Борисов: Докторите ни добри, парите - добри, апаратурата – най-добрата и накрая пациентът недоволен

Борисов: Докторите ни добри, парите - добри, апаратурата – най-добрата и накрая пациентът недоволен

"Докторите ни добри, парите ни добри, които даваме, апаратурата най-добра и накрая – пациентът да каже, че не е доволен. Е, това не го разбирам. В смисъл разбирам го, но не е честно и затова полагаме повече усилия". Това коментира премиерът Бойко Борисов, който в понеделник откри обновените клиники по анестезиология и интензивно лечение и по нервни болести в пловдивската университетска болница “Свети Георги“.

Борисов отчете, че между 16 и 20 милиарда лева са отделени за здравеопазване по време на управлението на ГЕРБ. При годишен разход от 1 млрд. лева в началото на това управление сега той надхвърля 4 млрд. лева.

“Сега заради демографската криза в България има по-малко хора, няма инфлация, цените на лекарствата са същите и въпреки това държавата дава толкова много пари. Само тази година правителството е заделило за здравната каса почти 470 милиона лева”, заяви Борисов, без да отчита, че в последните години навлязоха много скъпи терапии и купената скъпа апаратура също изисква финансиране и поддръжка.

“Почти всяка седмица има операции на специалните служби и на прокуратурата по линия на корупция в здравеопазването“, отчете Борисов, според когото това явно е причината пациентите да са недоволни. По думите му корупцията в болниците я правят лекарите, а службите трябва да я разнищят.

“При такова финансиране лекарите, които управляват болниците, са длъжни да си гледат работата и мениджмънта, вместо да се говори, че няма пари за здравеопазване“, заяви Борисов.

“Има болници и доктори, които си гледат работата, и други, като тези във Враца, които не си я гледат. Сложили си частна болница в двора, скъпите пътеки в частната болница, а евтините и задълженията – в държавната. Това не може да продължава, това са вашите пари”, посочи премиерът.

И добави, че е разпоредил лекарите, сестрите и санитарите да си получават редовно заплатите, а другото е въпрос на прокуратурата и службите.

Борисов съобщи, че за подобренията в болница “Свети Георги” са инвестирани 6 - 7 милиона лева.

Премиерът инспектира по-късно реконструкцията на пътя Пловдив-Асеновград. Той остана доволен от темповете на строителните работи, но допълни, че са поискани допълнителни средства за осветление на пътното платно, които ще трябва правителството да осигури.

Строителните дейности трябва да приключат по договор до октомври. От фирмата-изпълнител уточниха, че ако всички административни въпроси бъдат решени бързо, този срок може да бъде съкратен.

Бойко Борисов инспектира и ремонта на автомагистрала "Тракия" в отсечката Пловдив - Стара Загора. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?