Борисов готов пак да затяга мерки седмица след като отвори всичко

По нареждане на премиера здравният министър прекратява предизборната си кампания

Борисов готов пак да затяга мерки седмица след като отвори всичко

По нареждане на премиера Бойко Борисов здравният министър Костадин Ангелов, който е водач на две от листите на ГЕРБ във Варна и Велико Търново за предстоящите парламентарни избори, спира отпуската си за предизборната кампания, за да се посвети изцяло на управлението на Covid-кризата. Разпореждането дойде на работно съвещание на премиера с щаба срещу коронавируса и здравните власти на фона на разрастваща се епидемия, заради която пак се обмисля затягане на мерки. Във вторник отново бяха регистрирани близо 3000 нови случая на коронавируса – стойност, която предшестваше предходния пик на заболяването през ноември м.г. когато при 4000-5000 случая болниците бяха препълнени и линейките не смогваха да поемат сигналите.

Оттеглянето на Ангелов от предизборната кампания идва само броени дни след началото ѝ, а обсъждането на нови, по-строги мерки, само седмица след окончателното им разпускане с отварянето на заведенията. Същевременно болниците се пълнят бързо и вече са хоспитализирани 5903 души, от които 503 са в интензивно отделение. Правителството е упреквано, че умишлено тласка страната към здравна криза в навечерието на изборите, опитвайки се да угоди на различни обществени групи и преследвайки ниска избирателна активност.

В отговор вчера здравният министър обяви, че се обмисля затягане на мерките, а във вторник Борисов каза, че изборите идват и си отиват, но животът и здравето на хората са най-важни.

"Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката", заяви Борисов по време на работното съвещание.

Премиерът изтъкна, че рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск. "Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни препоръчват", каза премиерът.

"Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения", посочи Борисов.

Той допълни, че активно трябва да продължи ваксинацията, в момента на територията на страната има доставени над 100 000 дози ваксини, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден. "Половин милион дози се очакват до края на март и началото на април, а само с пускането на електронната система имаме 60 000 записани", каза още Борисов.

"Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България. Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите", подчерта премиерът Борисов. Той допълни, че силно се разчита на чувството за самосъхранение и личната отговорност на хората, защото с общи усилия може да се постигнат резултати в борбата с Covid-19.

По-късно в отговор на заръката на премиера здравният министър написа в профила си във Фейсбук, че прекратява предизборната си кампания.

"Не се наложи да обмислям това решение дълго, защото то е правилното! Разговарях с министър-председателя. Получих пълна подкрепа. Сигурен съм, че ще получа такава и от тези, които ми симпатизират, както и от критиците ми. Единственият ми приоритет остават здравето и животът на българските граждани. Днес повече от всякога моето място е в министерството – там, откъдето мога да дам най-много за постигането на общата ни мисия – да оставим Covid-19 в миналото и да продължим напред по-силни, по-мъдри, но най-вече здрави!", написа Ангелов.

На съвещанието при премиера Ангелов докладва за повишените заболеваемост, смъртност и хопочинализации. Той припомни, че се обсъждат допълнителни противоепидемични мерки в най-засегнатите области.

"Продължаваме да се надбягваме с вируса", заяви Ангелов и посочи, че ако "тенденцията остане трайна, ще бъдат предложени ограничителни мерки за овладяване на ситуацията в страната.

"Предстои ни последно изпитание, важно е да имаме разбирането и все още силите да се противопоставим. Без значение кое е разрешено и кое е забранено, хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност", каза главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. По думите му основната причина за настоящата ситуация е превалирането на британския вариант на вируса. Кунчев добави, че мерките следва да бъдат максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, която ще постави на колене здравната система.

"Положителното е, че където сме направили имунизация, резултатите са положителни", добави още Ангел Кунчев.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски изрази опасения относно изчерпването на болничните легла. Обезпокоително според него освен повишаването на заболеваемостта, е ръста на смъртността. "Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та", добави той.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

"Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки", посочи проф. Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини", докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Общото потвърдено количество за месец март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини.

"Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на "Pfizer/BioNtech" има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози. За ваксината на "Moderna" – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на "AstraZeneca", съобщи Кирилов.

За последното денонощие у нас бяха регистрирани нови 2995 случая на заразени с коронавирус при направени 17 056 теста, което прави дял от  17.56% на положителните проби.

В страната от началото на пандемията са регистрирани 263 303 случая на зараза. Активните случаи са 38 424. Излекуваните за последното денонощие са 1228.

Хоспитализирани са 5903 души, от които 503 са в интензивно отделение.

Най-много новозаразени има в столицата – 802, следвани от Пловдив – 238 и Бургас – 227. В останалите области разпределението на случаите е: Благоевград - 103; Варна - 169; Велико Търново - 74; Видин - 10; Враца - 82; Габрово - 33; Добрич - 28; Кърджали - 31; Кюстендил - 66; Ловеч - 32; Монтана - 45; Пазарджик - 94; Перник - 33; Плевен - 154; Разград - 10; Русе - 78; Силистра - 89; Сливен - 63; Смолян - 37; София област - 84; Стара Загора - 116; Търговище - 9, Хасково - 94; Шумен - 160; Ямбол - 34.

Починалите с коронавирус за последното денонощие са 150, а от началото на пандемията жертвите са 10 764.

Поставените дози ваксини са 294 132 от началото на ваксинационната кампания у нас, като за последните 24 часа са били поставени 5501 дози ваксини.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?