Борисов хвърля Икономическа полиция срещу кризата с водата в Перник

На живо във Фейсбук премиерът инспектира и дава разпореждания

Сн. БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на директора на главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски да възложи проверка на икономическа полиция във връзка с кризата с водата в Перник, съобщиха от правителствения пресцентър в четвъртък.

"Икономическа полиция цялата да дойде в Перник и всичко по трасето да бъде събрано, разпитано, документ по документ да се проверява", е разпоредил премиерът.

Той е инспектирал дейностите по обследването на клон 2 от водопреносната мрежа на града, където се губят огромни количества вода, се посочва в съобщението.

Борисов бе придружен от министъра на икономиката Емил Караниколов и заместник-регионалният министър Николай Нанков. Обиколката му по традиция бе излъчвана на живо в неговия профил във Фейсбук, а после бе документирана с отделни видеа.

По думите на Борисов в момента в Община Перник се изгражда нова водопроводна и канализационна система в движение. "Такава безогледна безотговорност - тук няма невинни десетилетия наред", каза Борисов, цитиран от бТВ.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че специализирана фирма за рехабилитация и изграждане на подземни тръбопроводи заедно с екипи на ВиК ще заснемат с робот-капсула водния цикъл под земята, за да се установи къде се губи водата и къде има течове, се посочва в съобщението на правителствения пресцентър.

На място са екипи на държавната компания "Монтажи", които работят и през празничните дни. Бойко Борисов разпореди на министъра на икономиката Емил Караниколов да се осигурят екипи от страната, които да помогнат при овладяването на кризисната ситуация в Перник, предава БНР.

"В полицейските мерки, с които се занимаваме ние, от близките градове ще командироваме екипи на ВиК да влезат по ремонтите, бързо да ви кажат какви материали, да не разкарваме само хората, а да докараме и материали, дали са тръби, дали са фуги, каквото искат и т.н.", гласят указанията на премиера.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков докладва, че вече има командировани екипи от други ВиК дружества, които подпомагат ремонтите дейности. По инициатива на МРРБ е монтиран и спирателен кран на главния водопровод преди завод Стомана.

Питейна вода за жителите на Перник е осигурена, изпратени са два тира с минерална вода, както и водоноски.

Премиерът Борисов разпореди също максимално да се ускори работата и по основния ремонт и реконструкция на пречиствателната станция за питейни води на Перник, за което правителството отпусна 3,2 млн.лв.

"Значи, ако трябва, пречиствателната станция, за да не се губят тези води, пуснете по национална сигурност поръчка, цялата държава вижда и знае за какво става въпрос , така че да стане веднага. Да може да спестиме тези 400 литра", казва Борисов във видеото, цитирано от бТВ.

По думите на Емил Караниколов проблемът с водната криза в Перник ще бъде успешно решен.

"Ние ще направим всичко възможно да осигурим питейна вода и мисля, че ще се справим, но проблемът с инфраструктурата в Перник е трагичен", каза той.

С два часа се измества режимът за водоснабдяване на Перник

Междувременно от "ВиК" в Перник съобщиха, че в четвъртък се измества с два часа режимът за водоснабдяване на града.

Поради замътване на водата на входа на пречиствателната станция за питейни води в резултат на падналите дъждове и ниското ниво на яз."Студена", е необходимо повече време за пречистване и филтриране на питейната вода. Ще бъде спазено времетраенето за водоснабдяване по определения график, уверява ръководството на водоснабдителното дружество.

Към момента водният обем на яз."Студена" е 3 938 000 куб.м, при капацитет 25 519 100 куб.м.

Очаква се днес да приключат изкопните и строителни дейности по изграждането на нов водопровод към три блока и детската градина в кв."Проучване", където бе установено наличие на ешерихия коли и водата бе спряна.

Инспекция и на магистралата: "След 10 години ще ни оценят"

В четвъртък министър-председателят инспектира изграждането на най-дългия пътен тунел у нас - тунел "Железница" на автомагистрала "Струма", съобщиха от правителствения пресцентър.

"Уникално съоръжение, всеки 100 метра се отвоюват в планината, по осем метра на ден тунел се прави", отбеляза премиерът. Той добави, че българите години наред ще използват изграденото. "Огромни строежи и хиляди българи работят на тях", отбеляза още министър-председателят, цитиран от своя пресцентър.

"Нанков, след 10 години ще ни оценят, като свикнат и видят какво сме направили“, обърна Борисов към зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

"Гледай какви огромни обекти. Нещо, което 100 години ще го ползват хората. Това трябваше да е готово за олимпиадата в Гърция през 2004. Не им ли е интересно (на медиите - бел. ред.) да дойдат да снимат и да покажат какви съоръжения се правят? От любопитство да го направят", каза още Борисов, докато шофираше, цитиран от "Дневник.бг“.

Нанков отбеляза, че тунелът "Железница" ще бъде изграден по нов австрийски тунелен метод, по който вече са построени обекти в Европа. Целият участък е с обща дължина 2,28 км и включва обслужващ тунелен път при южния портал на тунела. Крайният срок за приключването му е 2022 г., а инвестицията възлиза на 222,4 млн. лв.

Към момента за лявата тръба на тунела е изпълнен пробив и първична облицовка на 113,10 м от общия метраж на тръбата. За дясната тръба е изпълнен пробив и първична облицовка на 101,10 м от общия метраж на тръбата.

Трасето преди тунела в посока София-Кулата е с дължина 720 м и включва също обслужващ тунелен път при северния портал на съоръжението и мост с обща дължина 515 м дясно платно и 565 м ляво платно. В участъка след тунел "Железница" към момента се разчистват площите в рамките на сервитута на пътя. Ще се изградят селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена и отводнителни съоръжения. Ще бъдат реконструирани и ще се изградят инженерни мрежи, аварийна връзка на лявото платно с път I-1 и др., се казва в съобщението.

Премиерът Бойко Борисов инспектира и моста на АМ "Струма" край Дупница, който беше увреден от пожара през лятото. Съоръжението вече е изцяло ремонтирано, се посочва в съобщението от пресслужбата на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България