Борисов и Местан пак пиха кафе и размениха любезности в Момчилград

Според премиера кабинетът няма да падне заради съдебната реформа

Министър-председателят Бойко Борисов откри новата пречиствателна станция в Момчилград заедно с лидера на ДПС Лютви Местан, срещна се с кметове от региона, похвали се сам за успехите на кабинета си и упрекна правосъдния министър Христо Иванов, че не се е срещнал навреме с партиите от опозицията, за да осигури необходимите гласове за промяна на конституцията. Същевременно той отхвърли възможността заради неуспех на съдебната реформа кабинетът на падне. Спектакълът, демонстриращ добрите отношения между лидерите на ГЕРБ и движението завърши с ритуално пиене на кафе на четири очи.

В петък Борисов и Местан изненадващо пристигнаха в Момчилград и заедно прерязаха лентата на пречиствателната станция, след като не се бяха появявали публично заедно от март миналата година, когато показно пиха кафе в Кърджали.

За церемонията по откриването на важния за града край Кърджали обект пристигна и министърът на екологията Ивелина Василева, но присъствието ѝ остана само протоколно.

Местан се обърна към присъстващите граждани, голяма част от тях симаптизанти на ДПС, и специално благодари на Борисов, че е "довел министрите си".

"Гледам ви в очите и ви казвам следното: силата и зрелостта на един политик и на една политическа сила се изразява най-вече с това да имаш доблестта и коректността да признаеш доброто, което прави един министър-председател, дори когато не е номиниран от твоята политическа сила, дори когато се явяваш в опозиция на неговото управление", каза Местан, цитиран от БГНЕС.

"Г-н Борисов, благодаря, че сте тук и за приноса ви за този много важен обект и за, признавам и за мен малко очакван, но уникален управленски жест от ваша страна за Момчилград, за решението на кабинета да осигури 8 млн. лева за водоснабдяването на микрорайон Звездел. Тук се ръкопляска!", прикани той публиката на "спектакъла" по откриването на съоръжението, финансирано от държавата.

Лидерът на ДПС успя да намери и символно значение на присъствието на премиера точно днес край Момчилград с приблизителното съвпадение с утрешната дата 11 юли, когато се отбелязва клането на 8 000 мюсюлмани в Сребреница в Босна преди 20 години. "На този фон тук ние с нашите политически различия присъстваме на градивно събитие, премиерът поема ангажименти за изпълнение на други инфраструктурни проекти. Това е стратегическо предимство на България и с обща политическа воля ние ще го съхраним", за пореден път в словото си се обърна той персонално към Борисов.

Накрая изрази убеждение, че премиерът ще остави "знаците на личната си ангажираност и за другите 6 общини (в Кърджалийска област – бел. ред.), за да не се събуди ревността".

На свой ред Борисов благодари на Местан "за оценките и добрите думи, защото утре половин свят отива да се поклони пред паметта на жертвите в Сребреница". "Едва ли има нормален човек, който да приеме, че могат да бъдат избити 8 000 души, каквито и да са те – християни, мюсюлмани, будисти, заради една религия да се получи такова нещо няма обяснение", коментира той.

"По-добре да има съгласие и да върви напред държавата, отколкото да правим дребни хитринки", така отговори премирът на въпроса има ли затопляне в отношенията на ГЕРБ и ДПС.

Лютви Местан също не даде конкретен отговор има ли специален знак в днешното им присъствие заедно, а подчерта, че диалогът му с Борисов е единствено по оста власт – опозиция. Но никой не е казал, че трябва да има Берлински стени между властта и опозицията, по теми от национален и обществен интерес трябва да има нормален диалог между властта и опозицията, подчерта Местан. Той призна, че изпитал странно усещане днес, когато за пръв път рязал лентата на обект в комбина с премиера Борисов.

След край на церемонията Борисов и Местан отпътуваха за Момчилград. Там в сградата на общината се проведе среща с общинските кметове в областта, които са от ДПС, както и с отделни управленци от селските райони. В срещата участваха областният управител на Кърджали Илия Илиев и народни представители от ГЕРБ и ДПС от региона.

"Ако не бях направил правителство..."

"Ако не бях направил това правителство, ако не бях направил всичките компромиси, ако 100 пъти не бях казал, че благодаря на всички партии за положените усилия да има парламент и правителство, България щеше да бъде в ситуацията на Гърция. Няма съмнение. Падаха банки, спрени еврофондове, държавата се разпадаше. Това го помните всички, не е било преди 100 години", каза Борисов пред журналисти, коментирайки изявленията от страна на Реформаторския блок, че е възможно да се стигне до правителствена криза, ако пропадне съдебна реформа.

"Тези коментари "ще падне правителството”, които се говорят всеки ден, нито са здравословни, нито са правилни, нито има някакъв смисъл да се говори. Това могат да го мислят хора, които искат само да се дестабилизира държавата. Само преди година имаше друго правителство с друго мнозинство, спряха еврофондовете и държавата замря", заяви премиерът.

"Личната" реформа на Христо Иванов

След като вчера похвали правосъдния министър, днес в компанията на лидера на ДПС, той намери и за какво да го разкритикува.

Според Борисов грешката на правосъдния министър Христо Иванов е, че е започнал разговорите с опозиционните партии за промените в конституцията много късно.

"Вчера разговарях близо 2 часа с Радан Кънев по всички теми. Припомням – влезе съдебната стратегия в парламента, гласува се, положихме много усилия за разбирателство и тя да се приложи. Направих многократни срещи със съдии и прокурори заедно с правосъдния министър, направихме публично представянето с Румяна Бъчварова и Христо Иванов. Когато обаче искаш да променяш конституция, трябва да си наясно, че с гласовете, които имаш това не може да се случи. Ако имахме над 160 депутата – лесно. Когато обаче 160 не са по силите на управляващите коалиция плюс подкрепящи партии, трябва да отидеш да разговаряш с опозицията", обясни Борисов.

"Грешката на министъра на правосъдието, с който работим и не случайно се ползва с пълната ми подкрепа, е, че забави във времето разговора с опозиционните партии. Трябва да направим 160 депутата. Това е единствената ми забележка към него. Надявам се да проведем тези разговори с опозицията, да потърсим консенсус, за да съберем тези 160 депутата”, каза той.

От думите му обаче не стана ясно защо само Иванов трябва да търси подкрепа от страна на опозицията в парламента, при положение, че ГЕРБ, които са вносители на проекта, не проведоха нито едни консултации с цел търсене на подкрепа. Борисов не каза и дали ще разговаря с Местан за подкрепа от страна на ДПС, при положение, че демонстрираха близост и благоразположение един към друг.

Запитан изрично дали кабинетът ще падне заради полемиките около съдебната реформа, Борисов отхвърли такава възможност.

"И като падне кабинетът какво ще стане?"

"Положихме усилия, всичко върви в момента. Милиарди се разплащат, пенсионна реформа, здравна реформа, енергийна реформа, здравна система, инфраструктура, екология, земеделие. И изведнъж пак започваме да си говорим едни и същи. И като падне какво ще стане? Нови избори? Нови мнозинства или малцинства? Какво ще постигнем, освен да се върнем с още една година назад? Защо ежедневно трябва да се говори за ултиматуми и т.н", продължи Борисов по адрес на Реформаторския блок.

Припомняйки, че 3,7 млрд. лв. ще се влеят в следващите години в екологията на България, той добави: "Трябва с политическите ни партньори, колеги, опозиция, управляващи няма значение, да сме големи будали да пропуснем тези европейски пари, да не си направим инфраструктурата и държавата”.

Самият той не се усещал "ни най-малко разклатен или разколебан".

"Защо трябва всекидневно да се говори само за ултиматуми? Кой щял да влезе, кой да излезе? Ами ако аз изляза какво ще стане? Без ГЕРБ правителство не може да има в никакво мнозинство. Пак почваме въртележката за служебно правителство - няколко месеца служебно правителство, ще съвпадне с местните избори, плюс референдума. Кой иска това да се случи на държавата? Да излезе и да си каже. Омръзна ми всяка сутрин да слушам ще го бъде ли правителството. Работя от 7 сутринта до 22 часа . За кое да не го бъде? За това, че правим пречиствателна станция, депата”, възмути се премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?