Борисов доволен, че шефката на ЕК "много добре схваща" какво искаме (Видео)

Урсула фон дер Лайен обеща "прекрасни решения за съществено важен портфейл"

Борисов доволен, че шефката на ЕК "много добре схваща" какво искаме (Видео)

Премиерът Бойко Борисов пожела пред новия председател на Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен повече европейски пари за развитието на потенциала на младите хора и задържането им в България. "Много мозъци, много хора от всички в бившия Източен блок заминават да работят на запад и сега Европа трябва да вложи много пари за развитието им", каза Борисов. В четвъртък Урсула фон дер Лайен, която е бивш военен министър на Германия, пристигна на първо посещение в България и бе посрещната на летището с цветя от премиера Борисов. Тя се обръщаше към него на малко име – Бойко, подобно на германския канцлер Ангела Меркел и други топ политици в ЕС, демонстрирайки същото приятелство и близост, каквото и Борисов към колегите си в ЕС.

Най-очакваната новина от визитата беше какъв ресор ще получи българският еврокомисар Мария Габриел, но отговор все още няма. Тази седмица станаха известни всички номинирани кандидати и Лайен провежда разговори с тях. Откакто бе избрана за председател на ЕК през юли, тя се среща с лидерите на страните от ЕС, за да обсъжда програмата на бъдещата Комисия и разпределението на ресорите, което ще бъде финализирано в следващите дни.

От изявленията преди и след срещата Борисов-Лайен се разбра, че новият шеф на ЕК е наясно с желанията за ресора на българския еврокомисар – иновации, образование, цифровизация.

В момента българският еврокомисар Мария Габриел отговаря за "Цифрова икономика и цифрово общество". Неотдавна Борисов опроверга като "измишльотина" информацията, че България е пожелала ресор "Земеделие" и уточни, че иска "Киберсигурност", тъй като България вече е високотехнологична държава.

"Сигурна съм, че ще се намерят прекрасни решения за съществено важен портфейл, защото ни е необходимо познанието, необходимо е да се работи за икономическото развитие, но и да се отговори на потребностите на обществото", заяви тя пред журналисти в МС.

Борисов със задоволство отбеляза: "Много хубаво си схванала".

Урсула фон дер Лайен: ЕК е 100% зад Българлия

"Тук съм за да слушам много внимателно, какви са вашите приоритети, вашите очаквания. Трябва да си говорим повече, да обменяме информация. Централна и Източна Европа имат огромен човешки потенциал. В Европа можем да успеем само ако обединим усилията си",

На няколко пъти повтори, че за нея е "чест и удоволствие" да посети София:"За мен е много важно, че съм тук, защото България е важен член на ЕС... Важно е да се постигне баланс в ЕС".

Един от акцентите в изказването ѝ беше предизвикателствата, пред които е изправен ЕС - дигитализация, демографски промени, сигурност, миграция, климатични промени.

"Ние сме 100 % зад България и ако искаме устойчива идея в рамките на ЕС трябва да сме наясно, че ние разчитаме на България за действия, за информация", каза Урсула фон дер Лайен.

"В България виждам колко големи са инвестициите в университетите, в училища, в заплатите на учителите. И виждам, че икономиката има растеж, има най-високия ръст на БВП за всички времена. Голямо впечатление ми прави това, че имате такива прекрасни постижения по отношение на заетостта. Зная, че имате бюджетен излишък и виждам една държава, която просперира, която е готова за бъдещето, за инвестиции в младите хора, иновациите и в научно изследователска и развойна дейност. Именно тук виждам силната роля на България", каза новият шеф на ЕК.

Нейните очаквания са да работи с "Бойко" много добре, както и с бъдещия български еврокомисар.

Борисов: "Много хубаво си схванала"

"Много хубаво си схванала това, което е приоритет на нашето правителство и с удоволствие в нашето портфолио бихме работили за него - не само дигитализацията – тя е важна, но важни са и хората", каза Борисов.

Посочи, че Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Отбеляза, че много хора от тези страни са отишли да работят на Запад.

"С една дума, сега Западът е длъжен да инвестира много пари отново да повишим квалификацията и конкурентоспособността на държавите от Централна и Източна Европа", каза Борисов.

"В Европа важи правилото докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Сега, когато подреждаш ресорите, дирекциите, парите, не на последно место, с които ще разполагат. Изрично казвам за нашите медии не бива да се спекулира с ресори, с какво сме се договорили и какво искаме. Защото тава са 27 държави. Не знаем дали Великобритания още ще участва с комисар или не", коментира Борисов по време на брифинга.

Още в началото той обяви, че Урсула фон дер Лайен няма да отговаря на журналистически въпроси, за да не бъде поставена в "неудобно положение", защото има европейско правило - докато всичко не е решено, нищо не е решено. Обеща обаче шефката на ЕК скоро пак да дойде в София, след обявяването на състава на Комисията. Тогава ще има възможност и за журналистически въпроси.

По този начин и Борисов си спести репортерски въпроси. В последно време той се опитва да замени медиите с излъчвания на живо по Фейсбук.

Споменавайки Великобритания, премиерът се сети да коментира решението на британския премиер Борис Джонсън за временно прекъсване на работата на парламента, за да не му пречи за Брекзит.

Ако се случи да затворя парламента, представяте ли си...

ко в България се случи да затворя парламента, представяте ли си какво ще пишете вие. За каква диктатура, Наде, ще се пише, като във Великобритания. То ще бъде чудо и сигурно всички неправителствени организации ще дойдат да питат защо е затворен парламентът. Явно по различен начин свободата на медиите и свободата на изразяване се приема и в ЕС", отбеляза Борисов.

Добави, че в новата Европейска комисия не бива да се спекулира с ресори и отбеляза, че е изпълнил едно от указанията на ЕК "да номинира жена за комисар, за да може балансът между половете да стои в ЕК".

Във връзка с климатичните предизвикателства Бойко Борисов каза, че е от "изключителна важност" САЩ да се завърнат към Парижкото споразумение, защото "без тях нещата вървят трудно".

Относно проблемите, свързани с миграцията, българският премиер заяви, че страната ни е добър пример за справяне със ситуацията: "Българите забравиха какво е да имат мигранти по улицата и това е благодарение на изключителните усилия, които полагаме с нашите служби: граничари, ФРОНТЕКС и разбира се с нашата дипломация, която имаме със съседна Турция".

Той изрази надежда до седмица да се приключи и въпросът с газопровода Балкански поток и да се подпише договор или споразумение.

След срещата си в Министерския съвет, премиерът Борисов и Урсула фон дер Лайен посетиха храм-паметника "Св. Александър Невски" и храма "Света София".

Борисов изтъкна внушителното културно-историческо наследство на нашата страна и добави, че с него по свой уникален начин България обогатява облика на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България