Борисов едва ли ще успее да залъже синдикатите с оставка на Тотю Младенов

Профсъюзите искат личен ангажимент от премиера, социалният министър продължи "диалога" като господин "Никой"

П. Димитров: Ние сме "за" реформите, но сме против простотиите

Планът на Бойко Борисов да потуши гнева на синдикати и недоволни служители, като жертва социалния министър Тотю Младенов, засега среща отпор, тъй като профсъюзите заявиха, че възстановяването на социалния диалог и запазването на социалния мир оттук нататък са отговорност и правомощие единствено на премиера.

Борисов обяви за "жълтия картон" на Тотю Младенов в неделя, макар че социалният министър отдавна е нарочен като слаб и неубедителен, но окончателно изпадна в немилост заради загубата на ГЕРБ на местните избори във Враца, чийто кмет беше от 2007 до 2009 г.

Премиерът обясни недоволството си от Тотю Младенов с това, че му се налага да обяснява вместо него нуждата от ускоряване на пенсионната реформа и му нареди да се заеме с тази задача, макар че автор на предложението е финансовият министър Симеон Дянков.

Младенов, бивш синдикалист от "Подкрепа", обяви в понеделник, че приема критиките и е готов да си подаде оставката, ако Борисов му я поиска. Освен това се зае да обяснява нуждата от пенсионната реформа и се срещна със синдикатите, които вече декларираха, че напускат тристранния съвет и готвят национална стачка. Запитан не е ли закъснял диалогът със синдикатите и защо се стига до него след нареждането на премиера, Младенов отговори: “по-добре късно, отколкото никога“.

Той обаче не посмя да даде информация за различните варианти за вдигане на възрастта за пенсиониране, както и конкретни разчети, нито пък да изрази собствено мнение за това какво трябва да се случи.

Така Тотю Младенов даде да се разбере, че не е в правомощията му да каже нищо повече от вече обявеното от финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов, което от своя страна засега звучи доста противоречиво.

След поръчаната от премиера среща със синдикатите Младенов заяви, че е обнадежден за продължаването на социалния диалог. В същото време обаче синдикатите разпространиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което го информират за напускането на тристранния съвет, освен ако той лично не го оглави.

Жълт картон за социалния министър

Признанието на Борисов, че е не е доволен от работата на Младенов дойде в неделя. “Аз и на него съм му казвал и съм му се карал много пъти. И последния път мисля, че той разбра, че това му е като жълт картон. Не е дори моя работа сега да се обяснявам и да обяснявам защо правим всичко това. Той е трябвало много, много пъти, той не е синдикален лидер, той е министър, който трябва да проведе тази реформа.“, обясни премиерът пред бТВ

“Ролята на министъра не е да се прави на добър за публиката министър, той, министърът, трябва да каже и лошите вести“, коментира Борисов.

Попитан дали ще смени Младенов, премиерът отговори: “Ако се наложи още веднъж аз да обяснявам на хората защо трябва да се направят всичките тези мерки, ако синдикатите и БДЖ в случая, а сигурно и други, защото и зърнопроизводителите казват, че ще стачкуват, ама някой трябва да обясни защо“.

“Ами ето, събитията вървят бързо, така че да отива със синдикатите и да им обяснява защо трябва да се направи пенсионната реформа, защо се бърза не след 4 години да вдигаме, а още от 2012 година възрастта. Защо трябва да се направят тези съкращения...“, посочи Борисов.

Премиерът не за първи път критикува социалния министър Тотю Младенов. За последно това се случи през септември, когато Младенов обеща увеличение на пенсиите от началото на следващата година. Тогава Борисов му нареди занапред да не се изказва, без да има решение на Министерския съвет. Заръка да не прави популистки изказвания към Младенов е отправял и Симеон Дянков.

Младенов: Премиерът е напълно прав, диалогът не е изчерпан

Самият Борисов онагледи мерките, давайки пример с бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, който му казал, че на 69 години се чувства в разцвета на силите си, както и с бившия американски президент Роналд Рейгън, който започнал първия си мандат именно на такава възраст.

На Тотю Младенов очевидно не му стигна въображение да продължи в същата стилистика, затова заложи на универсалното обяснение, че "ускоряването на пенсионната реформа" (както се нарича внезапното решение за увеличаване на пенсионната възраст с 1 година не от 2021, а от 2012 г.) се налага заради кризата в Европа и в САЩ.

Социалният министър напълно приема критиките на премиера към него. “Премиерът е напълно прав. На него работата му е да критикува тези министри и тези министерства, включително и мен, ако не съм си свършил работата. Затова трябва да направя всичко възможно да си свърша работата“, каза Младенов.

“Когато каже премиерът, винаги съм готов да си подам оставката“, допълни той.

В същото време министърът изрази надежда, че социалният диалог не е изчерпан и няколко пъти повтори, че е по-добре да има лош диалог, отколкото никакъв.

“Ще продължим и ще търсим до последно всяка една възможност за диалог. Аз съм разбрал от житейски опит, колко е важен диалогът“, декларира той.

Министърът обаче не се ангажира да каже на какви отстъпки е готова държавата от вече предложеното. Той не посмя да каже какви са последните обсъждани варианти за вдигането на възрастта, както и как ще се отразят те на дефицита в НОИ.

“Първоначално е казано с колко ще се вдигне възрастта, но аз пак казвам, диалогът продължава. За намаляването на дефицита Министерството на финансите го казаха много ясно със сметките на НОИ“, каза Младенов.

На въпрос не разполага ли с тази информация, Младенов отговори: “Имаме разбира се, как да я нямаме, но това е много условно“. Миналата седмица заместникът на Дянков Владислав Горанов съобщи, че се обсъжда вдигането на пенсионната възраст с година, а няколко часа по-късно Дянков заяви, че може да има и още по-голямо увеличение на възрастта, за да се постигне и увеличение на повече пенсии.

“Не мога да ви кажа цифри, защото има много нюанси“, посочи той. Младенов не посмя да каже и очаква ли опашки пред НОИ от желаещи да се пенсионират заради промяната. “Стига да има работа, хората биха предпочели да работят“, лаконичен бе той.

На въпрос не се ли чувства изолиран в последно време от правенето на социалната политика, Младенов отговори, че не. Той не вижда и изземване на ролята му от финансовия министър в правенето на социална политика.

“Моята роля е разписана по устройствен правилник на МС. Ние сме се разпределили функциите в МС и те се ръководят от премиера, мисля, че всичко е наред“, посочи той.

Синдикатите: Отговорността за социалния мир е на Борисов

Синдикатите излязоха с писмо до премиера Бойко Борисов, с което го уведомяват за решението си да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

“Възстановяването на социалния диалог и запазването на социалния мир, за да се търсят съвместно ефективните решения за изход от кризата и за подобряване жизненото равнище на българските граждани, в създалата се ситуация, вече е единствено ваша отговорност и правомощие“, коментираха синдикатите.

По-късно президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че искат тристранният съвет да бъде оглавен лично от Бойко Борисов, за да се стабилизира на диалога. Синдикатите са готови да обсъждат пенсионната реформа, но без предварителни ултиматуми, а в момента не намират никаква причина да вярват на Дянков. "Нека да не продължава спекулацията, че синдикатите са против реформата, ние сме "за" реформите, но сме против простотиите", заяви Димитров.

“Твърденията на г-н Дянков и неговият заместник, които се ползват като аргументи за увеличение на пенсионната възраст, са подвеждащи, неверни и нечестни. Тезата на министерство на финансите, че липсва резултат от увеличението на осигурителната вноска и поради това трябвало да се подменят едва ли не всички договорености, е несериозна и недоказана“, смятат синдикатите.

“Първо, защото в Националното споразумение има поредица взаимнообвързани мерки, които дават резултат само при комплексно приложение и второ – не синдикатите и работниците и служителите са отговорни за: загубените работни места; замразените и намалени доходи от труд; невписващото се в Споразумението политическо решение за увеличени вдовишки добавки (които дори не са осигурително плащане); пренасочените към частните пенсионни фондове около 17 млн. лв. от осигурителни вноски след решение на Конституционния съд и редица други факти и процеси“, посочват КНСБ и КТ “Подкрепа“.

“Само едностранното увеличение на т.нар. вдовишка добавка натовари допълнително осигурителните финанси с над 180 млн. лв. - 40 млн. лв. през тази година и с още три пъти по толкова за следващата. Как тогава могат да се подобрят балансите в бюджета на ДОО. Дали това е въпрос на непрофесионализъм или на липса на политически морал е риторичен въпрос, но под споразумението стои вашият подпис, вашият личен авторитет и дума. В този смисъл ви призоваваме внимателно да оцените действията и поведението на председателя на НСТС, министър на финансите и вицепремиер г-н Симеон Дянков, причинил взривяването на социалния диалог и да вземете нужните управленски решения“, пишат те в писмото си до премиера.

В същото време Бойко Борисов продължи да настоява, че “не трябва министър-председателят да бъде инстанцията, която да обяснява на българските граждани защо трябва да се вдига пенсионната възраст, защо НОИ като система е недофинансирана, защо близо 2 млрд. лв. се изваждат от данъците и се прехвърлят в НОИ.“

“Всичко това трябва да прави социалният министър и да отстоява пред синдикатите“, заяви премиерът като изрази надежда, че именно по този начин ще протече разговорът между Младенов и синдикатите. "Той не е синдикалният бос в правителството, той е един от нас, който трябва да убеди синдикатите, че когато проведат тази стачка, това ще намали парите за този ден в системите", коментира премиерът.

Борисов илюстрира реформата с Тошо Тошев и Роналд Рейгън

Премиерът заяви, че и сега хората искат да работят след навършване на пенсионна възраст.

“Даже днес случайно се видях с Тошо Тошев, бившия главен редактор на "Труд", по повод, че ме покани на рождения си ден на 7 декември и го попитах на колко години е. Той каза "ставам на 69". Викам: "Ти не си ли за пенсия". Той вика: "Аз само ако ми кажеш пенсионер, ще ти се обидя. Искам да работя, сега се чувствам в стихията си“. Знаете ли колко хора, ами вземете по Щатите. 75 - 80-годишни, на 69 години Рейгън стана президент“, разказа Борисов в неделя пред бТВ.

“Така че аз не виждам нищо трагично. Разбирам синдикатите. Когато преговаряхме с тях и се съгласихме преди една година, състоянието на Европа беше друго. Сега целият свят... запомнете ми думата, че в следващите седмици и в САЩ ще се заговори за намаляване на размера на пенсиите или за увеличаване на пенсионната възраст“, каза Борисов.

“Аз съм приел, че ние, ако сме истинско дясно правителство, ако сме истински европейци, ако истински носим отговорност за държавата и следващите поколения, тези мерки трябва да ги въведем“, допълни той.

Още по темата
Още от България