Борисов говори с руския посланик за енергетика и туризъм

Борисов говори с руския посланик за енергетика и туризъм

Премиерът Бойко Борисов и посланикът на Русия Анатолий Макаров са имали работна среща, на която са обсъдили развитието на двустранните отношения. Като области от взаимен интерес са били посочени енергетиката и туризма, съобщи правителствената информационна служба.

Руският дипломат е поздравил Борисов за началото на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и убедителната защита на приоритетите му пред Европейския парламент. Макаров е изразил надежда, че България ще работи за подобряване на диалога между държавите-членки и Русия, се казва в правителственото съобщение.

Европейският съюз наложи санкции срещу Русия заради анексирането на Крим, които периодично се удължават и към момента са до края на юли 2018 г. В началото на годината обаче руски медии излязоха със съобщения, че по време на българското председателство страната ни може да постави въпроса с отпадането на санкциите, което беше опровергано от официалните власти в София. 


В същото време Бойко Борисов разчита газопроводът "Турски поток", който се строи в момента, да има отклонение към газовия хъб "Балкан" във Варна. На 15 януари руският външен министър Сергей Лавров заяви, че "втора тръба ще се строи, само ако ние получим железобетонна гаранция от Еврокомисията за това, че те няма да ни извъртят съшия номер, както се случи с "Южен поток" относно България".

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?