Борисов: Графикът за откриване на заводи до края на годината е пълен

Премиерът преряза лентата на нов завод за стопове на "Мерцедес" край Пловдив

Борисов: Графикът за откриване на заводи до края на годината е пълен

Строим завод след завод. Графикът за откриване на нови до края на тази година е пълен, съобщи премиерът Бойко Борисов във вторник при откриването на ново турско предприятие край Куклен, където ще се произвеждат стопове за "Мерцедес".

Той преряза лентата заедно с вицепремиера Томислав Дончев, председателя на управителния съвет на компанията "Одело Фарба" Ахмед Байрактар и турския посланик  Хасан Улусой.

При пристигането си Борисов поздрави инвеститора с "Как си комшу?". При разходката в завода представителите на холдинга напомниха, че дизайнът на автомобилните светлини се прави в София, а тук – в Куклен, ще се произвеждат.

"Това ѝ е хубавото на България, че хем ги измислят, хем ги правят", възкликна премиерът, цитиран от сайта "Под тепето".

Както и при откриването на други заводи или пътни отсечки, премиерът и сега повтори колко добре се развива българската икономика.

"Тази година БВП ще надхвърли 120 милиарда лева. Преди 4-5 години БВП беше 50 милиарда, а тази година ще минем 120 милиарда лева. Добре е, когато има такива инвестиции, които оставят добавена стойност в България", коментира Борисов, цитиран от БНР.

Той подчерта, че до края на годината графикът за откриването на нови заводи е запълнен.

"Когато сте идвали насам, сте видели колко много заводи се строят", отбеляза министър-председателят Борисов и добави: "За мен е важно, че общината и държавата са осигурили всички условия. Това са работни места, това е БВП"

"Имаме график за заводи-  до края на годината непрекъснато да се откриват нови. Започнаха да се връщат висококвалифицирани кадри от чужбина, българи, които бяха заминали да идват да си работят по родните места", допълни Борисов.

Според премиера е от значение, че висококвалифицирани български кадри започват да се завръщат от чужбина. Борисов отбеляза също изграждането на инфраструктурата у нас, като специално акцентира върху пътя Ботевград – Мездра и Пловдив – Асеновград, както и разширяването на околовръстното на град Пловдив. 

Министерството на икономиката отпусна на община Куклен, Пловдивско, над 802 000 лева за изграждане на пътна инфраструктура и канализация до местността "Капсида", за да се реализира инвестиционният проект на турската фирма.

През лятото холдингът създаде развоен център в София. Там ще получават от клиента модели стопове за нов автомобил или фейслифт на съществуващ автомобил, който ще влезе в серийно производство около две години след първоначалната проектна фаза.

"При този огромен растеж на града и видим икономически подем, не може пловдивското летище да остане встрани. Мисля, че Балканите имат нужда от голям хранителен хъб, в който да идват и да се изнасят стоки. Може в един момент да се окаже, че със самолет по-евтино ще се доставят стоки, отколкото с тировете, ако се направят групажи. Работим по тази тема", каза още Бойко Борисов.

Инвестицията за новия завод за автомобилно осветление край Пловдив е за 40 милиона евро. Очаква се до 2023 години да бъдат наети на работа близо 400 души.

Компанията има общо 6 завода по света на стойност 253 милиона евро инвестиции, направени през последните 7 години. В тях работят 4000 служители, а оборотът за 2018 г. е 383 милиона евро.

Споделяне

Още от Бизнес