Борисов: Господ здраве да дава на президента Барозу, на комисаря Хан – сутрин като се събудя, първо се прекръствам за тях

Знаел достатъчно английски да си каже каквото иска, а с Меркел разговарял на руски

Бойко Борисов, Сн: БГНЕС

"Господ здраве да дава на президента Барозу, на комисаря Хан – сутринта като се събудя, първо се прекръствам за тях, после – за себе си. Те изплатиха всички пари на България по европейските програми", сподели премиерът Бойко Борисов във вторник в интервю за Дарик радио.

"Виждате как градовете промениха облика си буквално за няколко години, много се промениха. И българите не само си вървят по улиците, а и 35.5 милиарда лева са спестени в банките, още толкова, близо 35 милиарда лева, са спестявания на фирми, изтъкна министър-председателят.

Той направи заявка за втори самостоятелен мандат и съобщи, че смята да смени някои от хората, с които е работил досега, защото имало такива в парламента, които само търкали банките. Това щяло да си проличи от листите, които ще реди през май.

"И това е най-доброто - да няма коалиция. Всички приказки за... Примерно в моето правителство 90 процента са експерти, не са и партийни членове. Какво по-експертно правителство ще направят? В същото време обаче имат цялата отговорност на партията за правителството. Ще правят широка коалиция... Нали правиха при Беров, нали правиха при Инджова, нали беше тройна коалиция. Сега за заменките, където са направили, защо не излезе някой и да каже "Ние - примерно от ДПС - я направихме тази заменка" или "Ние от БСП" или "Ние от НДСВ"? Докато аз излизам и казвам да спрат [строителството на] дюните, да се спре Иракли. Защото ако не я спра, отговорността е моя. И сега нека отидат гражданството, прокурорите, екоорганизациите да видят първо екото защо не са протестирали, защо са пропуснали сроковете, да видят там, че вместо осем строят 14 бунгала, затова сме ги спрели. Да видят закона. Но е спряно, защото нося отговорност", коментира премиерът.

На въпрос дали ако няма нужното мнозинство и за правителство на малцинството, ще остане в опозиция и няма да прави коалиция, Борисов каза: "Разбира се. Коалиция се прави само ако има ясна платформа на две партии, че могат да управляват заедно. Или три. Нека първо хората се произнесат".

Премиерът каза, че той си харчи парите за храна и от време на време за пури.

Съгласен е, че трябва да се вдигнат заплатите по високите етажи на властта, каквито намерения имат финансовото министерство, но това по думите му може да стане в следващия мандат. Припомни думи на финансиста Емил Хърсев, че не може министър-председателят да получава по-малко от шеф на мол.

За степента, в която е успял да научи английския език, разказа, че знае толкова, че да може да си каже това, което иска и да чуе това, което му казват. С Ангела Меркел например, с която демонстрира близост, разговарял на руски език.

Споделяне

Още по темата

Още от България