Борисов е бесен на РБ – отказва съдебна реформа и пита защо му поставят "антируската" тема

Борисов е бесен на РБ – отказва съдебна реформа и пита защо му поставят "антируската" тема

След като преди дни обясни, че партийните организации на ГЕРБ са му забранили да прави коалиция с ДПС, Бойко Борисов ползва същото обяснение и за Реформаторския блок и по-специално за лидера на ДСБ Радан Кънев. "И Изпълнителната комисия, и структурите в страната са възмутени от поведението на Радан Кънев", заявява Борисов в интервю пред в. "Преса", публикувано в понеделник.

 

На преговори на мен не ми се ходи с гипсирани ръце и не ми отива. Защото, помните, Христо Бисеров от парламентарната трибуна искаше да ми избие зъбките, сега Радан Кънев иска да ми чупи костите! Вероятно на тях това им харесва повече от нашия консенсусен диалог, който се опитваме да водим, казва той.

През уикенда Радан Кънев заяви, че "ще удряме през ръцете ГЕРБ в името на реформаторите"."Ако тази лексика беше употребена към друг, а не към така балансиран и спокоен човек като мен, а и със здрави ръчички, подчертавам щеше да има много по-тежки последици. Но аз търпя...Все пак ние сме демокрация, имахме един месец кампания да говорим каквото си искаме, накрая хората отредиха този резултата. Ако са смятали, че най-доброто за България е Реформаторският блок, те щяха да гласуват не с 9%, а 90%", казва Борисов.


"Спокоен съм, защото организациите са ми в бойна готовност и този път ще им се хвърлим много здраво на всичките...Ако има нови избори. Този път няма да бъдем търпеливи към никого както през тази кампания. Защото аз усещах какво ще се случи и не исках да взривявам мостовете между партиите. Държахме се възможно най-консенсусно, дори в предизборната кампания", продължава Борисов.

По отношение на искането за реформи в съдебната система от страна на Реформаторския блок Борисов казва следното: "Каква реформа в съдебната система искат реформаторите - тази от времето на Костов и Иван Григоров ли? Аз съм против! За да се направи такава реформа, трябва да има широк консенсус на съсловните организации - на прокурори, съдии, следователи. Във всички разговори ние ще се придържаме към диалога".

От интервюто става ясно, че Борисов е бесен и за друго изявление на Радан Кънев – по повод обвинения, че "извива ръцете" на ГЕРБ, лидерът на ДСБ заяви преди седмица, че големите строителни фирми в страната са свързани с ГЕРБ и ДПС и "ако трябва да извиваме ръце, за да не печелят поръчки само три фирми, ще го направим".

Според Борисов вероятно Радан Кънев "може би изхожда от своята партия. ГЕРБ няма нито една фирма. Но ако проследите регистрите им, ще видите, че те (сините - б.а.) са работили много, много преди ГЕРБ, и то с най-големите поръчки".


"Ами антируската тема в момента? Може ли тя да се поставя като условие за преговори? Най-тежките решения за замразяване на руски проекти съм ги вземал аз. А навремето кой вкара "Лукойл" у нас, за да стане монополист в горивата? В сферата на сигурността не сме забравили поръчковите доклади, които хората на Костов пишеха срещу политици, бизнесмени, журналисти. Нима българите са забравили разбойническата приватизация? Нима са забравили как изглеждаше "синя" София, преди да дойде ГЕРБ? Реформаторите говорят, все едно те са направили най-добрите реформи. Но то не е така", казва Борисов.

В деня, в който се провеждат преговорите между ГЕРБ и БСП, Борисов нападна и социалистите: "Влизат на преговори с 12 разделителни линии. Една от тях е да се строи "Белене". Тяхното правителство не строи "Белене", а сега го поставят като нещо, от което не могат да отстъпят. С големи букви аз съм "ЗА" направеното по "Южен поток", но защо те (от БСП - б.р.) пропускат да кажат как е направен договорът с "Уестингхаус" за седмия реактор. Виждате, че ако предварително почваме да си поставяме условия, въобще не би трябвало да проведем консултации. В момента, вместо да се замълчи пред обществото и да се търси начин за решаване на кризата, все едно се води предизборна пропаганда. Това го правиха един месец и резултатите от изборите са ясни. Видя се, че хората харесаха най-много направеното от ГЕРБ и програмата на ГЕРБ. Аз съм запазил мълчание, но декларирам пред народа, че ще положа всички усилия да има правителство. И се надявам на такава зрялост и у другите политици".


"Ако искаме да влезем, и то пак със стабилно управление, в следващия мандат и да не оставяме повече чиновници, които са назначени за министри, да решават дългосрочно проблемите на България, всеки да отстъпи в името на стабилността. И да не поставят разделителни линии като оправдание за нещо, което партиите не са направили досега, макар че са били в управлението", казва още той.


"Чета едно интервю във вчерашната "Преса" и все повече се убеждавам, че препятствията пред реформаторско правителство съвсем не се персонални. Реформата в правосъдието е висш политически въпрос, а договорки и консенсус между лобитата във ВСС, съда и прокуратурата е точно обратното на реформа", коментира задочно Радан Кънев в профила си във Фейсбук.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България