Борисов харесал идеята за платено обучение в държавните университети

Премиерът Бойко Борисов отиде в сряда на заседанието на Академичния съвет на Софийския университет (СУ), за да обсъди с ръководството на ВУЗ-а проблемите, които доведоха до протеста на преподавателите и студентите преди две седмици.

Ректорът на университета проф. Иван Илчев обясни, че предната вечер е провел дълъг разговор с премиера и тогава  Борисов е предложил да присъстват заедно с министъра на образованието Сергей Игнатов  на заседанието на Академичния съвет, за да се обсъдят спорните въпроси.

След срещата Илчев заяви, че за първи път министър-председател се среща с Академичния съвет на университета. На срещата премиерът е обяснил на академичната общност, че “пари няма“. Протестът на университета беше провокиран точно от орязването на разходите от страна на Министерския съвет.

От СУ са предложили различни мерки, които да подобрят състоянието на висшите училища като например възстановяване на платеното обучение в държавните университети. По думите на Илчев Борисов е приел с ентусиазъм идеята за платеното обучение и е поискал предложенията да бъдат изпратени в Министерския съвет. Преди няколко дни Игнатов коментира идеята на ректорите за платения прием и заяви, че според него тя не е приемлива в условия на криза.

Борисов демонстрира различно виждане от това на членове на кабинета и по друг въпрос – този с Ботаническата градина в Балчик. Само преди десетина дни правителството гласува на свое заседание решение, с което отне на университета градината и ѝ остави 11 декара стопански двор и разсадник. Това стана въпреки, че правата на Софийския университет върху Ботаническата градина в Балчик бяха многократно потвърдени от Върховния административен съд (ВАС), Върховния касационен съд (ВКС) и други съдилища в страната. Предложението, прието от Министерския съвет, беше на министрите на културата Вежди Рашидов и регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

“По време на срещата Бойко Борисов каза, че ще окаже подкрепа на университета по въпроса за Ботаническата градина в Балчик“, заяви Илчев.  Премиерът е поел ангажимент да се проведе съвместна среща между него, министърът на културата Вежди Рашидов и ректорът на СУ по въпроса за Ботаническата градина в Балчик.

На следващото си заседание Академичният съвет на СУ ще разгледа антикризисни мерки, сред които са свиване на администрацията, рязко намаляване на назначенията във факултети, които не са печеливши от финансова гледна точка- например Химическия факултет.

Университетът е поискал от премиера още целева субсидия за поддръжката на сградите на ВУЗ-а, част от които са паметници на културата.

Споделяне

Още по темата

Още от България