Борисов гласува за обединение на народа, а Нинова - да не сме зависими от "Запад или Изток"

Президентът очаква изборите да са спокойни, а партиите разумни и отговорни

"От утре народът да бъде единен - това ми е мечтата", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува в неделя.

"Много неща ме притесняват. Ако българите отредят ние да управляваме, следващите дни ще говорим много за Турция. Трябва да се правят компромиси. Този тон и действия са пагубни за България, ние сме на границата. Но българите днес трябва да изберат кой да води политиката в тази посока”, каза още Борисов.

В характерния си стил той коментира и изненадващата победа на българския национален отбор срещу Холандия в събота вечерта.

"Снощи ги размазахме. Българите сме такива, когато ни подценят, ги размазваме", каза Борисов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира от своя страна, че е гласувала за "промяна, сигурност на границите и домовете ни, и за справедливост".

"Гласувах всяко дете да може да се образова, всеки човек, който има нужда да може да се лекува, малкият и среден бизнес да работи спокойно без натиск, повече българи да имат работа, и да бъдат с по-високи доходи. Хората да са спокойни по домовете им, че няма да ги нападат и обират. Младите да раждат и отглеждат децата си в България”, каза Корнелия Нинова.

Тя добави още, че дава гласа си за това "никоя чужда държава, независимо дали от Изток, Запад или Юг, да влияе на нашите български работи”, заяви Нинова.

Нинова каза още, че очаква висока избирателна активност.

Президентът очаква изборите да са спокойни

Гласувах с надеждата на всички българи за една по-добра, модерна и просперираща България, това зависи от всички нас, заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на вот.

"Правителството е взело всички мерки и съм убеден, че изборите ще протекат спокойно. България е правова демократична държава. След всички престрелки между партиите и тежки обвинения, се надявам, че те ще проявят разум и национална отговорност. И дори с цената на компромиси, ще имаме възможно най-бързо съставяне на правителство", каза Радев.

Готов съм да извърша всички дейности относно консултации, връщане на мандат, всичко зависи от това колко експедитивно ЦИК ще обработят резултатите и от волята на партиите, обясни президентът.

Попитан за позицията му за намесата на Турция във вътрешните работи на страната, Радев коментира: "Нека да премине днешният ден, да уважаваме законите. Ще чуете ясна моя позиция, касаеща суверенитета и независимостта на България".

Карадайъ: Тази битка е за България

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ гласува тази сутрин в Кърджали, а почетният лидер на движението Ахмед Доган – в София.

"Имаме призив, който представихме в съдържателната ни част пред избирателите и се надяваме, че българските граждани разбраха какво е нашето послание да спасим България. Убеден съм, че активно ще участват гражданите и ще гласуват за нас, за ДПС, тази битка е битката за България, не само за Кърджали, но и за Кърджали. Направихме патриотична предизборна кампания. Представихме си програмната декларация", заяви Карадайъ, след като гласува.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува още в 7.30 ч. в столичното 36-то училище. Дали и кога ще гласува Доган бе тайна за медиите и на мястото нямаше журналистически екипи, съобщи Нова телевизия.

Ахмед Доган отказа да даде изявление, след като пусна бюлетина в урната.

Герджиков: След около месец се надявам да имаме редовно правителство

"Силно се надявам да имаме кабинет, след около месец вярвам, че ще имаме едно редовно правителство", коментира служебният премиер Огнян Герджиков, след като упражни правото си на вот.

По повод вероятността служебният кабинет да работи по-дълго Герджиков заяви, че не може да остави нещата по средата.

Ще изпълня дълга си докрай, ако се наложи, заяви той.

"Гласувах за нещо по-добро. Дано нещата вървят по добре. Има много хора, които са черногледи, но нека си спомним преди 20 години как живееше България и погледнат днес как живеем днес. Ще изберем този, който е по-подходящият, надявам се да има по-добро управление от предишните", заяви служебният премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?