Борисов хвърли бомба: Доган е поръчал атентат срещу мен

В отговор ДПС поиска да се разсекрети делото "Лале"

Срещу мен е подготвян атентат с поръчител Ахмед Доган преди години. Това бомбастично разкритие направи Бойко Борисов, който пристигна в парламента след като депутатите приключиха дебатите и гласуваха неговата оставка и тази на кабинета му.

"Предлагам да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа, в който се казва, че се подготвя атентат срещу мен. Там се казва, че заради борбата, заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган", заяви Борисов от трибуната.

Обвинението към бившия лидер на ДПС и негов пожизнен почетен председател Доган бе по повод на репликата на депутата от движението и негов зам.-лидер Христо Бисеров час преди това, когато на изказването на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов по негов адрес, Бисеров напомни, че Борисов е призоваван като свидетел в Белград по делото срещу международния наркотрафикант Сретан Йосич. Действително призовката към Борисов от сръбската прокуратура е от октомври 2009 г., когато Борисов вече е министър-председател и с този мотив той отказа да даде показания.

"Досега Борисов не можеше да даде показания, защото беше министър-председател, сега вече е само лицето Бойко Методиев Борисов и ще трябва да отиде", каза в същия дух Бисеров.

"Досега си мълчах, но след като Бисеров си позволява такива клевети по мой адрес, след като съм си заложил здравето и живота да ги изловя и екстрадирам, нямам жал", заяви Борисов. "Аз не съм страшен, страшни са тези, които ме поръчвате", продължи той.

"Затова четири години никой не смееше да ги залови и да ги екстрадира и за мен това действително е заплаха", добави Борисов.

"Г-н Местан, лично вие определете една комисия, отидете и го прочетете", допълни Борисов.

Пред агенция "Фокус" малко по-късно Борисов повтори, че сега огласявал тази информация за заплахите, защото правителството вече е в оставка".

"Преди петнайсетина дни новият началник на разузнаването (Драгомир Димитров, назначен с указ на президента Росен Плевнелиев през март м.г.), ме запозна с документ, който съдържа информация за заплахите, отправени към мен", каза пред агенцията Борисов.

"По времето, когато сигналът е получен в разузнаването, към Националната служба за охрана (НСО) е предаден сигнал, че има заплахи, но на НСО не е предоставена втората част от информацията, където става въпрос за поръчители. Едва преди 15 дни успях да се запозная с тази част на материала и сега я огласих, защото правителството вече е в оставка. Затова неслучайно предложих на Лютви Местан да отиде лично да го прочете, и да се запознае със съдържанието на информацията”, каза Борисов.

В отговор на хвърлената бомба от трибуната Христо Бисеров поиска МВР да разсекрети папката "Лале" (под това име е известна разработка на българските спецслужби за връзката на сръбската организирана наркопрестъпност с българските криминални и други среди - бел. ред.), за да се види как един представител на подземния свят, разстрелян преди няколко години, казва: "Бойко взе парите".

Репликата на Бисеров обаче остана само към депутатите, защото преди това председателят на парламента Цецка Цачева прекрати прякото предаване по БНР и БНТ на дебатите и гласуването на оставката.

"ДПС категорично отказва да бъде въвлечено в подобен конфликт. Спокойната среда е ужасът на ГЕРБ. Вместо танкове доведохте трактори пред парламента. ДПС притежава анализ на служба от отвъд океана, че в България се готвят кървави сблъсъци, каквито виждаме в момента", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Свидетели сме на едно активно мероприятие за въвличане на страната в етнически конфликт. Това не е демокрация, а посттоталитаризъм", продължи след това в кулоарите на парламента Местан.

"Ако обвиненията на премиера бяха действителни, те отдавна да бяха огласени и съответно да бъдат предприети действия", каза Местан.

"ДПС ще изиска проверка на твърдението на Борисов, защото е много важно да се уточни дали става дума за предположение или за оперативно твърдение, каквото направи Борисов", каза още Местан.

Той изрази от името на колегите си протеста "срещу опита ритуално да се злепостави един политик – д-р Ахмед Доган, който получи легитимност не само в България, а и в цяла Европа като архитекта на българския етнически модел. Възразявам партията, създадена от него, да бъде въвлечена в сценарий за обслужване на тясно партийните цели на все още управляващата партия ГЕРБ”.

Пред журналисти депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков коментира по този начин обявеното от Борисов: "Ако става дума за общи разсъждения, е много по-различно от императивно поднесено твърдение. Преди години по мое време са постъпвали от чужди служби такъв тип информация, която вследствие при извършване на съответната проверка не е била потвърждавана. Не мога да коментирам конкретни случаи”, заяви депутатът.

От своя страна бившият директор на НРС и сегашен депутат от Синята коалиция Димо Гяуров обясни, че в момента "абсолютно никой не може да направи проверка на информацията, която свързва Ахмед Доган със заплаха срещу Бойко Борисов"

"Борисов е наясно, че никаква комисия не може да се направи, нито има форма, под която да бъде извършена подобна проверка. Спекулира, защото няма как някой да предостави информация, свързана с подобно дело или с подобна разработка, на Народното събрание, защото това е категоризирана класифицирана информация”, добави Гяуров.

Той посочи, че тези, които имат право да видят тази информация, са премиерът, президентът и евентуално председателят на Народното събрание. Парламентарна комисия не би могла да има право на достъп до тази информация.

Димо Гяуров каза още, че папка "Лале” е доста известна. "Тя беше предмет на една друга комисия в предишния парламент”, добави той.

Според него е доста безотговорно премиерът да дава такива изявления. Той каза, че не знае от коя година е заплахата за атентат срещу Бойко Борисов.

"Аз знам само за една заплаха, която е доказано фалшива и изготвена в София. Имаше една заплаха, която контраразузнаването доказа, че е фалшива”, каза депутатът и не пожела да коментира от коя година е.

Самият директор на НРС Драгомир Димитров коментира пред бТВ, че откакто е на този пост не знае да е имало сигнал от чужди служби за заплаха срещу премиера Борисов, но се наема да провери дали преди това не е имало такива сигнали. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?