Борисов е против санкции срещу Полша за върховенство на закона

Той предупреди приятеля си Донлад Туск да не се меси в полската политика

Доналд Туск, Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер

Предизвикателството, пред което се изправя ЕС, предприемайки наказателна процедура срещу Полша заради авторитарния ѝ уклон, беше подчертано и при откриването на българското европредседателство, когато премиерът Бойко Борисов огласи резервите си към подобен ход, пише "Файненшъл таймс" в кореспонденция от София.

Според Борисов би било "опасен прецедент" страните членки да гласуват дали Полша е рискувала да извърши сериозно нарушение на нормите на върховенството на закона. "Ако трябва да гласуваме, ще имаме безсънни нощи как да гласуваме. Надявам се да не се налага да правим това", каза Борисов, според когото трябва да се направи всичко възможно гласуването да се избегне.

Силно оспорваната съдебна реформа в Полша, която поставя правосъдието под политически контрол, накара ЕК да активира през декември процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, която може да доведе до отнемане правото на глас на страната при обсъждането и приемането на общностните решения.

"Файненшъл таймс" цитира думите на Бойко Борисов пред чуждестранните журналисти, акредитирани за председателството, че темата с върховенството на закона е "толкова неясна" и трудно измерима, че е по-добре да не бъде поставяна за гласуване пред министрите от ЕС. Той изрази увереност, че Полша ще намери решение за политическата безизходица с Брюксел.

Борисов освен това изтъкна, че като председател на Съвета на ЕС, България трябва да е "неутрална и безпристрастна", но въпреки това добави: "Моето мнение е, че не трябва да стигаме до това" (гласуването за Полша -бел.ред.).

Доналд Туск да не се меси в полската политика

Доналд Туски не бива да се меси в полската политика, предупреди още Бойко Борисов в четвъртък, цитиран от влиятелния брюкселски сайт "Политико". Борисов отбеляза, че той и председателят на Европейския съвет Туск са от едно политическо семейство – това на Европейската народна партия - и са приятели, "но ние трябва да останем неутрални, безпристрастни".

Изданието пояснява, че двама официални представители на българското правителството са потвърдили, че когато Борисов казва "ние", има предвид българското европредседателство.

Бившият полски премиер Туск заяви в понеделник пред полски вестник, че управляващата в Полша партия "Закон и справедливост" е дълбоко авторитарна и вероятно ще се опита да напусне Европейския съюз, ако страната престане да бъде нетен получател на европейски фондове.

"Нямам никакви съмнения, че една от целите на "Закон и справедливост" е да "освободи" полските политици от бремето на ЕС", заяви Туск.

"Политико" отбелязва, че Борисов, който по време на срещата с чуждестранните журналисти в София е говорил на български, е заявил, че "върховенството на закона трябва да бъде мерено с ясни индикатори". Български дипломат е пояснил, че това не означава, че България ще наложи вето на каквото и да е решение за Полша.

Павлова: Казусът може да се прехвърли към австрийското председателство

Министърът, отговарящ за европредседателството Лиляна Павлова, отбеляза, че полският казус лесно би могъл да се прехвърли за втората половина на 2018 г., когато Австрия поема председателството, пише "Файненшъл таймс".

Подобна ситуация би била конфузна за Виена, тъй като политическият фурор след влизането на крайнодясната Австрийска партия на свободата в правителството на страната през 2000 г. стана повод ЕС да създаде процедурата по член 7 в Договора за ЕС. Сега същата партия отново е в управлението на Австрия.

"За Полша, много е важно да се отбележи, че процесът тъкмо започва", каза Лиляна Павлова, обяснявайки необходимите правни стъпки и обсъждания, за да се стигне до гласуване.

Процедурата може да включва допълнителни стъпки за компромис

Франция и Германия подкрепят решението на ЕК санкционира Полша и не е ясно дали страната има достатъчно съюзници, за да осуети насрочване на гласуване по чл. 7, отбелязва "Файненшъл таймс".

Варшава твърди, че обвиненията за съдебната ѝ реформа са неоснователни. Ако ЕК и Полша не се стигнат до компромис, страните членки трябва да гласуват до няколко месеца за активирането на процедурата, която до момента никога не е била прилагана в ЕС.

Започването на наказателната процедура трябва да бъде одобрено с мнозинство от четири пети, но за да се стигне до ефективно отнемане на правото на глас на Полша, е необходимо пълно единодушие сред страните членки, а Унгария вече каза, че ще наложи вето.

Според представители на ЕК, процедурата може да включва няколко допълнителни стъпки като изслушване на Полша, гласуване в Европейския парламент и вероятно официални препоръки от страните членки какво да направи Полша, за да избегне санкции, пише "Файненшъл таймс".

България е ротационен председател на Съвета на ЕС до юли и през този период има право да решава кои въпроси да поставя на гласуване пред министрите на страните членки.

Споделяне

Още по темата

Още от Европредседателство

Как да се подходи с новата детска болница?