Борисов е добре и не се нуждае от заместник засега

Проф. Балтов: Рискът за премиера зависи от развитието на заболяването

Борисов е добре и не се нуждае от заместник засега

Премиерът Бойко Борисов, който беше диагностициран с коронавирус, е в добро състояние. За това информираха в понеделник вицепремиерът Красимир Каракачанов и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Последно снощи си разменихме sms, в добро състояние е", коментира пред журналисти Каракачанов. Той посочи, че заседанията на правителството се провеждат онлайн, така че засега изолацията на премиера няма да навреди на работата на кабинета. Към момента не се е налагало да се обсъжда темата за заместник на премиера, увери Каракачанов.

По-рано сутринта директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов каза пред Нова телевизия, че Борисов е стабилен, лекува се в домашни условия и състоянието му се проследява от медици от ВМА. Балтов обясни, какво се крие обикновено зад израза "общо неразположение", от което Борисов страда в момента.

Балтов каза, че обикновено това са първите симптоми на заболяването, при които се наблюдава леко покачване на температурата, мускулна слабост. След това идват болки в гърлото при някои пациенти, хрема и загуба на обоняние и вкус, лека суха кашлица.

Попитан дали Борисов е рисков предвид медицинската му история: исхемична болест на сърцето, за която той сам е съобщавал, прием в болница заради хипертонични кризи, теглото и възрастта, Балтов отговори: "Рисков е според това как ще се развие клиничната картина. Ако тя тръгне да се развива в лошия сценарий, е много рисков".  

Споделяне

Още от Коронавирус