Изборите може да са само прелюдия към "интересни събития"

Борисов е неочаквано кротък и "беззъб" – или толкова може, или от нещо се тревожи

Андрей Райчев прокламира "огромните ползи" от коалиция БСП-ГЕРБ

Димитър Ганев, Първан Симеонов, Петър-Емил Митев и Андрей Райчев. Сн. БГНЕС

Стартът на предизборната кампания все още не е предизвикал значима политическа мобилизация за евровота, според анализите на социолозите и политолозите от Института "Иван Хаджийски“.

 

Партия ГЕРБ е неочаквано по-кротка и по-малко настъпателна през последния месец, според наблюденията на политолога Димитър Ганев.

 

Те не диктуват политическия дневен ред, не натрапват темите за "политическите чистки", не изграждат кампанията си около второто място на Пеевски в листата на ДПС, не дадоха решителна подкрепа на президента Плевнелиев, посочи в анализа си Димитър Ганев.

 

"ГЕРБ не напомня за събраните от самата нея подписи за референдум. Фактически референдумът като че ли слезе от обществения ред на страната. ГЕРБ изобщо не пожела да се възползва от номинацията на ДПС на второ място в листата си и да изгради кампанията си около това. ГЕРБ изостави президента Плевнелиев без значителна подкрепа при обвиненията за злоупотреба с ветото. В този смисъл ние виждаме един много различен Борисов от този, който наблюдавахме през политическия март".

 

Виждаме един беззъб Борисов, не знаем на какво се дължи това, допълни той.

 

По всичко личи,че тази кампания няма да се етнизира, няма да се натиква и ДПС в ъгъла. Има знаци и на нова политика на ДПС към други партии, но това не трябва да се чете като евентуално партньорство с ГЕРБ, смята Ганев.

 

Изборите може да са само епизод, след който следват "интересни събития"

 

Първан Симеонов от "Галъп" също отчете, че "това не е същият Борисов от месец септември миналата година". Дори "онова кафе" изглеждаше като опит Борисов да се приближи до ДПС, отколкото да воюва с тях. Защо ГЕРБ не се възползва от тази ситуация- или толкова си може, или Борисов от нещо се тревожи, запита реторично Първан Симеонов.

Социологът оприличи ситуацията на "мъртво вълнение".

 

Мисля, че от политическа война преминахме към дипломация. Има много полутонове и нюанси, преди имаше черно и бяло. Сега като че ли всички без искат предсрочни избори, затова за мен без протести управлението е по-заплашено, отколкото, когато имаше протести, каза той. Обяснението, може би е, че партиите знаят, че изборите ще бъдат просто политически епизод, след който могат да следват интересни събития. Могат да се появят някои много сериозни разкрития за наркотици, примерно или друг тип скандал, свързан с ГЕРБ. Или пък обратно - ГЕРБ да се опита да развие кампания в стил с. Кочан. Такъв тип кампания би могла да позволи на ГЕРБ да се приближи до сумарния резултат на БСП и ДПС заедно, смята Първан Симеонов.

 

Ситуацията поставя политическите сили в България на един двоен кантар, коментира политологът Борис Попиванов: "На първо място това е противопоставянето между БСП и ГЕРБ за първото място на тези избори, което не е предрешено към настоящия момент. Вторият кантар е свързан с влизането и участието в ЕП на немалък брой политически сили, които имат своите реални шансове".


"Голяма интрига след тези избори ще е около това кой ще е политическият балансьор, място традиционно заемано в предишни години от ДПС, смята Борис Попиванов.


Формации като "България без цензура“ имат своите апетити именно към такава роля, а поведението на ДПС през последните два месеца показва желание за възстановяване на тази балансьорска роля за политика на отворените врати към други формации, не само към съуправляващите от БСП, заяви Борис Попиванов.

 

"Силен ход" на Волен Сидеров - открил ниша в русофилството

Нацията сега не възнамерява да дава властта на никого. Тук въпросът е не кой ще я спечели, а кой ще загуби, коментира социологът Андрей Райчев. Класическата десница без всякакво съмнение загива, смята той. Кое е дясното- на мястото на дясното ще стоят вече проектите на богатите хора, подчерта Райчев. Г-н Волен Сидеров има нов етап на еволюция- от национализъм към социализъм и към русофилство. Това е много силен ход и сериозна политическа ниша. Това му е шансът, отбеляза Райчев. Откри кампанията си в Москва и това е сериозна подкрепа, а БСП дори не си позволи нюанс на подкрепа на Русия, бе с двусмислено отношение към своя електорат. БСП изразиха подкрепа за НАТО и ЕС, което не е в сърцата им. Бареков пък е обърнат изцяло към хората, но той е нещо като втори Яне Янев. А при ВМРО се отива към осъзнато центристко движение, заключи Райчев.

 

Андрей Райчев за "огромните ползи" от коалиция БСП-ГЕРБ

 

Междувременно Андрей Райчев продължи да развива новата си теза за коалиция БСП-ГЕРБ. Такава може да се осъществи около приоритетни идеи на нацията, първата от които е демографският проблем, коментира Райчев във вторник пред БГНЕС, след като преди няколко дни за първи лансира същата теза пред БНР.

 

Не можем да минем и без консенсус около българското производство, около енергетиката също. Това е цялостна програма, около която да се търси коалиционност. Целите могат да се формулират в преки разговори и преговори. Но на този етап нищо не може да ги събере на масата на преговорите. Това би могло да бъде възможно след изборите на 25 май. Ако след вота се запази съотношението и се стигне до предсрочни парламентарни избори, ще е пак същото. Тогава може да се търсят приоритети за коалиция. Но това, което казвам, е само пожелателно, не е прогноза, заяви Райчев.


По думите му ползите от подобна коалиция биха били огромни. Би имало силна власт, която може да прави реформи, а не слаба власт, която трепери пред електората и не може да направи нито една реформа. Дясното политическо пространство и сега е напълно оголено. Подобна коалиция крие риск да има оттегляне от дясното още повече. Такава коалиция крие всякакви рискове, но друг изход не се вижда, коментира социологът.

 

И щяло да се краде по-малко

Освен това и при подобна коалиция по-малко ще се краде – те ще се гледат в ръцете. Ще бъдат заедно в министерствата и значително по-малко ще е корупцията, а публичността ще е по-голяма, коментира Райчев. От обясненията му не се разбра защо тази "превенция" не действа при сегашната управляваща коалиция БСП-ДПС.

 

Никой няма да има собствено министерство, навсякъде ще има заместници и от друга партия, продължи Райчев, рекламирайки предимствата на една бъдеща коалиция БСП-ГЕРБ. Винаги когато са от различни партии, вероятността за корупция е по-малка, заключи той.


Дали сегашните политици могат да направят това - въпросът не е дали имат политическо мъжество на родните партийци, важното е електоратът да е съгласен с това. Например в Германия социалдемократическата партия преди да влезе в коалиция с християндемократическата като малцинство, направи вътрешен референдум. Тук въпросът е същият. Тези партии ще изпитат много голяма критика от своя електорат, който вижда нещата по обратния начин. Така че не е до мъжеството на политиците, а до акъла на електората, каза Райчев.


Политологът Антоний Тодоров смята, че моментът за подобна коалиция е не само неподходящ , но и не го изисква. В крайна сметка ГЕРБ и БСП са основни опоненти в тези избори и в близка перспектива това едва ли ще се промени, коментира той пред БГНЕС.

 

"Да си представим, че са обединени - това би значело, че не са опоненти или по някакъв начин играят театър пред публиката. Опасявам се, че при една такава ситуация доверието към политиците и към изборите ще бъде катастрофално ниско. Може да се стигне до една такава коалиция само и единствено, ако страната е изправена пред някакъв вид катастрофа, нещо, което се е случвало в други страни, но не това е състоянието на България днес. Така че не мисля, че да се говори за коалиция БСП-ГЕРБ е сериозно", коментира Антоний Тодоров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?