Борисов и Горанов с награда “Ангели на благодарността“ на фондация “Искам бебе“

Борисов и Горанов с награда “Ангели на благодарността“ на фондация “Искам бебе“

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов са отличени с годишната награда на фондация "Искам бебе" - "Ангели на благодарността" за това, че са си изпълнили обещанието държавният фонд да финансира повече опити за двойките с репродуктивни проблеми, както и замразяването на яйцеклетки на онкоболни жени.

С приети през миналата година нормативни промени държавният фонд вече ще финансира 4 вместо досегашните три трансфера на свежи ембриони и при неуспех до 4 трансфера на размразени ембриони, като за целта се подсигуряват по 3 млн. лева допълнително финансиране годишно.

Владислав Горанов получи своето отличие на церемония в Народното събрание, а отличието на премиера ще бъде връчено в сряда на среща с фондация "Искам бебе", тъй като в момента той е в Брюксел за срещата на европейските лидери.

"Приемам наградата с огромен респект към вашата кауза и с разбирането, че тя няма как да е за финансовия министър, наградата е за цялото общество", заяви Горанов в петък в парламента.

Останалите наградени са заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, директорът на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и кметовете на Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново, които също поддържат общински програми за асистирана репродукция.

Пенков съобщи, че миналата година са одобрени близо 4 000 заявления за репродуктивна помощ и са родени 906 бебета.

“Девет години държавният фонд за ин витро работи по тази надпартийна национална кауза и вече имаме родени 7 000 деца“, каза директорът на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева.

Кметът Йорданка Фандъков посочи, че наградата е за всички, защото донорската програма на Столичната община се финансира с обществени средства, за което има политически консенсус в Столичния общински съвет. С тези средства се финансират ин витро процедури с донорски яйцеклетки, обясни тя. Фандъкова посочи, че до момента са кандидатствали 70 двойки, от които са одобрени 64 и вече има девет родени бебета. Тя обаче отбеляза, че срещат проблем с даряването на яйцеклетки.

От Фондация "Искам бебе" благодариха за помощта на държавата и на общините за хората с репродуктивни проблеми и за това да се раждат повече деца в България. От организацията отбелязаха, че всеки шести европеец страда от репродуктивни проблеми и има нужда от подкрепа.

Връчването на тазгодишните награди "Ангели на благодарността" беше под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя получи като подарък табло със снимки на деца, родени благодарение на усилията на фондацията, и обеща да го сложи на видно място в парламента.

"Нека преди Благовещение в много семейства да дойде благата вест за така чаканото детенце", пожела Караянчева. Надявам се ние, политиците, достойно да изпълним своите задължения към българските избиратели и това е едно от тях - да помогнем на всички, които имат репродуктивни проблеми, и във всяка една българска къща да проплаче едно малко слънчице, посочи тя. 

С церемонията по връчване на наградите беше отбелязан и 11-ият рожден ден на Фондация "Искам бебе".

Кулоарите на парламента се изпълниха с деца, родени благодарение на усилията на организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България