Борисов: Двойните фактури за ток във Варна са "умисъл"

Той поиска многомилионни глоби за ЕРП-тата, докато проверка на електромерите откри само счупена пломба, скъсана панта на табло и неточни часовници

Бойко Борисов. Сн.БГНЕС

Двойните фактури за ток във Варна са "умисъл", заяви премиерът Бойко Борисов пред правителството в сряда, като предупреди, че във Фейскбук се организирали групи за протест на 1 февруари и "това не са случайни неща".

Правителството впрегна пълната си мощ в защита на потребителите на енергоразпределителните дружества след като стана ясно, че 5% или 67 хиляди от клиентите на доставчика на ток в Североизточна България "Енерго-Про" са получили по две сметки с една дата за плащане.

Борисов, който през февруари 2013 г. подаде оставка като премиер след протести заради високи сметки за ток, сега съзря умисъл зад действията на "Енерго-Про", заяви, че се повтаря същия сценарий – отново във Варна, и обяви, че "каквото трябва да се промени с парламента, драстично говорите: 10, 15, милиони трябва да бъдат глобите, след като нанасят такива поражения".

Темата с двете сметки за ток с един падеж върви от неделя, във вторник извънредно бе свикана парламентарната енергийна комисия, а представителите на "Енерго-Про", ЧЕЗ и ЕВН бяха привикани да дадат обяснения за отчитането на електромерите. Доставчикът в Североизточна България обясни проблема със софтуера си и че срокът за плащане на втората фактура е удължен с 15 дни. Част от депутатите обаче не повярваха на обясненията, а от ГЕРБ заподозряха нарочно нагнетяване на социалното напрежение, целящо да разклати правителството. Сходна се оказа и позицията на Борисов, стана ясно от публикувана стенограма от част от правителственото заседание в сряда, посветено на проблемите със сметките за ток.

Борисов иска от енергийния министър Теменужка Петкова да обясни казуса и се чуди защо проблемът е засегнал само 5 процента от клиентите на "Енерго-Про"

"И защо не на всички потребители. Защото предишния път беше на 20% - бяха така фактурите от населението. Примерно, в един вход само 20% от апартаментите получават двойни фактури. Все едно: ти не получаваш, а този съсед под теб получава. Обаче от тези 20% излязоха 10 000 на протест, защото получават. Другите хора дори не разбраха за какво става въпрос. Сега на тези 67 000 абоната 6000 да излязат на протест – без да имаме никаква вина. И казват: софтуерът се развалил нещо и така направил. Как не направи поне на всичките?", коментира Бойко Борисов.

"Моят въпрос беше същият – включва се Теменужка Петкова - Отговорът беше, че на случаен признак са избрани точно тези 67 000 абоната, тъй като "Енерго-Про“ не разполага с достатъчен брой отчетници, които да могат така да разпределят времето си, че да отчетат всички потребители в рамките на 31-дневния период. Но това, разбира се, е въпрос на организация на самото дружество".

"Нали не си мислят, че им вярваме?", пита премиерът, а министърът отвръща: "Мисля, че не си мислят подобно нещо".

"Нали не си мислят, че това обяснение на някого може да свърши работа? Случаен принцип – на най-бедните, които веднага това им се отразява и излизат на улицата? Това ли е случайният принцип?", продължава Борисов.

Петкова додава, че "дори да има чисто кадрови проблем, те да нямат възможност да си организират работата по най-добрия начин, това по никакъв повод не бива да се отразява на потребителите и по никакъв повод не бива да застрашава спокойствието и мира в страната".

"Да, но заглавията са: „Безсилна ли е държавата?“, „Държавата на колене ли е?“, „Държавата в някаква уйдурма ли е с електроразпределителните дружества?“, засегнат е Борисов. "Хората задават въпроси – това са ежедневните въпроси", допълва той, а Теменужка Петкова се съгласява, че въпросите са логични.

"Добре, допускаме, че софтуерът е сгрешил. Другите 1000 нарушения, които сутринта казват хората, че ги има – има ли ги? Не 1000, 5 да са – стига", продължава с разцсъжденията премиерът.

"Далеч съм от мисълта да обиждам, да гоня или да влизам в реториката на други по отношение на инвеститорите, но аз мисля, че просто трябва да бъдат принудени да спазват правилата, договорите, законите, за което джентълменските ни отношения дори не са нужни. Просто си спазват закона", казва още Бойко Борисов.

"Аз съм убеден, че това не са случайни неща. Паралелно с това във фейс-групите във Варна се подготвя протест на 1 февруари, а едновременно с това и всичко останало. Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна – повтаря се абсолютно същият сценарий. Затова – каквото трябва да се промени с парламента, драстично говорите: 10, 15, милиони трябва да бъдат глобите, след като нанасят такива поражения", коментира министър-председателят.

"И сега виждате, че хората непрекъснато пращат сигнали. Преобърнати електромери на нощна и дневна тарифа, отчитане. Просто тоя път, имайки и цялата парламентарна подкрепа, а дори и няма къде да се политизира – трябва да се възползваме, да си оправим правилата", издава нареждане Бойко Борисов.

"Не трябва да говорим за джентълменско споразумение, а да говорим по-скоро за това, че има закон и той трябва да се спазва. Електроразпределителните предприятия трябва да знаят, че държавата и правителството няма да позволи това нещо да се случи. Поне докато аз съм в Министерството на енергетиката смятам твърдо да спазваме закона. Ще изисквам и от тях същото. Ще бъдем безкомпромисни – това исках да кажа. И потребителите също – интересите на потребителите са най-важни", отсича енергийният министър.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин посочва, че "аз не знам доколко е възможно, ако има неизправни часовници или нещо такова, тогава това да е изцяло за сметка на електроразпределителното дружество и хората да не дължат за тези неизправни уреди, които не са тяхна отговорност".

В същото време от енергийното министерство съобщиха, че командировани във Варна и Шумен негови експерти да проверяват абонати на "Енерго-Про" са открили една скъсана пломба на електромер, една счупена панта на общо табло с електромери и седем случая на неточно отчитане на часовете на дневната и нощната тарифа.

Проверката в общо 91 сгради във Варна и Шумен е следила дали са заключени ел. таблата, ако вратите им са метални – заземяването им, наличието на пломби на електромерите, точността на часовниците и други, информира ведомството.

При проверките във вторник е установена една скъсана пломба, която е била заменена с нова веднага след проверката. Едно от общите табла пък било със счупена панта. В седем случая е установено, че часовниците на електромерите не са точни с около 30 минути и отчитат неправилно часовете на смяна между дневна и нощна тарифа.

Допълнително представителите на ведомството ще проверят коректността на издадените фактури, чрез сравнение с показанията на електромерите. Ако някъде се окаже, че показанията, записани във фактурите, са по-големи от тези в момента, ще означава, че при отчета потреблението е било изкуствено завишавано, обясняват от министерството, но не казват какви ще са последиците за доставчика на ток в подобни случаи.

В сряда продължават проверките в Шумен, където 6050 абоната на дружеството от общо 100 хил. са получили по две фактури.

От енергийното министерство допълват, че сходни проверки ще има и в ЧЕЗ и ЕВН, макар че за тях няма сигнали за проблеми с отчитането на електромерите.

"В резултат на бързата реакция на институциите и постоянната комуникация с електроразпределителните дружества потребителите няма да бъдат допълнително финансово натоварвани. Министерството на енергетиката следи ситуацията отблизо и ще реагира на всяка жалба или оплакване. Министър Петкова е поканила на среща представители на трите ЕРП-та, за да търсят заедно взаимноприемливи решения в интерес на българските потребители", пише още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес