Борисов и Конте се разбрали да смажат виновните за отпадъците от Италия

Борисов и Конте се разбрали да смажат виновните за отпадъците от Италия

Премиерът Бойко Борисов се бил разбрал с италианския си колега Джузепе Конте "буквално да ги смажем виновните" за нерегламентирания внос на отпадъци в България от Италия. Това обяви Борисов след среща с Конте в Министерския съвет в четвъртък.

Темата с вноса на отпадъци е изключително чувствителна в последния месец и наред с развихрилите си прокурорски проверки по площадки за съхранение и стари мини, Борисов нареди да се обмисли въвеждането на временен мораториум върху вноса и износа на отпадъци в страната. Голяма част от създаващите проблеми отпадъци са от Италия и дори в деня на визитата на Конте бе съобщено, че районната прокуратура във Варна проверява още 102 контейнера, които са дошли от Италия и се намират на пристанище Варна-запад.

"Това, което се разпоредихме и се разбрахме, е буквално да ги смажем, ако има такива, които да се възползват от правомощията, които имаме в Европа за свободно движение на товари, защото то е много ясно регламентирано как могат да се движат и с какви сертификати", заяви Борисов на пресконференцията сред срещата с италианския премиер.

"Така че всеки, който се опита да заобиколи закона, на двамата вътрешни министри ще разпоредим. А можем да въоръжим магистратите да направят много бърза операция и в рамките на седмица от двете страни да се разбере имало ли е някакъв проблем. Имам пълната увереност от премиера Конте, че ще помогне максимум да уточним и да накажем виновните, ако такива има", заяви Борисов

Когато говорим за отпадъци, те по нищо не се различават от другите форми на нелегалност и трябва да бъдат изкоренени, коментира на свой ред Конте.

"Свободното циркулиране на хора и стоки не означава, че трябва да циркулират нелегално. Това са правови държави, даже дори да не споменавам нашата чувствителност към околната среда и ангажираност към здравето на хората. От тази гледна точка аз бих казал, че това е началото на тази битка, ще се борим с нелегалния трафик. Сътрудничеството ни с България ще доведе до много скорошни резултати, да не кажа внезапни. Ще бъде изкоренен всеки стрък на нелегалност", декларира италианският министър-председател.

Той и Борисов са обсъдили и сътрудничеството в областта на енергетиката, туризма, търговията и миграцията.

По думите на Конте Италия обръща сериозно внимание на българските инициативи, тъй като страната е най-важната отправна точка за целия регион и осъзнава своята функция и роля за всички инициативи в него.

България започва да има все по-голяма роля за газовите хъбове. Това е огромна роля и това ще позволи на страната допълнително да израсне и да продължи да дава своя принос, защото това не е само национален интерес, но интересува и всички останали европейски страни, които желаят да диверсифицират своите доставки, каза още Конте.

Той определи като прекрасни отношенията между двете държави и каза, че италианските предприятия в България биха желали да нарасне тяхното присъствие. Италия би могла да даде принос за засилване на икономическото развитие на България, всичко свързано с изследвания, проучвания, смята Конте.

Той каза още, че Италия поддържа българския ангажимент що се отнася до завършване на процесите по Шенген и влизането в еврозоната, които ще представляват естествен завършек на цялото европейско присъствие и част от Европа.

И Конте, и Борисов акцентираха върху желанието и надеждата за допълнително увеличаване на търговския обмен, който през 2018 г. е нараснал с над 10 процента спрямо предходната година до 4.86 млрд. евро.

"Имаме възможности също за съвместни проекти и насърчаване на туризма", каза още Борисов, изтъквайки природните дадености на България за морски, планински, културен, еко и спа туризъм.

По-късно той показа на колегата си един от символите на столицата ни – базиликата "Св. София".

Според Борисов България и Италия имат много какво да покажат на света. Страната ни е на трето място по артефакти в Европа именно след Италия и Гърция, допълват от правителствената пресслужба..

Споделяне

Още от Бизнес