Борисов готов да подкрепи кабинет на Трифонов с 10 дежурни депутати (видео)

Да не дезертират, призова той. Слави запази мълчание

Борисов готов да подкрепи кабинет на Трифонов с 10 дежурни депутати (видео)

Три дни след изборите премиерът Бойко Борисов излезе с нова оферта – вместо експертен кабинет на всички партии в парламента, предложи на втората политическа сила "Има такъв народ" да "си поеме отговорността" и да състави кабинет, който той е готов да подкрепи с "10 дежурни депутати". Борисов обяви това на правителственото заседание в сряда. Той обаче заподозря, че "играта най-вероятно ще бъде да се предизвика още хаос".

Изявлението му идва след потвърдения отказ на "Има такъв народ", "Демократична България", БСП и "Изправи се! Мутри вън!" да подкрепят каквото и да е следващо управление на спечелилата изборите партия ГЕРБ. Новите играчи в парламента освен това не желаят и съвместно правителство в БСП, в резултат на което няма да може да се формира мнозинство за следващ кабинет и президентът ще трябва да насрочи нови избори и назначи служебно правителство.

Основното послание в тирадата на Борисов беше, че той е загрижен за стабилността на държавата, за бизнеса и справянето с пандемията, поради което иска да има правителство и е готов да го подкрепи с "десет дежурни депутати" Партиите, които не се съгласят на това, бяха предварително обвинени в безотговорност.

"Постигнахме пета поредна победа на парламентарни избори! Но сега заради тези, които са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили не с един-два, а с 10 процента (всъщност с 8% -бел.ред.)", обърна се Борисов към министрите си и продължи: "Ние носехме отговорност до изборите. От тук нататък с над половин милион избиратели колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе да си поеме отговорност".

"Да не дезертират, да не се оправдават, че им липсват гласове. Ако толкова им е нужно за нещо, имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата...Искам бизнесът да е спокоен, а той ще е такъв, когато има ясно управление на държавата. Новите избори не са решение", коментира Бойко Борисов.

"Ние сме длъжни заради нашите избиратели да предложим вариант за управление. Виждам огромна безотговорност от другите политически партии и дори някои стигат дотам, че след като похарчихме 150-160 милиона лева и завчера свършиха изборите, изпитват неудовлетворено желание за още нови избори. Ние с удоволствие ще е се явим и на такива", декларира той.

"По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея", отговори по-късно Трифонов, който засега запазва мълчание за плановете си и не се е появявал публично след изборите.

По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното:

Има много...

Публикувахте от Слави Т. Трифонов в Сряда, 7 април 2021 г.

Премиерът също все още не е отговарял на въпроси на медиите след изборите, на които партията му е първа политическа сила, но с вързани ръце да задържи властта. В изборната нощ той имаше едно излъчване във Фейсбук, заснето на улицата в Банкя пред джипката му.

Сега изнесе монолог и пред министрите си, прехвърляйки топката към шоумена Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ":

"Дали е първи или втори няма значение. Ние ще предложим кабинет, те няма да го изберат и ще дойде той наред. Най-колегиално го моля да почнат да си правят състава на правителството, мнозинството, кой ще е председател на парламента, комисиите, министри, зам.-министри, областни управители".

"Да приемем вариант нови избори – тогава хората, работещите хора и бизнесът, които в голямата си част гласуваха за нас, ще видят тяхната безотговорност и страх. Защото е много лесно да критикуваш и намираш кусури. Всички анти-ГЕРБ, анти-СДС имат възможност за огромно мнозинство в парламента. Ако не го направят, това означава, че те искат да хвърлят държавата в хаос и това показва, че не са способни да управляват", каза Борисов.

Според него новите избори не биха били решение на политическия блокаж. В неделя вечерта пред джипката Борисов се предложи за премиер, начело на експертно правителство, което да преведе държавата през кризата до края на година. Сега обаче той има други - много по-мащабни идеи:

"Ето ви решение, нали всички говорихте за Велико Народно събрание, за мажоритарни избори. Нека президентът Радев да внесе неговия проект за конституция. Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме на чисто".

"Вместо да се караме, влизаме в парламента, приемаме проекта за конституция на Румен Радев и отиваме на избори за Велико народно събрание. Тогава има смисъл да се правят избори, иначе ГЕРБ го махаме от общия резултат и пак същите трябва да направят правителство", заключи Борисов.

Не стана ясно как това ще реши проблемите на бизнеса, за който Борисов първо изрази голяма загриженост.

Премиерът изрази съжалението си, че "Патриотичният фронт" се е разпаднал и не е успял да влезе в парламента. Той обаче бе доволен от резултатите на ГЕРБ.

Преди ден представители на БСП допуснаха възможност да подкрепят правителство, съставено с мандата на "Има такъв народ". Отговорът от партията на Слави Трифонов бе, че коалиция с БСП е невъзможна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?