Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов и Горанов нападнаха съда и БНБ заради КТБ

Финансовият министър обясни на ВАС кой може и кой не да е страна по делото за лиценза на банката

8 коментара
Бойко Борисов и Владислав Горанов Сн.БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са силно възмутени от отлагането на съдебното заседание за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) за февруари, като Борисов имал информация, че назначените от БНБ квестори в банката продължават да се разпореждат с имотите ѝ в ущърб на държавата. На правителственото заседание в сряда, което даде ход на стратегията за реформа в съдебната власт, Борисов и Горанов решават да насочат дискусията към казуса с обжалваното решение за фалита на КТБ, което на практика възпрепятства фонда за гарантиране на влоговете да поеме контрола върху банката и да назначи синдици, които да се разпореждат с активите ѝ.

Финансовият министър си позволява да търси сметка от Върховния административен съд (ВАС), като тонът и коментарите му по конкретни решения на ВАС напомнят поведението на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Горанов съветва съда да насрочи заседанието за 22 декември

"И то не да отложиш за утре, за други ден, за след седмица, за Коледа, така както ние в парламента, за да има стабилност в държавата ще гласуваме бюджета до среднощ и в събота, и в неделя, решава Върховният административен съд, че ще отложи решаването на съдбата на КТБ до 9 февруари. 45 работни дни! През това време из София обикалят едни хора и правят едни сделки, с които накрая за държавата няма да остане нищо от масата на несъстоятелността. Не е ли редно тази власт да работи по-интензивно и да се съобрази с обществения интерес и да насрочи това дело не за 9 февруари, ако може да е за 22 декември, примерно, една седмица след 15 декември", заявява министър Горанов.

Той обаче не взима предвид това, че за да представят БНБ и КТБ становища по всички доказателствени искания, направени от страните по време на заседанието на ВАС в понеделник, е необходимо и технологично време първо да се запознаят с тях.

Борисов демонстративно се въздържа от по-директни нападки, но отправя към правосъдния министър Христо Иванов молба да постави въпроси пред Висшия съдебен съвет (ВСС), който по право председателства, но не участва във взимането на решения.

Свършихме си работата така, както пише в художествената литература

"Свършихме си работата така, както пише в художествената литература", казва Борисов за взетите от правителството и парламента решения за увеличаване на външния дълг, чрез които бяха набавени средства за покриване на гарантираните влогове в КТБ, както и организацията по изплащането им в банките. Той обаче е недоволен от съдебната власт.

"Ние бяхме така любезни да преведем парите, допълнителните, по бюджета на съдебната система и те бяха така любезни да си ги раздадат за бонуси. А вие ще казвате, че тя е независима и правителството си е свършило ангажимента да я финансира. А именно затова се прави тази съдебна реформа, защото, г-н Горанов, аз разбирам това, което казвате, защото аз лично съм се възмутил онзи ден, милиарди, до снощи близо два милиарда и осемстотин милиона са изстреляни по посока изплащането на депозитите в тази банка. Перфектна работа и на банките, и на Министерството на финансите, няма опашки, няма нищо, на МВР организация, няма грабежи, да чукна на дърво, няма кражби. Свършихме си работата така, както пише в художествената литература. Затова с такова желание хората очакват и с такава подкрепа се ползва нашият правосъден министър в случая от всички нас за тази реформа, защото това е точно така. Все едно имаме две паралелни държави. Има ли по-важно, при положение, че държавата в момента милиарди изстрелва, за да спаси съдби на хора, за да си получат минималните или депозитите, които са си на правили? Няма. Чак февруари! През това време какво се случва вътре в банката? И аз, за Ваше успокоение, г-н Горанов, вчера разговарях с главния прокурор и го помолих да вземат някакви мерки. Имам информация, че вътре продължават с имотите да се разпореждат по начин, по който ние само плащаме сметката и продължаваме да плащаме. Аз не виждам защо", заявява Борисов, цитиран от стенограмата на правителственото заседание.

Очевидно той има данни, че квесторите в КТБ могат така да се разпоредят с активите на частната банка, че при евентуален неин фалит, държавата да няма какво да придобие, за да възстанови средствата си, изплатени за гарантирани влогове.

Не става ясно обаче дали Борисов има конкретна информация за това, че подчинените на Иван Искров квестори са задействали схема, ощетяваща държавата, нито пък какви точно мерки е поискал да вземе главният прокурор Сотир Цацаров.

"Как спят спокойно - до 9 февруари да не се гледа това толкова жизнено важно дело"

"Това, не знам дали е възможно, коментирам на глас, ако не, господин Иванов, ме спрете, но на ВСС не може ли да се попита? В края на краищата всичко това – този Висш съдебен съвет, тези съдии, тези прокурори, всички които сте там, ти като председателстващ, нали все пак ви интересува, че държавата изнемогва в желанието си и прави дългове държавата, огромни дългове в момента взимаме, за да спасяваме хора, и как спят спокойно – до 9 февруари да не се гледа това толкова жизнено важно дело. Просто най-колегиално, никой не нападаме, изрично просто да го поставите. В края на краищата, това също са българи, които би трябвало...", отправя неясна молба Борисов към правосъдния министър Христо Иванов.

"Аз не им казвам как да го решат, аз не казвам грешно или право, но не може ли да се съкрати този срок, или ако нещо неправилно са призовани, дали няма орган – инспекторат или вие ще кажете, който да попита: "Извинявайте, господин или госпожа съдия...". Така, както френският посланик излезе и попита. Понеже е френският посланик, ние всички подкрепихме и казахме: "Да" и си замълчахме. Но ето в случая пита финансовият министър – когато ние полагаме такива усилия, дали не може да се запита чисто професионално, когато следва такова тежко дело – отнемане на лиценз за нещо, за което милиарди отиват, дали не би трябвало, не казвам че не е – с големи букви казвам, че не е, но не би ли трябвало по-внимателно да се подготви едно такова дело при вероятността да се отложи след това чак за февруари? Сега сме декември! Цялата си доброта в момента искам да изкажа, но когато заверяваме платежни за по един милиард плащания, повярвайте ми, те дори във финансите не са виждали такива неща. Платежни нареждания за два милиарда, Иванов, и в същото време отлагаме да е догодина февруари. Най-приятелски! Как да го кажа, за да не обидя някого, да не се почувства засегнат...", продължава Борисов, очевидно без да разбира, че ВСС няма правомощия да принуждава съдилищата да насрочват делата, които гледат, според това дали те са обществено-значими или не.

Финансовият министър е възмутен и от решението на магистратите да не допуснат до заседанието двамата представители на БНБ, тъй като те бяха упълномощени лично от управителя на Централната банка Иван Искров, а не от управителния ѝ съвет, който се явява ответник в процеса.

"Вероятно съдът има аргументи и аз не мога да ги преценявам, защото не ми е работа, но беше добре, както в член 8 на конституцията е записано, че властите са разделени, но си взаимодействат, да бъдат така добри да се обадят административните съдии или някой от административните служители на БНБ и да ги предупредят, че имат съображения относно оправомощаването на представителите на БНБ, които да защитят позицията на този орган на държавата в това административно производство", заявява Владислав Горанов, който всъщност отваря дискусията за делото "КТБ".

Той обаче не коментира факта, че въпросното произнасяне на ВАС бе предизвикано от възражението на представителите на мажоритарния собственик на КТБ – "Бромак" ЕООД, които настояха за отстраняването на юристите на БНБ заради нередовни пълномощни. Върховната административна прокуратура също изрази такова становище.

Междувременно самата БНБ индиректно призна гафа си с пълномощните на юристите си, съобщавайки, че "представените в съдебно заседание стандартни пълномощни, с които юрисконсултите от БНБ се явяват по съдебни и административни дела, не са невалидни, но съгласно указанията на съда вече са издадени нови пълномощни от името на УС на БНБ".

Акционерите в КТБ не са страна по делото за лиценза ѝ, смята Горанов

Горанов не спира до тук и се произнася по допустимостта на жалбите на акционерите в КТБ срещу отнемането на лиценза ѝ. Нещо, което още самият състав на ВАС, разглеждащ казуса, не е направил, тъй като делото бе отложено за 9 февруари догодина, за да могат БНБ и КТБ да дадат своите становища.

"По-интересното нещо, което се случва, е това, че съдът в същото заседание изведнъж разбира, че не е поканил КТБ, квесторите на КТБ не са поканени на това заседание. Независимо, че БНБ надлежно е уведомило съда по жалбата, внесена от акционери, за която е спорно въобще дали е допустима като такава, защото акционерите не са страна в това административно производство, но по интересно е, че Върховният административен съд въобще не кани КТБ и на самото заседание изведнъж разбира, че не е поканил КТБ. И се получава, че в едно административно производство едната страна я отстраняваш, а другата не я каниш и взимаш решение. И какво решение взимаш – да отложиш", гневи се финансовият министър.

Случайно или не обаче, той изобщо не споменава, че представители на КТБ не присъстваха на въпросното заседание на ВАС единствено, защото квесторите, управляващи банката, откакто тя бе поставена под специалния надзор на БНБ, не бяха подали жалба срещу отнемането на лиценза ѝ.

Освен това Горанов влиза и в друго манипулативно тълкуване на казуса, приемайки, че квесторите са тези, които трябва да представляват КТБ в това дело. Всъщност, по този въпрос съществува тълкуване, че това е правомощие на изпълнителните директори на банката, макар и отстранени от длъжност. Тъй като в противен случай БНБ би се оказала с представители по две от страните в процеса. Момент, който тепърва трябва да бъде преценен от ВАС, както и дали жалбите на акционерите са допустими.

Владислав Горанов мотивира възмущението си така: "...Не мога да остана безучастен, когато държавата дава два милиарда пари на данъкоплатците на Фонда за гарантиране на влоговете и тя няма механизми, няма инструмент, няма способност да спаси с легални механизми интереса на хората, така че да може една евентуална бъдеща несъстоятелност да има своя смисъл, да има маса на тази несъстоятелност, да не се получи така, че КТБ се повтаря втори път. Не знам каква позиция можем да заемем ние като изпълнителна власт, но това ми е коментарът по съдебната реформа, господин премиер".

След тирадата на премиера, правосъдният министър отбелязва единствено, че "въпросите относно организирането на правосъдието, това как се организира администрирането на процеса, са напълно легитимни".

"Те не са въпроси по съществото на делото. В този смисъл нито въпросите, които господин Горанов, нито въпросите, които Вие повдигате, са неуместни или нямат място. Аз с конкретната ситуация не съм запознат, в този смисъл сега ще се въздържа от коментари, но това, което е възможно да направим, ще го проучим и ще ви докладвам с господин Горанов за това", добавя Христо Иванов, въпреки че би трябвало да е наясно, че правителството не разполага с никакви демократични механизми да влияе на ВАС по въпроса кога и как да насрочва дела и да води заседания.

ДАНС носи отговорност за срива на КТБ, подозира вътрешният министър

В диалога се намесва и вътрешният министър Веселин Вучков, който единствен отбелязва, че Христо Иванов "едва ли точно може да отговори по конкретно съдебно производство как се развива то, защото има разделение на властите". Добавя и, че има "вероятно и много други институции, включително от изпълнителната власт, които носят някаква отговорност за това, което се случи с КТБ".

"Бюрото за финансово разузнаване е към ДАНС и трябва да кажем някой все пак ще понесе ли отговорност за това, което се случи, или по стара българска традиция – пито-платено. Всички българи плащаме, че някой не си е свършил работата. Искам да напомня какви са бюджетите на някои структури за сигурност в България. За ДАНС за догодина са предвидени 110 милиона лева, Държавна агенция "Технически операции" – 42 или 43 милиона лева. Абсолютно неясно е как се определят тези бюджети на фона на бюджетите, които се определят за МВР и за МО, при положение, че там работят много повече хора. Тоест, мисля, че е време и някой да помисли за отговорност на службите, които са проспали тази голяма далавера, наречена Корпоративна търговска банка, и просто не можем така с лека ръка да подминаваме харченето на милиарди левове по този повод, без да си зададем тези въпроси", заявява още Вучков.

В отговор на забележката му премиерът Борисов информира кабинета, че вече е възложил да му бъде изготвена справка за "действията или бездействията на структурите на МВР, съответно и на ДАНС и на други органи към тях в тази ситуация".

"Аз в случая само искам да помоля да се види как нещо толкова важно би могло да се разгледа, след като са технически били пропуските, ако са технически, в по-скоро време, защото това касае огромни пари, които държавата харчи. Това е, аз не се меся в делото, не коментирам правилно или не, въпрос на усещане и на разбиране", завършва невинно дискусията министър-председателят.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Петър Иванов
  #8

  Клакьорите и помагачите на Крадеца Цветан Василев треска ги тресе, че може законността в България да тържествува и те да си получат заслуженото. Mediapool като верни слуги на Иван Костов, който много иска да бъдат узаконени кражбите на Цветан Василев, се опитват да изкарат Цецо Крадецо невинна жертва на "тъмни сили". Да, но този "честен човек" се крие при сърбите и не желае да "осветли" съдебните ни власти за подробностите на "злочестата си съдба".

 2. Oanis
  #7

  Да не забравяме чие бе окончателното решение в НС за неподкрепянето на КТБ. Завидното актьорско майсторство неможе да скрие фактите и виновните.

 3. Alan Smithee
  #6
 4. nik
  #5

  Първо, едно благодаря, поне, че стенограмите на МС са публично достояние. За да ги коментираме. Какви ли са монолозите и диалозите на Орешарски и неговия финансов министър Чобанов? Точно когато пращаха КТБ на оня свят. Може да само да се гадае. Например - Чобанов: от Сараите се обадиха, да протакаме, никаква намеса. Трябва да се събори банката. Орешарски: - бе, то, и руснаците натиснаха. Нещо не се разбраха с турците, май. Щели да излизат и да си правят друга банка.Някой плахо се обажда: ами хората?

 5. severin
  #4

  "Свършихме си работата така, както пише в художествената литература" Като във Винету ли ?

 6. Alan Smithee
  #3

  Хех, каква дивна патърдия са вдигнали Борисов и Горанов. Белким забравим кой скрои шапката на КТБ. Големи са артисти.

 7. И какво от това
  #2

  Вие гледайтев БНБ да конторлира банките, за да не се случи нова КТБ за 4-6-8 или 12 милиарда, които държавата ПАК да плаща!

 8. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.