Борисов е в болница след спешна операция на коляното (обновена)

Състоянието му е добро, но лекарите не се ангажират дали ще може да ходи до сряда, когато трябва да е в НС

снимка Евелина Тотева, Фейсбук

Премиерът в оставка Бойко Борисов е получил нова травма на дясното си коляно в понеделник следобед, поради което е опериран по спешност. Това разказа пред Mediapool Севделина Арнаудова, пиар на лидера на ГЕРБ. Това се е случило, докато е играл футбол - изпитал е рязка болка и коляното му се е подуло. Ядрено-магнитният резонанс в "Пирогов" е показал скъсан менискус.

Впоследствие Борисов е бил приет за спешна операция в УМБАЛ "Софиямед", съобщиха от лечебното заведение в понеделник в 19 ч. "Той бе опериран преди минути по повод на травма на дясното коляно, получена по време на футболен мач, от доц. д-р Антони Георгиев, един от най-добрите травматолози в страната и началник на Клиниката по артроскопска травматология в лечебното заведение", казаха от болницата. По думите на доц. Георгиев Борисов се възстановява след артроскопската интервенция и ще остане под наблюдение.

Състоянието на премиера в оставка Бойко Борисов след операцията е добро. Операцията е миниивазивна, така че не е тежка за пациента. Става въпрос за проблем на дясната колянна става“, обясни доц. д-р Антони Георгиев на брифинг пред УМБАЛ "Софиямед" в понеделник вечерта.

Георгиев е правил и две предходни операции на двете коленни стави на Борисов, затова е премиерът в оставка е насочен към него. “Наистина се установи при прегледа, че тази увреда предизвиква дискомфорт, болка, ограничения на движенията. По принцип този тип увреди са едни от най-болезнените и когато има такава се препоръчва оперативно лечение без отлагане, тъй като няма какво да се подобри. Тази болезненост и непрекъснато ограничение на движението възпаляват ставата и води до все по-трудно после възстановяване“, каза Георгиев.

Той каза, че след операцията пациентът трябва да има облекчен режим на натоварване, тъй като по принцип ставите не се възстановяват мигновено след извършване на интервенцията. “Трябва време за възстановяване на движенията и отшумяване на болката, евентуално за рехабилитация, тъй като това е става, която вече е претърпяла други интервенции. И това ще определи сроковете за възстановяване“, каза Георгиев. Той допълни, че травмата е получена при усукване в коляното.

По думите му още е рано да се прецени кога ще може да ходи Борисов. “Индивидуално е. Въпрос на толериране на болка и движение на ставата. При нас няма строго фиксиране на срок“, каза Георгиев в отговор на журналистически въпроси дали Борисов ще може да се движи до сряда, когато трябва да бъде изслушан в НС. 

Според Георгиев Борисов може да бъде изписан най-рано утре, но това ще се прецени в рамките на утрешния ден.

Спешната операция на Борисов предизвика множество коментари доколко неотложна е била и защо е бил опериран при спрени планови операции. Междувременно непосредствено след новината за Борисов Столичната регинална здравна инспекция възстанови плановите операции на територията на София-град. Д-р Георгиев пък даде отговор на въпроса можел ли е да чака Борисов, като неговата експертна оценка е, че е трябвало да бъде незабавно опериран.

По-рано Севеделина Арнаудова разказва, че заради контузията Борисов е трябвало да отложи насрочения за 18 часа разговор с турския президент Реджеп Ердоган. След операцията обаче от Министерския съвет съобщиха, че Борисов все пак е провел планирания разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Депутатите задължиха премиера да се яви в сряда в парламента, за да обясни проекта на правителството за българския План за възстановяване и устойчивост, който може да бъде фунансиран с 12 милиарда лева от ЕС. Контузията му дава медицинско извинение да не се появи на заседанието. Ако това стане, той за втори път ще избегне въпросите на депутатите.

Борисов трябваше да се яви в Народното събрание още в петък миналата седмица, но ден преди това изненадващо излезе в отпуск. Той мотивира решението си с това, че не можел да носи "две дини под една мишница" и искал да има време, за да подготви добро проектоправителство на ГЕРБ, която обаче няма изгледи да бъде подкрепено.

За последно премиерът е бил в парламента, за да отговаря на депутатски въпроси през април миналата година. За 4 години той е стъпвал в Народното събрание общо 13 пъти, въпреки че опитите на опозицията да го повика са били в пъти повече.

На 24 юли миналата година Борисов изкара много странна карантина, която продължи половин ден. Това обаче бе напълно достатъчно, за да му даде извинение и да не се яви в парламента.

Първо стана ясно, че началникът на политическия кабинет на премиера Деница Желева е дала положителна проба за коронавирус. Като контактен Борисов се карантинира, въпреки че неговият тест бе отрицателен Така той си намери извинение да не се яви в НС, за да защити рокадите в правителството.

Следобед същия ден на Деница Желева ѝ бе направен нов тест за Covid-19, който вече беше отрицателен. Така Борисов беше освободен от карантираната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?