Борисов, Горанов и Менда Стоянова са разпитани по делото срещу Божков

Борисов, Горанов и Менда Стоянова са разпитани по делото срещу Божков

Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова са били разпитани като свидетели по разследването срещу укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков. Делото се води за извършени престъпления против финансовата и данъчната система, съобщи прокуратурата.

Информацията от държавното обвинение е илюстрирана от непоказвани до този момент снимки на антики от колекцията на Божков. В края на миналата седмица главният прокурор Иван Гешев обяви, че генерирането на постоянни скандали има за цел да дестабилизира държавата. Целта била да се предизвикат избори, да се сменят управляващуите и да се унищожи прокуратурата.

Васил Божков е обвиняем за общо 18 престъпления и преди повече от половин месец подаде сигнал в прокуратурата. В него се казваше, че е предал на Борисов и Горанов чрез посредници 67 милиона лева подкупи заради лотарийния си бизнес. Бизнесментът твърди, че парите са предадени за последните три години и показа разпечатки от банковата си сметка в УниКредит Булбанк, показващи тегления на милиони левове кеш.

В тази връзка спецпрокуратурата посочва, че е възложена проверка на ДАНС, която е установила, че "УниКредит Булбанк" АД не е уведомявала дирекция "Финансово разузнаване" при извършване на плащания на суми над 30 хиляди лв., съгласно Закона за мерките срещу изпиране на пари. По-рано банката заяви пред Mediapool, че законът бил е спазен.

Прокуратурата казва, че тегленето на пари в брой от сметката на Васил Божков е ставало с пълномощници. Впоследствие парите са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. "Московска" 43 в столицата.

Разследващите са изготвили молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на ЕС. Не се споменава кои са въпросните държави.

Държавното обвинение допълва, че до момента са били намерени и иззети 3610 предмета от колекцията на Божков, притежаващи признаци на движими културни ценности. Прокуратурата казва, че Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция от 212 артефакта. Разследващите обаче очакват общият брой на антиките от колекцията на бизнесмена да надхвърли 10 000 броя.

По-късно през деня Васил Божков коментира иронично съобщението на прокуратурата.

"За първи път Прокуратурата проведе обективно разследване. Изтеглените в брой пари от банката наистина са стигнали “лично, единствено и само“ до мен. Припомням им, че всичките ми лични разходи са плащани по банков път. Този път няма да питам къде са парите в брой. Ще ви кажа – от мен са давани на лицата Б.М.Б. /61г/ и В.И.Г. /43г/ . Оттам нататък - те да обяснят къде са", обяви Божков.

"Проверяваме всичко"

Преди седмица Васил Божков обвини прокуратурата в бедействие след подадения от него сигнал.

"Телефонът, адресът и местоположението ми са им предоставени, но все още никой не ме е потърсил за показания и за доказателства. Въпреки публичните доказателства и признания Гешев продължава да демонстрира неделимостта и зависимостта си от управляващатахунта. Законът явно не важи за БМБ, VG и Менда, които трябва да бъдат отстранени от заеманите длъжности и задържани, за да не възпрепятстват разследването. Бъдете смели", написа Божков.

Сега прокуратурата отговаря, че се "проверяват, както доказателства, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му".

Менда Стоянова и Бойко Борисов са разпитани по веднъж, а Владислав Горанов – два пъти.

Споделяне

Още по темата

Още от България