говори за него, е Карадайъ и Ахмед Доган".

На въпрос дали идеята на ГЕРБ за промени в Конституцията, с които да се даде възможност за ревизия на стари приватизационни сделки, за които давността е изтекла, е да се засегнат издателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев или лидера на БСП Корнелия Нинова, премиерът посочи, че "в такива схеми не влиза".

Има независими органи, прокуратура, КОНПИ, които работят по темата. Абсолютно, гарантирано независими, подчерта Борисов. Целта на тези предложения не била да се прави ревизия на някого.

"Искам като говорят за корупция, да започнем с генезиса", обяви мотивите на партията си Борисов.

Борисов даде пример с това, че от хилядите общински съветници на ГЕРБ няма как да гарантира, че всички са "ангели" и затова, с когото се откриели проблеми, се отстранявал и се насочвал към правосъдието. "Така че какво да направя аз, да се обадя в КОНПИ и да кажа да не закачат Прокопиев? Не мога.", обясни позицията си премиерът.

Преди седмица в телевизионно интервю Иво Прокопиев коментира, че целта на атаките е да се запуши устата на независимите медии и да се убие тяхната икономическа база.

Според него е крайно време премиерът Бойко Борисов да коментира дали подкрепя репресията срещу "Капитал" и "Дневник", или не я подкрепя.

Борисов не скри възмущението си от решението на БСП да внесе вота на недоверие срещу правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" точно в началото на българското председателство на Съвета на ЕС.

"Като идват гости, всяко семейство – поне така в нашето беше, майка и татко ме предупреждават "няма да правиш бели". Ние искаме да покажем всичките си магарии и всичко, което можем, в тия шест месеца". Според премиера именно това е целта на вота на недоверие.

"То затова се прави – да се покаже на света колко сме калпави. Липсата на политическа класа в момента точно това ще направи. На единия ден ще слушат за Западните Балкани, а ще ни слушат в парламента какво говорим един за друг. Ние няма да ги оставим в тоя вот да ни бият нас и да говорят каквото си искат. Още в началото на януари всичко лошо ще го извадим на показ", каза Борисов и заплаши, че и партията му няма да мълчи докато я обвиняват.

"Липсва политическа класа"

Тезата за липсващата политическа класа Борисов използва и за да оправдае действията на правителство. По думите му то си променя решениятя под натиска на протестите, защото в "България няма политическа класа, която да си отстоява принципите".

По този начин министър-председателят отговори на въпроса защо след като правителството има добри мотиви за предлагани решения в различни области - като злоупотребите с лекарства, например, си сменя позицията след протести. По-рано днес пък след протест пред Министерски съвет, премиерът обяви, че двете лъвчета, спасени от зоокъта в Разград, ще заминат за Холандия, а няма да бъдат предадени на Пазарджик, каквото гласува по-рано общинският съвет в Разград.

С липсата на политическа класа премиерът обясни и намерението на БСП да внесе вот на недоверие към правителството по време на председателството на ЕС.

За председателството Борисов обясни също, че сме готови с всичко, с уточнението, че "по български маниер накрая почваме да даваме газ за всичко, но се справихме".

Всички технически лица са отчели, че всичко е готово, каза той и обясни, че самото председателство е менажиране на един процес, а не "ние да взимаме решения". Премиерът посочи, че се очакват много напрегнати месеци като в тях вмести и посещения на няколко премиери, които не са за участие в срещите по време на председателство - на Япония, на Чехия, на Ирландия. А в присъствието на президента на Турция Реджеп Ердоган щяло да се направи официалното откриване на ремонта на така наречената Желязна църква в Истанбул през януари. Последното той определи като допълнителен мост към нормализиране на отношенията между Турция и ЕС.

България отряза с нож темата за мигрантите

На уточняващ въпрос за отношенията между България като член на ЕС и Турция, премиерът обясни, че България като с нож е отрязала темата за миграционната криза, за което са били необходими много усилия и железни договорки с Турция. Припомни как няколко семейства на мигранти се лутали из България, защото никое населено място не ги искало, а Турция спазвала ангажиментите си. "Нищо сме обещали и направили повече от това да имаме добри добросъседски отношения с Турция. Длъжни сме да имаме добри отношения с всички съседи", обясни той.

Всички искат още един лифт в Банско

На въпрос за това какво е решението за казуса със ски зоната в Банско премиерът обяви, че втори лифт ще има, за което били съгласни и "зелените". Но искаме така да направим, че всяко нещо, което допълнително ще се строи в защитената зона, ще минава екологична оценка, обясни Борисов. Очаква се темата да влезе в дневния ред на последното заседание на правителството на 28 декември, макар че в обявения дневен ред не е включено нито обсъждане на новия план за управление на Пирин, нито въпросът за промяна в концесионния договор на "Юлен". Обичайна практика е обаче необявени предварително теми да бъдат обсъждани и да се вземат решения по тях.

За президента

Аз нямам такава суета или амбиция. Така премиерът каза дали участва в демонстрация на сили като генерал срещу генерала Румен Радев. "Аз нямам какво да воювам с Радев", посочи той и анализира, че държавният глава непрекъснато давал и то негативни оценки за управляващите. Казал на хората си в ГЕРБ да не се обаждат докато президентът взима страна и говори с думите на БСП и на лидера ѝ Корнелия Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?