Борисов и Ананиев: Не преплитаме детските надбавки и заплатите на полицаите

Борисов и Ананиев: Не преплитаме детските надбавки и заплатите на полицаите

Министър-председателят Бойко Борисов и финансовият министър Кирил Ананиев твърдо отрекоха във вторник, че ГЕРБ възнамерява да прехвърли спестените от детски надбавки пари за увеличение на заплатите на полицаи и лекари.

"Това, което излезе в средствата за масова информация, че има някакво противопоставяне между получаването на 15-процентно увеличение на заплатите на работещите в системата на МВР и родителите на деца, които получават детски добавки, не е вярно. Необходимият ресурс за увеличаване на работните заплати в системата на МВР бяха осигурени от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет", заяви в Министерски съвет финансовият министър Кирил Ананиев.

По същата тема Бойко Борисов коментира:

"Високо ценим работата на българските служители в МВР, затова - 15% увеличение на заплатите. Да, не са 30%, както в някои от другите организации, но първо - там бяха много ниски заплатите, не бяха увеличавани от години. Затова го направихме лятото за тях. Навсякъде ни критикуваха, че децата на заможните родители ще получават и те тези 40 лева надбавки. Затова се върнахме на стария вариант, мисля, че е справедлив и точен и той няма нищо общо с полицаите, нищо общо със служителите на МВР, така че не ги преплитайте двете неща, защото първо - не е честно, второ - не е красиво".

Дали е "красиво" и "честно" преплитането на спестените 204.8 млн. лв. от отказа от идеята за универсални детски надбавки през 2021 г. със заплатите на лекари и полицаи, е право на мнение на министър-председателя. Самото "преплитане" обаче не е плод на медийни интерпретации, а е написано "черно на бяло" в мотивите на Даниела Дариткова, Менда Стоянова и всички техни колеги депутати от партията на Борисов в предложенията за промени в Бюджет 2021 между първо и второ четене.

Първо, депутатите съвестно изреждат мотивите си защо се отказва от обявената от Борисов мярка за месечна надбавка на всяко дете.

"При широкото обществено обсъждане на предложението за отпадане на подоходния критерий при изплащане на помощите за деца ясно се очерта НЕОДОБРЕНИЕ. Основният аргумент е, че мярката не е фокусирана към семейства с по-ниски доходи, за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представители на семейства с по-високи доходи дефинираха мярката като обида към тях и като антисоциална политика", посочват народните представители от ГЕРБ.

След това обясняват, че в резултат от промените по отношение на помощите за деца спрямо внесения вариант на проектобюджета "се осигурява допълнителен ресурс в размер на 204.86 млн. лв. Същите да се използват за осигуряване на необходимия ресурс за лекари, за специалисти от професионално направление "Здравни грижи", за санитари и за служителите на МВР, подробно описани в т. 1 и 2".

По-нататък депутатите обясняват, че "за допълване на необходимите средства до общия необходим финансов ресурс от 314.5 млн. лв. да се използват и следните източници". Става дума за допълнителни 110 млн. лв. (над спестените от детските надбавки 204.8 млн. лв.), които ще дойдат от компенсирани промени в бюджета заради приходите от осигуровки и данъци от увеличените заплати на лекари и полицаи.

От предложението на депутатите от ГЕРБ, а не от медийни публикации, става напълно ясно, че от спестените 204.8 млн. лв. 77 милиона ще бъдат пренасочени за обещаното от премиера Бойко Борисов допълнително повишение на заплатите в МВР с още 5% над заложеното в проекта на финансовото министерство увеличение с 10%. Останалите пари ще отидат за обещаните надбавки от 600 лв. за лекарите, 360 лв. за сестрите и 120 лв. на месец за санитарите.

По данни на Министерството на финансите през 2020 г. надбавки получават към 570 000 деца от общо 1 250 000. Разширяването на помощта за около 680 000 деца, както първоначално беше обявил Борисов, щеше да струва допълнително на бюджета 390 млн. лв. за 2021 г. В крайна сметка ГЕРБ предлага бюджетът да спести част от средствата – 204.8 млн. лв., като същевременно вдигне размера на плащането и месечния доход на семейството, при който то се полага.

Премиерът обяви, че обратът в позицията му се дължи на критиката, че "децата на заможните родители ще получават също по 40 лв.", която той е приел. Масово обаче критиките на експертите бяха свързани с идеята, че има по-добри начини за харчене на 390 млн. лв. в полза на децата и семействата - например за строеж на детски градини, национални програми за образование, здравословно хранене и спорт и др., а не че парите трябва да се ползват за кърпене на бюджета. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението на министър-председателя Бойко Борисов и на финансовия министър Кирил Ананиев, че обвързването на спестените средства заради отказа от идеята за универсални детски надбавки с увеличаването на заплатите на полицаи и лекари, не е вярно, не се потвърждава. То е в противоречие с мотивите на народните представители от ГЕРБ, внесли промените в Народното събрание, които директно посочват, че спестените средства от перото за детски надбавки ще бъдат насочени към заплатите на полицаите и лекарите.


    

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?