Борисов: ГЕРБ ще чисти роднинските назначения

Сестрата на премиера още кълняла Москов, а дъщеря му плачела за работа

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Оставката на Делян Добрев е един достоен акт, но това не значи, че признаваме вина, каза премиерът Бойко Борисов в сряда, докато парламентът обсъждаше оттеглянето на депутата от ГЕРБ заради скандала, станал известен като Кумгейт.

Премиерът заяви, че по-рано сутринта Добрев е декларирал, че "ако стане гаф" в парламента и оставката му не бъде приета – той пак ще я подаде.  

Оправдавайки депутата и свой бивш министър на енергетиката, Борисов декларира, че ще провери дали има други роднински назначения, за да бъдат прекратени.  "Трябва да изберат кой да остане", обясни той.

"Грешката на партията е тезата, че и БСП са правили така. Натоварената ми програма не позволи да се срещна с партията. Всички знаят какви са БСП и затова избор след избор ги побеждаваме. Накрая стигнаха до това да издигат кандидат за президент на думи, нямащ нищо общо с тях. Не бих ги коментирал", заяви той. И отново призова ГЕРБ да не постъпват като БСП.

"Утре, другиден ще събера Изпълнителната комисия и ако някъде има подобни назначения, ще трябва да изберат и да си отидат", заяви Борисов.

Оставката е морален акт и тогава хората могат да преценят и да оценят плюсовете и минусите на една личност. Хората в партията искат Добрев да остане и той е добре дошъл. Отдавна думата кум няма значение в обществото, което е имало едно време. Сега това е един акт при младите хора да търсят даден човек да сложи един подпис, за да се узакони бракът“, заяви премиерът.

Кметът на Хасково няма да подаде оставка

Кметът на Хасково Добри Беливанов няма да подава оставка, защото бил "избран от хората в града". Това заяви той пред Mediapool в сряда, сред като по-рано през деня премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов го призова също като Добрев да подаде оставка.

"Ината на кмета да не си отива заедно с Делян Добрев не го разбирам. Това си е негово право. Моралното е кметът на Хасково Добри Беливанов да си подаде оставката и да има нови избори в града", каза министър-председателят. 

По думите на хасковския кмет обаче това е "политически ход", а Борисов всъщност не е взел страна.  Беливанов добави, че ако го изключат от ГЕРБ, ще се съобрази с решението. 

Да, има братовчедка, сложил ли си е подписа като кум, сложил. Това е истина. Темата как е управляван града, обаче, не стои. Дори нахалството на кмета да не си отива заедно с Добрев, не го разбирам. Това е истината. В разговора ми с Добрев се сетих, че той желае да покаже именно такъв морал, подавайки своята оставка, добави Борисов.

Той обаче обясни, че в партията няма "само такива примери", а имало и "обратни".

"Ето - финансовият министър. Жена му беше във финансовото министерство много преди него. Но той я уволни.  И тя седи вкъщи, киселее, нервира се, сърди се", обясни Борисов в типичния си стил. След което даде пример със своето семейство.  

"Мойта сестра. Тя 30 и кусур години е обикновен лекар. Искаше да се развие в кариерата и да стане шеф на една болница. При това общинска – т.е. принципал е обищинският съвет.   Тя до ден днешен кълне Москов, че е виновен. Всъщност истинският виновник съм аз – аз ги помолих да не я слагат", каза Борисов, след което продължи: "Ами дъщеря ми – стои момичето плаче, ама не може. Ако я пратя в частна фирма – заминава фирмата. Пратя ли я на държава работа – това ще бъде гейт."

Веднага след това Борисов се прехвърли на назначенията в "Булгартрансгаз". "Там е жената на Ненков (депутата Александър Ненков – бел.ред). Тя е обикновена служителка. Бременна е, дано не ѝ се отразява. Но Ненков да се прибере и да каже – или аз или ти".

Минути по-късно стана ясно, че съпругата на  народния представител е напуснала поста си.  

Все още не е ясно кога ще бъде заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. От партията твърдят, че ще бъде в края на седмицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България