"Уникални мозъци имаме"

Борисов е горд: Хакерите ни са "на над световно" ниво

Държавата да ги привлече на работа, да ги ползват и службите

Сн. БГНЕС

Българските хакери са не просто на световно, но и на "над световно" ниво. Освен това са и бунтари.

До тези изводи стигна премиерът Бойко Борисов, след като службите му докладвали за арестувания по подозрение, че е замесен в атаката срещу информационните системи на НАП 20-годишен специалист. Министър-председателят е получил подробности в сряда сутринта преди заседанието на Министерския съвет.

В началото му Борисов държа реч, в която се възхити от способностите на българските хакери и обяви, че държавата трябва да ги привлече на работа.

"Срещу нас имаме уникални деца, щото той е младеж. И подготовката им в тая сфера е на световно и над световно ниво, както казваха едно време", заяви премиерът.

Имаме истински вълшебници

Борисов успя да открие редица положителни страни покрай източването на 3% от базата данни на НАП – за високото ниво на образованието ни, както и за способностите на специалистите.

"Имаме истински вълшебници. И, ако може, щото са много млади и много кадърни просто, вчера като задържахме един от хората, просто такива тежки киберзащити, толкова мощни познания, знания и умения, че това, ако работи за държавата, в същото време работи и за частна фирма, но просто ... уникални мозъци имаме. И много е важно да намерим начин за такива, Горанов, да имаме възможност да плащаме повече, за да могат да ги ползват и службите", заяви премиерът.

Информацията за пробива бе разпространена в понеделник, а отговорност за атаката пое представящ се за руски хакер, който в анонимен имейл заяви, че разполага с още данни.

Междувременно ГДБОП обяви, че е арестувала българския специалист, но към момента няма подробности какво точно е направил той, нито какви обвинения ще му бъдат повдигнати.

За честта на пагона

Хакерите-вълшебници имат срещу себе си зле платени, но добре подготвени служители на ГДБОП, стана ясно от монолога на Борисов. Те все още работят за държавата въпреки ниските си заплати и го правят само за честта на пагона.

"Заплатите са ниски, но са стари служители и просто заради честта на пагона го правят", заяви Борисов.

Арестуваният хакер дотолкова го е впечатлил, че го нарече "просто уникален".

Затова и държавата трябва да помисли как да привлече такива хора – уникални са и правят нещо е модерно.

"Нали, един вид и бунтарство, да докажеш, нали, че можеш да преодолееш системи. Неслучайно и в Германия хакнаха, и в Щатите, и в колко още страни, щото това е един вид, показваш, нали, че уменията ти са надраснали киберзащитите", заяви Борисов.

В края на монолога си заяви, че съжалява за политическите субекти, които се опитват да се възползват от ситуацията. Той посочи, че НАП е с отворена към гражданите система, за да могат да си подават декларациите онлайн. А една система винаги е в риск.

"Затова и в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани в края на краищата, защото се измислят средства", заключи Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България