Борисов готов да си тръгне, но правителството да остане

Борисов готов да си тръгне, но правителството да остане

Премиерът Бойко Борисов изрази готовност да се оттегли, но правителството да остане до края на мандата през пролетта на 2021 г. Той ще обсъди такъв вариант с коалиционните партньори от "Обединени патриоти", но в същото време декларира, че партията му ГЕРБ не се притеснява от служебен кабинет, какъвто би се наложил при оставка на сегашното управление и предсрочни избори.

Борисов обяви това в сряда пред многохилядния актив на ГЕРБ, свикан извънредно на Национална конференция в София на фона на продължаващите един месец антикорупционни протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Борисов сподели намерението си да се посвети на партийна работа и да стегне структурите. По всичко изглежда, че планът за оставка на премиера или на цялото правителство вероятно вече е задействан, след като малко по-рано в сряда стана известно, че правителственият пиар Севделина Арнаудова, която е сред най-доверените хора на Борисов, обяви, че напуска Министерския съвет и се мести в централата на ГЕРБ да работи за изборите.

"Един ден повече не бива да стоим в управлението, ако хората не ни искат", каза премиерът пред партийния актив.

"Аз съм готов по всяко време да си тръгна. Правил съм го и заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение. Не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците, не съм Радев да се радвам, когато затварят кръстовища. Ако ние сме толкова силни и единни, колкото казвате, какъв е проблемът да има служебно правителство", запита риторично Борисов, който подаде оставката на първото си правителство заради протести през 2013 г., а после и на второто, след като кандидат-президентът му загуби срещу Румен Радев през 2016 г.

Премиерът съобщи, че ще разговаря с коалиционните партньори: "Включително вариант аз да си тръгна и да продължи правителството".

Подписали сме коалиционно споразумение и там пише, че ще изкараме мандата, обясни той: "Поел съм ангажимент иначе още днес щях да кажа датата, на която подавам оставка."

Ще работи със структурите, на места има дерибеи

Борисов призна, че трябва да се поработи със структурите, защото на места има дерибеи, където той трябва да се намеси и да промени нещата. Има много работа в партия ГЕРБ и масовите обвинения към нас са прави, каза още той.

Усещам напрежение в обществото

Министър-председателят отчете успехите на правителството, но призна, че усеща напрежение в обществото.

"Аз съм най-проверяваният политик в България през всичките тези години. Усещам напрежение в обществото заради исканото чувство за справедливост. Единственото, което не сме направили да издигнем кандидат за главен прокурор. Не моя подпис стои под указа на президента Радев за назначаване на главен прокурор, а неговият."

"Ние не вярваме на Радев, но не ни е страх от служебно правителство", добави Борисов и предупреди, че без Народно събрание не може да се удължава извънредното положение, не може да се вземат заеми, не може да се приемат нови закони, не може да има актуализация на бюджета, няма да има нов бюджет и заплати и пенсии. Ако се открие ваксина, само НС може да ратифицира споразумение, за да се купи, продължи премиерът. Допълни и че Народното събрание трябва да приеме промените в Изборния кодекс, които да гарантират честни избори, включително и машинно гласуване.

С ДПС и БСП не сме правили и няма да правим коалиция

"Ние с ДПС не сме правили коалиция, няма и да правим, както и с БСП. Нашите партньори са ВМРО и СДС", продължи Борисов и попита дали Христо Иванов си дава сметка, че връща на власт тези, срещу които се обявява.

"Ние няма да допуснем такива коалиции", декларира Борисов, чието управление е възприемано като инструмент за прокарване на икономическите интереси на ДПС.

"На нас ни трябва подкрепа, вот, ако хората ни подкрепят, ако - не, този, който дойде, да се оправя", каза министър-председателят. Уточни, че според всички социологически проучвания ГЕРБ е първа политическа сила.

Последното проучване на "Алфа рисърч" потвърждава това, но показва сериозна ерозия в подкрепата. При твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ има подкрепата на 26.7%. За сравнение на последните парламентарни избори през 2017 г. партията на премира Бойко Борисов спечели 33.54% от гласовете.  

В края на изявлението си премиерът призова симпатизантите да не отговарят на провокациите.

Изказването му беше прекъснато от протестиращ младеж, които с викове се опита да излезе на сцената. Той беше спрян и изведен извън мястото на провеждане на форума.

Междувременно няколко младежи, които успяха да стигнат до периметъра на конференцията, се оплакаха, че над тях е упражнено насилие.

Каракачанов:  Избори ще има, когато е по Конституция

В същото време коалиционният партньор и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза пред симпатизантите на ГЕРБ, че "избори ще има тогава, когато е по Конституция"

"Част от тези, които искат да ни управляват отново, 20 и няколко години жертваха държавата в името на своите интереси, днес отново са готови да хвърлят държавата в хаос, само да се докопат до властта", каза Каракачанов.

Председателят на СДС Румен Христов коментира, че предстоят избори и те трябва да бъдат спечелени отново от десницата. 

Представители на "Патриотите" коментираха пред Mediapool, че твърдо настояват за пълен мандат на правителството, но в сегашната ситуация всички опции са на масата. Подобно бе положението преди три седмици, когато ГЕРБ лансираха няколко варианта за изход от кризата, но "Патриотите" убедиха Борисов да направи промени в правителството вместо да сдава властта, което по никакъв начин се спря протестите.

"Ние превърнахме здравата работа в религия", обяви на свой ред в надъхваща реч евродепутатът Андрей Новаков. По думите му целта на ГЕРБ е да намери общ език с протестиращите, за да започне съграждането, а не разрушението.

След това част от присъстващите започнаха да викат "ГЕРБ, победа!".

Дошли сме да чуем премиера, не да говорим

Масово членовете на ГЕРБ отказваха да говорят с журналисти преди конференцията. "Дошли сме да чуем какво ще ни каже премиерът", казваха те. Пристигналите не знаеха дори какъв е дневният ред. Показателно бе, че дори председателят на парламента Цвета Караянчева не знаеше как ще премине конференцията, на която бяха свикани всички депутати, министри, общински съветници, кметове, областни и общински ръководители на ГЕРБ от всички общини в страната.

В "София Тех парк" се бяха събрали и множество млади здрави момчета, като някои от тях видимо са непълнолетни, които разнасяха лепенки на ГЕРБ и криеха лицата си от журналистите.

Хилядите членове на партията бяха поставени да седнат в средата на огромен плац, изцяло на слънце. За журналистите бе отредено заградено с лента пространство.

На този фон протестиращи срещу правителството на премиера Бойко Борисов блокираха кръговото кръстовище на Четвърти километър в София. Те непрекъснато пресичаха пеша и с велосипеди пешеходната пътека при бул. "Асен Йорданов".

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?