Борисов: Големият проблем след 26 март е кога ще са изборите по новите правила

"Не е страшно да си дедо, лошо е с баби да спиш"

Борисов: Големият проблем след 26 март е кога ще са изборите по новите правила

"Не знам защо се избягва темата, но имайте предвид, че след първия ден на създаване на парламента, той ще бъде подложен под огромен натиск. Има референдум, 2.5 млн. души са казали, че искат мажоритарни избори".

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък пред бТВ, определяйки като най-голям проблем след парламентарния вот на 26 март въпроса кога ще са изборите по правилата, разписани на референдума, предизвикан от Слави Трифонов.

"26 март ще мине, голямото напрежение, големите въпросителни, умението в зависимост от ситуацията да намериш по-стабилни партньори да направиш правителство, това е голямата цел. Имаме втори проблем – колко дългосрочно трябва да е следващото правителство, за да могат да се проведат изборите по начина, по който искат да се проведат изборите от 2.5 млн. избирателите", обясни бившият премиер.

Попитан дали председателят на БСП Корнелия Нинова е основният му враг на предсрочните избори, Борисов заяви, че няма врагове, а опоненти и, че "битката не е между мен и Нинова, а между БСП и ГЕРБ, между лявото и дясното".

"Винаги съм давал път на жените, но все пак има едни граници, в които трябва да се спре", добави лаконично той.

По думите му Нинова води много агресивна кампания и обижда. По повод пропадналия дебат между ГЕРБ и БСП, Борисов потвърди, че такъв няма да има с обяснението, че не обича да му се поставят ултимативни условия и може би и за това не бил женен.

"Щом съм страхлив, ще дойде време да ѝ го напомня, щом е такава смелчага тя", демонстрира раздразнение експремиерът.

И добави: "Сега да започна да обяснявам колко спасителни операции съм провел... Аз съм изгарян, тровен... Питайте дали съм дал на някой друг да влезе в пожар преди мен. Ето и в Хитрино. Освободих охраната от НСО, взехме една кола и с Николов (шефът на пожарната Никола Николов – бел.ред.) отидохме долу при пожарникарите, докато се заваряваха цистерните. Ако беше станал взрив, не дай си Боже, щяхме да си отидем и ние. Там е нужна смелост."

Помолен да коментира твърдението на Нинова, че ГЕРБ е пълна с бивши членове на БКП, а Борисов е човекът, открил паметник на Тодор Живков в Правец, той посочи, че се е запознал с бившия комунистически диктатор, след като е паднал от власт, всички са го били изоставили, а Нинова била "върл активист на СДС". След което отново се отнесе в спомени за дядо си, цитирайки, че в досието му на курсант в МВР пишело, че е внук на монархофашист и да не се допуска до ръководни постове.

Борисов категорично отрече възможността да се коалира с ДПС, иронизирайки лаконичните обяснения на БСП по този въпрос, че трябвало да питат членовете си: "Важно е кой ще брои гласовете. То е все едно ние да направим допитване и аз да кажа на Цветанов да преброи гласовете. Какво ще кажат хората? Ами ще кажат каквото сме казали."

"ГЕРБ е изцяло партия, създадена от народа. Ние не сме учили в Харвард и специално подготвени. Народът ни издигна и ни сложи там, и затова за мен власт е мръсна дума", обобщи Борисов, посочвайки, че партията му била в добра кондиция и щяла да спечели парламентарните избори.

За пореден път обясни, че след загубата на президентския вот през ноември м.г. е било честно и морално правителството му да подаде оставка: "След като видяхме след президентските избори и референдума, че има напрежение, поискахме от хората да препотвърдят избора си".

Борисов определи номинацията на Цецка Цачева за кандидат-президент на ГЕРБ за лична негова грешка. По думите му грешка е било и, "че не отидох на нито една предизборна проява – като спрях и министрите, хората обявиха че не искам да спечеля".

По повод индикациите, че развитието на ЕС може да продължи на две скорости, лидерът на ГЕРБ коментира, че го е страх, че "България може да включи на задна".

"Бяхме на първа скорост с покрити Маастрихтски критерии. И трябва да си останем на първа, да си влизем в чакалнята на еврозоната и да си изпълним критериите, включително и да се приключи с реформата на съдебната система", каза още бившият премиер.

Според него страната ни е важна за стабилността на ЕС, защото останалите държави в региона имат повече проблеми: "Рейтингът на Гърция е боклук. На Турция е боклук, в Румъния има размирици."

В края на интервюто му водещият Антон Хекимян не пропусна да го попита как му казва внучето, което предизвика поредна крилата фраза: "Дедо ми вика. Не е страшно да си дедо, лошо е с баби да спиш."

Споделяне

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?