Борисов гарантира провал на нов кабинет след предсрочни избори

Не сме проруски или протурски, а евроатлантици

Сн.: БГНЕС

"До последно ще браним правителството, но съм готов и на друго", декларира министър-председателят Бойко Борисов, който отхвърли вариант за трети поред предсрочни парламентарни избори - поне "догодина по това време".

В изказването си на 10-ото издание на срещата "Бизнес-правителство", организирана от "Капитал". Той отново изтъкна успешното усвояване на еврофондовете като основен приоритет на управлението си и посочи еврофондовете като най-важен фактор в плановете си за икономически растеж, който да надхвърли заложения.

Говорейки за готвения вот на недоверие от БСП (какъвто дори може да не бъде внесен поради липса на подкрепа от други опозиционни партии) и приказките на лидера на ДСБ Радан Кънев за предсрочни избори, на които той да се яви с нов десен проект, Борисов предупреди:
"Но този път няма да се направи лесно правителство. С цялото ми уважение към политическите партии, да го имат предвид. Гарантирам провала за това правителство - че няма да стане, защото, многократно съм казал: "С ДПС в управление няма да ме видите“, но в опозиция - да. Тези, които искат вот на недоверие, сега или са против правителството - БСП, ДПС, "Атака“, ДСБ. Шансът им е и искат да ни свалят! Добре! Свалят днес и утре те трябва да направят правителство."

"Ще ми е много интересно да ги гледам как ще направят правителство! Защото те на моята порта няма да почукат, а и да почукат няма да им отвори никой. Между другото следват президентски избори октомври, сиреч, никакъв шанс партиите да седнат да говорят разумно! Никакъв шанс!! Сиреч война поне до догодина по това време. Така, че всеки, когато вади ножа, трябва да знае, че и от нож се умира, а от името на правителството мога да ви кажа, че до последно ще се борим за тази стабилност и ще я отстояваме."

Президентът Росен Плевнелиев, който също участва в проведения във вторник форум, призна, че не би искал за трети път да прави служебно правителство, но не скри, че всеки ден у нас и страните от региона се вижда сблъсъкът между олигархичния модел, подхранван от сенчести структури, и истинското предприемачество. Проблемът не бива да се замита, каза той и отправи послание и към правителството: "Въведете работеща система на правораздаване! Въведете електронни услуги и електронно правителство за гражданите! Въведете пълна прозрачност в обществените поръчки! Въведете антикорупционно законодателство, а защо не и последваща реформа, промяна в Конституцията. Всичкото това - с цел да задълбочим реформите, за да имаме шанс да върнем доверието на гражданите, на инвеститорите."

И Иван Костов казал, че не виждаме позитивното

По финансово-икономически параметри, виждате, и в Европа се отчита, ние сме постигнали максимума, каза Бойко Борисов.

За да изтъкне постиженията на управлението, той дори приведе оценката на бившия премиер Иван Костов, направена по-рано във вторник пред бТВ.

"Каза нещо много важно: "Айде да сравним какво беше преди 25 години и сега какво е. Какво имаме последните 7-8 години. Нима не мечтаехме да имаме метро? Нима не мечтаехме да имаме магистрали, да имаме това, което имаме. За години се е променило нещо, което други държави правят за 15-20 години. Загледани в себе си, да извадим само негативното, не виждаме всъщност колко в положителен план - цитирам Костов, се развива държавата", каза Борисов.

Без да уточни защо, той добави, че в понеделник неговата партия била изключително нервна и "готова да влезе в тази кал, в която искат да ни...".

Трябва ли да захвърлим 3 млрд. лв. събрани пари от контрабанда и усвоени на 96% еврофондове, които тепърва ще водят до икономически растеж над заложения в бюджета попита министър-председателят. Трябва ли президентът да прави за трети път служебно правителство и отново да отиваме на избори, попита той.

Борисов оптимист, ако не си объркаме държавата

Ако ние не си объркаме държавата, голям оптимист съм за финансово-икономическата ни стабилност, заяви още Бойко Борисов. Той разясни защо очаква ръстът на икономиката през 2016 г. да е по-висок от заложения в бюджета от 2.1 на сто. Миналата година от еврофондовете влязоха близо 7 млрд лв. и тези пари сега ще работят за икономиката - ще се строи, ще се купуват машини, ще се наема работна ръка и тепърва, в 2016-2017 г., фирмите ще започнат да произвеждат по-качествено и конкурентно, посочи премиерът. Според него това ще послужи за основа за нарастване на износа на български стоки.

Той коментира, че много неща трябва да се променят, защото и на него не му харесвали, но "нека да погледнем какво беше преди 25 години - загледани само в негативните неща не виждаме колко се е променила държавата“.

Коалицията - странна, но резултатна

Росен Плевнелиев коментира, че всички виждаме цената на относителната стабилност, която имаме, спрямо катастрофата на абсолютната нестабилност, която имахме през 2013-2014 г., когато се смениха три парламента и пет правителства. Той описа този период като "тотално противопоставяне - безпринципно, на дребно, от най-високата трибуна, за всичко". "Това, което виждам в края на 2014 г. е едно смирение, осъзнаване, че така не може да продължава, разбиране, че политиката е нещо повече - не от цел на някой, а от платформа за нацията и народа, чрез своите политици да се постига прогрес и стабилност, а той е абсолютно невъзможен без базисна стабилност и разбирателство между политическите партии", обясни държавният глава.

Според него, независимо че сегашното коалиционно управление във формат 2+1+1 е странно, то работи, "постига резултати и ние виждаме икономическите измерения на това". По думите му сегашното управление е доказателство, че политическите партии в България са научили някои уроци и действат по-национално отговорно. "От друга гледна точка виждам много често политически партии, които развяват по-скоро нечии чужди знамена, отколкото българското. Говорейки за научени уроци, ми се иска повече хора в парламента и политическите партии да развеят българското знаме и да действат не като националисти и криворазбрани популисти, а като модерни патриоти", заяви президентът.

Не сме проруски или протурски, а евроатлантици

Премиерът Борисов разказа пред бизнеса как още преди време пред Европейската комисия бил описал психологичните профили на президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган и бил предупредил, че България ще бъде наказана заради евроатлантическата си лоялност: "Това беше "Южен поток", стана "Турски поток" с цялата тенденция да бъде обиколена България, с разбира се, мълчаливото съгласие на Гърция, с мълчаливото съгласие на Македония и Сърбия. Сега, когато се сблъскаха двамата титани, от нас се иска да заявяваме, че или сме проруски или протурски. Не. Ние нито сме проруски, нито сме протурски. Ние, като държава, имаме своята ясна евроатлантическа политика и искаме да имаме добросъседство с нашите съседи и се надяваме, че те също го разбират и трябва да спазват тези правила."

Като ни върнат бежанците затвори ли да строим, за ги държим

За бежанската криза Борисов припомни старата си позиция, че границите на Европа трябва да се затворят.

"Питал съм и на Европейски съвет - като подхождаме така докъде и колко можем да приемем - един, два, десет милиона? Някои искат мигрантите да се връщат там, от където са влезли, но като ни ги върнат ние затвори ли ще строим, за да ги държим?", продължи той, но изрази вяра, че ЕС ще намери решение на проблема. Ние малко бавно действаме - дали като дойде финансова криза или друга, но накрая намираме решение, посочи премиерът.

"Този хаос с влаковете, с рейсове да се извозват бежанци да се вкарват в сърцето на Европа, доведе до тежък пробив в Шенген. Разбира се Виктор Орбан много шумно го прокламираше, но аз на всички срещи на ЕНП им казах: Нека да затворим и да постъпим, както братята американци. След това със зелени карти, който иска да дойде, но да бъде проверяван от службите. Надявам се да излезем и от тази ситуация. Виждате, все повече в Европа натискът върху правителствените ръководители нараства."

В отговор еврокомисарят Йоханес Хан заяви, че си дава сметка, че бавното вземане на решения на ЕС се отразява недобре на региона и обясни, че основната цел на Европа е гарантиране на сигурността по границите и убеждаването на финансовите министрите на страните от ЕС да одобрят необходимите средства за справяне с този проблем.

ЕК няма да позволи Балканите да станат "паркинг" за мигранти

Ние правим всичко възможно и аз като еврокомисар ще се погрижа Югоизточна Европа да не се превърне в "паркинг” за мигрантите, които искат да продължат пътя си към друга страна в Европа, която обаче в момента е решила да води политика за затварянето на границите, заяви Хан. Според него, трябва да се обърне внимание на този въпрос, но "на всички трябва да ни е ясно, че това е общоевропейски проблем и всички трябва да демонстрираме солидарност".

По думите му, България се превръща във важен интерфейс между Западните Балкани и останалата част на Европа, а правителството, начело с Бойко Борисов, има огромна заслуга България да бъде фактор за стабилност. Хан. Той благодари за впечатляващото усвояване на евросредствата от България само в рамките на две години, като преди това в речта си Борисов си припомни как двамата са обикаляли с "джипката" му по пътищата на България, за да го убеждава да се спасят закъсали европроекти.

Мисля, че при сравнение с други страни в подобна ситуация, България може да бъде отличена като държава, която свърши добра работа и която може да бъде давана за пример на други, зави еврокомисарят. Той изрази и благодарност към еврокомисаря Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета на ЕК, за полаганите ѝ усилия за разрешаване на кризата. "Винаги оставам учуден откъде намира средства, мисля, че някъде нещо е скрила в мазетата и печата пари" пошегува се Хан.

Хан посочи, че страната ни трябва да продължи да се възползва от предимствата на членството си в ЕС по максимално добър начин, подобрявайки конкурентоспособността, като ключово условие за растеж, работни места и благосъстояние на хората. Това, според него, изисква както икономически реформи, така и усилия за добро управление, зачитане на върховенството на закона, ефективна и и добре работеща публична администрация.

Двата двигателя на българския експорт са Германия и Югоизточна Европа

Росен Плевнелиев коментира още, че трябва да се действа устойчиво и реформаторски в страната и в региона на Балканите, които са нововъзникващ пазар.

"Ако сме заедно в региона, можем да стигнем далеч. Балканите бяха барутния погреб и всеки беше срещу всеки. Имаше бомбардировки и етнически конфликти, но се надявам вече регионът да става едно, границите да падат, а не да се местят, да се строят мостове и фабрики“, каза президентът.

В речта си пред бизнеса той акцентира върху това, че България е сред петте най-добри икономики в Европа, заради експорта, движен от Германия и региона на Югоизточна Европа. В Германия българските фирми са увеличили износа си три пъти, стокообменът е нараснал два пъти и вече достига 6 млрд. евро. В региона на Югоизточна Европа пък българският експорт е нараснал с 50% и вече е 9 млрд. евро, като основна причина за това е провежданата политика на добросъседство.

Плевнелиев даде още примери как търговският обмен на страната ни с Румъния е нараснал 10 пъти, със Сърбия три пъти, с Гърция шест пъти, а за Турция само в рамките на три години сме постигнали безпрецедентно удвояване на експорта.

Въпреки рисковете българската икономика се развива добре, каза Плевнелиев. Като примери той посочи, че за 2015 г. има 2.8 процента ръст на икономиката, 12 процента - на експорта, 40 процента - на чуждестранните инвестиции (макар преди ден данните на БНБ да са за 20 процента ръст на чуждите вложения – бел. ред.).

Има намаляване на дефицита до 2.6 процента от БВП, спад на безработицата до най-ниското ниво от 2009 г. насам, брутният външен дълг на страната намаля до около 80 процента, държавният дълг е под 30 процента и е третият най-нисък в ЕС, каза още държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?