Меглена Кунева:

Борисов е знаел за американския интерес към "Белене" още преди половин година

Даниел Вълчев: "Помнете ми думата, Борисов ще даде заден ход за "Белене" до два дни"

Меглена Кунева

Имаме основания да вярваме, че премиерът Бойко Борисов е знаел за американския инвеститор, който преди ден публично изрази желание да изгражда АЕЦ"Белене", още преди половин година, когато е взимал решението да спре проекта, заявиха от партия Движение "България на гражданите" (ДБГ) в четвъртък. Това поставя в съвсем нова светлина поведението на България спрямо партньорите от Русия и Европейския съюз, изтъкват от партията на Меглена Кунева.

Даниел Вълчев от Националния съвет на партията прогнозира: "Помнете ми думата, Борисов ще даде заден ход за Белене до два дни."

"Г-н Борисов е знаел за инвеститора, когато е взимал "държавническите” си решения за съдбата на проекта "Белене” и когато положи всички усилия да се хареса и на Европа, и на Русия, и на Америка, вместо да помисли как да защити българските интереси пред тях и да прояви смелостта да осъществи мислите си", заявяват от движението.

Кунева припомня, че още преди година и половина е изразила позиция, че за нея е важно "да има западен инвеститор, защото това са най-напредналите технологии. И не на последно място е нужна прозрачност”.

От партията посочват, че "новият обрат с потенциалното реализиране на АЕЦ "Белене“ като проект с участие на западен инвеститор заслужава внимание, сериозно обсъждане и внимателно проучване на потенциалния инвеститор, неговата история, евентуални свързаности, дългосрочни планове и капацитет да ги осъществи".

Въпроси на Движение "България на гражданите"

"Крайно време е да бъде прекратен хаосът в ядрената ни енергетика, забъркан от онези кръгове в БСП, ДПС и ГЕРБ, които щедро се облагодетелстват от него!", посочват от партията на Меглена Кунева и отправят към правителството три въпроса:

- Защо в продължение на три години не се положиха никакви усилия за привличане на частен инвеститор към проекта “Белене”? И какво продиктува непрекъснатите обрати в "позицията“ на България по въпроса за бъдещето на Втора атомна електроцентрала?

- Има ли връзка между преговорите с Русия за АЕЦ “Белене” и тези за “Южен поток”? Направиха ли отстъпки в ущърб на България по “Южен поток“ и какви?

- Защо през март и август тази година бяха налети допълнителни 2 млн. лв. в “Бургас-Александруполис”? Да не се окаже, че и този проект всъщност не е прекратен?

"Обезпечаването на проекта с авторитетен частен западен инвеститор би го направил значително по-приемлив за българското общество. Същевременно е важно държавата да гарантира своите ползи, запазвайки контрол върху бъдещата централа", заявяват от ДБГ.

В същото време Меглена Кунева изрази недоумение от последния развой на събитията с американските инвеститори, заведени в сряда от енергийния министър Делян Добрев при депутатите от икономическата комисия да представят намеренията си.

"Кой, как и защо влиза в Народното събрание за преговори? Как така минават едни хора и се отбиват в парламента? Няма такава процедура – преговори с Народно събрание. Не сте чували такова нещо по света, нали? Сагата вече наподобява "Мисия Лондон“ – не е ясно кои са инвеститорите и кой играе кралицата”, коментира Кунева.

“Изумена съм, че управляващите мислят, че по този начин ще могат да излъжат за пореден път хората за "Белене“. Българският народ не е прост, както го нарече премиерът. Ако не е некадърност, е изключителна глупост”, допълни Кунева. “Ние не сме бананова република”, каза тя и нарече трагикомедия случващото се т.нар. “американски инвеститор”. Тя определи ситуацията като измамокрация, а не като демокрация.

“Това не е детска градина, нито риалити”, допълни членът на Националния съвет Даниел Вълчев и подчерта, че “управляващите са като актьори, които играят игра за 10 млрд. лева, плащана от данъкоплатците.” “Не е ясно кой строи, а само едни хора се ръкуват в парламента с други хора. Помнете ми думата, Борисов ще даде заден ход за Белене до два дни”, допълни още Вълчев.

“Управляващите казват, че сме в криза, нямаше да има представителни, щяха сами да си купуват кафето и на фона на това да не направиш съкращаване на публичните разходи, е цинизъм”. Така Кунева отговори на журналистически въпрос за предстоящата тежка зима. “Цинизъм е да се разхождаш с правителствен самолет за кеф, когато ти се е приискало да поиграеш футбол”, коментира още тя.

Кунева коментира и изявлението на премиера Борисов пред “Евронюз”, в което се посочва, че инфлацията у нас е нулева. Тя посочи, че отчетената от НСИ инфлация е около 3% на годишна база и над 1% на месечна, което е рекорд за последните четири години. “Това не пречи на господин Борисов директно да излъже пред “Евронюз”, коментира Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България