Борисов готов на преговори със сините, но без предварителни условия

Борисов готов на преговори със сините, но без предварителни условия
Готови сме на разговори, както и предварително да съгласуваме общи мажоритарни кандидати за парламентарните избори, но няма да приемем никакви условия от страна на Синята коалиция. Това заяви във вторник пред Mediapool лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той съобщи още, че вече е дал мандат за преговори на партийния председател Цветан Цветанов. Първият тур от преговорите трябва да се проведе още във вторник, макар че според неофициална информация разговорите са започнали предния ден, след оповестените резултати от европейските избори.

Те показват, че макар и първа политическа сила, ГЕРБ няма да е в състояние да получи достатъчно гласове за самостоятелно мнозинство след изборите на 5 юли и ще е нужна подкрепа. Всеки мандат може да се окаже от ключово значение за формирането на следващия кабинет, още повече, че БСП и ДПС най-вероятно ще се подкрепят по райони.

Борисов обаче изказа недоволство от изявленията на лидерите на Синята коалиция, че ако ГЕРБ не се съгласи на общи мажоритарни кандидати, едва ли не работи в полза на тройната коалиция.

"В първата среща ние ще обясним на партньорските партии от ЕНП, че е било логично те първо да ни кажат лицата или експертните фигури, които разпознават като печеливши. Ние не желаем да ни се предопределят фигури. Иначе за какво ще преговаряме? Съжалявам, че колегите досега се държат така, сякаш сме им длъжни.

По същата логика аз бих казал обратното – ако те не подкрепят нашите кандидати, ще работят в полза на тройната коалиция", заяви Борисов.

Той е във Виена, където очаква операция на контузения крак.

"Според мен този, който е победил в определен район, трябва да издигне кандидат и да иска от другите да го подкрепят. Ние с две ръце ще подкрепим кандидатите на Синята коалиция в районите, където те са спечелили", каза лидерът на ГЕРБ като добави, че не той е решил такъв район да няма.

Лидерите на Синята коалиция обаче казват, не могат да накарат привържениците си директно да ходят да гласуват за кандидати на ГЕРБ, ако поне част от тях не са съвместно издигнати и одобрени.

Съпредседателят на предизборния щаб на Синята коалиция и кмет на Плевен Найден Зеленогорски (СДС) заяви, че при общи мажоритарни кандидати с ГЕРБ, единната десница може да се разчита на победа в 20-25 мажоритарни района от общо 31.

Според него сметките показват, че ако Борисов се яви сам, неговата партията може да спечели до 7 мажоритарни мандата.

"Нашето предложение за споразумение е да бъде на базата на изборния резултат от евровота, където ГЕРБ има 25%, а Синята коалиция 8%. В този смисъл в между 6 и 8 от районите Синята коалиция да издигне кандидати, а останалите на ГЕРБ и да се подкрепяме взаимно като членки на ЕНП", заяви Зеленогорски.

По думите му Синята коалиция си е поставила задача да повиши резултата си на предстоящите избори и постигне резултат до 15 процента.

Меdiapool научи, че представители на Синята коалиция вече сондират възможности за разширяване на съюза с включването на формации, които взеха по-ниски проценти на евровота. Сред тях са Зелените, които спечелиха 0.7%, БНД, които взеха около половин процент, но се смята, че имат сравнително добри позиции в определени райони.

Споделяне

Още по темата

Още от България