Борисов е поканен на среща с Путин и Ердоган в Истанбул за откриването на "Турски поток"

Борисов е поканен на среща с Путин и Ердоган в Истанбул за откриването на "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов е поканен на среща с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин на 8 януари в Истанбул , където ще бъдат обсъждани газовите доставки за България през газопровода "Турски поток" и строежа на българското отклонение "Балкански поток", съобщи в. "24 часа".

Българският министър-председател е поканен за откриването на "Турски поток" от президента Ердоган. Поканата от президента на Турция до Борисов е пристигнала на 29 декември 2019 г., посочва изданието.

Има такава покана, но тя все още не е потвърдена от българска страна, казаха обаче за "Дневник" от пресцентъра на Министерския съвет и уточниха, че за датата 8 януари е потвърдена само срещата на Борисов със зам.-държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл в България.

По информация на "24 часа" Хейл, чийто ресор в Държавния департамент са политически въпроси, ще участва в първия стратегически диалог България-САЩ, предвиден в споразумението, подписано през ноември от Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. Сред темите ще са и проектите за нови газопроводи и хъба "Балкан", обясниха дипломатически източници.

Срещата с американския специален пратеник ще е в София рано сутринта следващата сряда. Едва след нея премиерът Борисов ще излети за Истанбул, където от 14 часа започва церемонията по официалното откриване на "Турски поток". Освен президентите Путин и Ердоган в Истанбул на церемонията ще бъде и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер.

Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток".

Това породи опасения, че България също може да бъде засегната, защото "Балкански поток" реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. Над 12 млрд. куб. м газ обаче ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб "Балкан", от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?