Борисов: ДПС са основният ни противник и са най-коварни

Борисов: ДПС са основният ни противник и са най-коварни

За министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ДПС е "основният противник”. "Хората питат: А БСП? Не. Първо ДПС - те са най-коварни“, заявява Борисов в интервю за "Стандарт“, публикувано във вторник.

Премиерът отчита и няколко "грешки“ в изминалата една година от мандата правителството – назначаването на Божидар Нанев за министър на здравеопазването, забавянето на назначаването на министъра за еврофондовете Томислав Дончев.

"Трета грешка - вярно е, че не сме знаели за анекси, за договори, но трябваше още в първия бюджет да вкараме големия дефицит на предишното правителство, за да им избием зъбите и да не могат да говорят глупости сега“, смята Борисов.

Като пример за такова "коварство“ Борисов припомня подкрепата, която партията на Ахмед Доган даде за кандидата на ГЕРБ за кмет на Габрово.

ДПС: ГЕРБ са лековерни

По-късно в отговор на премиера зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров заяви, че "ГЕРБ пък са най-лековерни“. По думите му доказателство за това са "законите, които мнозинството внася и нуждата от това председателят им да се намесва, за да ги стопира“.

Другият зам.-шеф на движението, Лютви Местан пък тълкува думите на Борисов, че под "коварни той по-скоро разбира опитни и силни политици“. Според него партията, която изкара два пълни мандата в управлението, винаги е била "решителна“ и дори е забравяла, че е "част от управляващото мнозинство, когато е ставало въпрос за националните интереси“.

Местан призова Борисов да не "засилва анти-ДПС говоренето“, а да се заеме сериозно с антикризисната програма на правителството.

Премиерът чака решението на прокуратурата за хонорара на Доган

Относно това, че най-малко критики правителството получава именно от ДПС, премиерът коментира: "Не мисля, че отправят най-малко критики. Голямата част от депутатите на ДПС са от 20 години в парламента. Мнозина са хора с много опит и политически, и житейски. Не може да се каже, че са глупави“.

Според него няма нито едно действие на ГЕРБ, което от ДПС да не са коментирали като негатив.

"Но стилът им на изговаряне на критиките е политически. Вижте изказванията на зам.-шефа на тяхната партия Лютви Местан - съвършен политик. Той никога не е казал една хубава дума за ГЕРБ или за мен. Но той говори политически. И понеже и той, и другите депутати от ДПС не ползват като останалите изрази от типа кой е луд, кой не, не прави впечатление“, казва още Борисов.

"Дали сме го на прокурор и чакаме оценката. За мен има явен конфликт на интереси, но дори да го докажат, ще го глобят с няколко хиляди лева. Сигурно дори по-малко, отколкото навремето мен ме глобиха да платя 2500 лева, че обиждам БСП. Срамота. Тук въпросът е дали могат да привърже като мандатоносител с взетите решения. Но доколкото виждам, той е декларирал тези пари. Просто той е толкова нагъл, защото знае, че в неговата партия няма кой да му държи сметка“, заявява Борисов по повод хонорара от над 1 млн. лв., който Ахмед Доган взел като консултант на хидропроекти.

По повод обвиненията от страна на опозицията, че ГЕРБ вкарва в НС лобистки закони и защитава корпоративни интереси, той коментира, че е "благодарен на медиите“, че пишат и правят разследвания. "Те са безценен помощник в това отношение. Щом нещо се разшуми, то ми поема вниманието, проверявам го и го правим това, което трябва“, допълва той.

Относно писмото, което Борисов изпрати до главни редактори на медии с питане дали има натиск върху тях от страна на властта, той коментира, че ГЕРБ скоро ще направи нужните законови промени, за да знаят "читателите или зрителите собствениците на вестниците и на телевизиите“.

"Мисля, че медиите са съгласни с мен. Защото когато видя собственика или спонсора на даден вестник или телевизия, предварително мога да кажа какво ще пише или ще се говори. За съжаление много хора, скрити зад медийната независимост и заради неприкосновеността на медията, която и да е тя, скриват своите много подли, много корпоративни и много, бих казал нечестни дори, постъпки, използвайки медиите си за натиск срещу конкуренти, правителство или опоненти. И се приема, че това е правилно. Точно затова идват забележките и от вън. А и мисля, че тиражите веднага се променят, когато се види тази мръсотия. Но го има“, заключава премиерът.

Той декларира още, че "ГЕРБ нито има влияние, нито има вестник, нито телевизия”. "Разчитаме на обективност. Тези, които не са обективни, хората за един месец ги разбират“, казва Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България