Меглена Кунева:

Борисов е знаел за американския интерес към "Белене" още преди половин година

Даниел Вълчев: "Помнете ми думата, Борисов ще даде заден ход за "Белене" до два дни"

Меглена Кунева

Имаме основания да вярваме, че премиерът Бойко Борисов е знаел за американския инвеститор, който преди ден публично изрази желание да изгражда АЕЦ"Белене", още преди половин година, когато е взимал решението да спре проекта, заявиха от партия Движение "България на гражданите" (ДБГ) в четвъртък. Това поставя в съвсем нова светлина поведението на България спрямо партньорите от Русия и Европейския съюз, изтъкват от партията на Меглена Кунева.

Даниел Вълчев от Националния съвет на партията прогнозира: "Помнете ми думата, Борисов ще даде заден ход за Белене до два дни."

"Г-н Борисов е знаел за инвеститора, когато е взимал "държавническите” си решения за съдбата на проекта "Белене” и когато положи всички усилия да се хареса и на Европа, и на Русия, и на Америка, вместо да помисли как да защити българските интереси пред тях и да прояви смелостта да осъществи мислите си", заявяват от движението.

Кунева припомня, че още преди година и половина е изразила позиция, че за нея е важно "да има западен инвеститор, защото това са най-напредналите технологии. И не на последно място е нужна прозрачност”.

От партията посочват, че "новият обрат с потенциалното реализиране на АЕЦ "Белене“ като проект с участие на западен инвеститор заслужава внимание, сериозно обсъждане и внимателно проучване на потенциалния инвеститор, неговата история, евентуални свързаности, дългосрочни планове и капацитет да ги осъществи".

Въпроси на Движение "България на гражданите"

"Крайно време е да бъде прекратен хаосът в ядрената ни енергетика, забъркан от онези кръгове в БСП, ДПС и ГЕРБ, които щедро се облагодетелстват от него!", посочват от партията на Меглена Кунева и отправят към правителството три въпроса:

- Защо в продължение на три години не се положиха никакви усилия за привличане на частен инвеститор към проекта “Белене”? И какво продиктува непрекъснатите обрати в "позицията“ на България по въпроса за бъдещето на Втора атомна електроцентрала?

- Има ли връзка между преговорите с Русия за АЕЦ “Белене” и тези за “Южен поток”? Направиха ли отстъпки в ущърб на България по “Южен поток“ и какви?

- Защо през март и август тази година бяха налети допълнителни 2 млн. лв. в “Бургас-Александруполис”? Да не се окаже, че и този проект всъщност не е прекратен?

"Обезпечаването на проекта с авторитетен частен западен инвеститор би го направил значително по-приемлив за българското общество. Същевременно е важно държавата да гарантира своите ползи, запазвайки контрол върху бъдещата централа", заявяват от ДБГ.

В същото време Меглена Кунева изрази недоумение от последния развой на събитията с американските инвеститори, заведени в сряда от енергийния министър Делян Добрев при депутатите от икономическата комисия да представят намеренията си.

"Кой, как и защо влиза в Народното събрание за преговори? Как така минават едни хора и се отбиват в парламента? Няма такава процедура – преговори с Народно събрание. Не сте чували такова нещо по света, нали? Сагата вече наподобява "Мисия Лондон“ – не е ясно кои са инвеститорите и кой играе кралицата”, коментира Кунева.

“Изумена съм, че управляващите мислят, че по този начин ще могат да излъжат за пореден път хората за "Белене“. Българският народ не е прост, както го нарече премиерът. Ако не е некадърност, е изключителна глупост”, допълни Кунева. “Ние не сме бананова република”, каза тя и нарече трагикомедия случващото се т.нар. “американски инвеститор”. Тя определи ситуацията като измамокрация, а не като демокрация.

“Това не е детска градина, нито риалити”, допълни членът на Националния съвет Даниел Вълчев и подчерта, че “управляващите са като актьори, които играят игра за 10 млрд. лева, плащана от данъкоплатците.” “Не е ясно кой строи, а само едни хора се ръкуват в парламента с други хора. Помнете ми думата, Борисов ще даде заден ход за Белене до два дни”, допълни още Вълчев.

“Управляващите казват, че сме в криза, нямаше да има представителни, щяха сами да си купуват кафето и на фона на това да не направиш съкращаване на публичните разходи, е цинизъм”. Така Кунева отговори на журналистически въпрос за предстоящата тежка зима. “Цинизъм е да се разхождаш с правителствен самолет за кеф, когато ти се е приискало да поиграеш футбол”, коментира още тя.

Кунева коментира и изявлението на премиера Борисов пред “Евронюз”, в което се посочва, че инфлацията у нас е нулева. Тя посочи, че отчетената от НСИ инфлация е около 3% на годишна база и над 1% на месечна, което е рекорд за последните четири години. “Това не пречи на господин Борисов директно да излъже пред “Евронюз”, коментира Кунева.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?