Борисов и Местан притиснаха БСП за ревизия на закона заради ЦИК

Лютви Местан и Бойко Борисов

БСП изненадващо се оказа притисната в ъгъла от коалиционния си партньор ДПС и опозиционната партия ГЕРБ, чиито лидери не само показно пиха кафе в събота, но в понеделник заговориха в един глас за промени в приетия съвсем наскоро Изборен кодекс. Така непримиримият до момента спор между ГЕРБ и ДПС за разпределението на квотите в Централната избирателна комисия (ЦИК) би трябвало да се реши за сметка на БСП, която е вносител на новия изборен закон и в името на неговото приемане направи редица компромиси спрямо ДПС.

По неофициална информация социалистите са против незабавни промени в Изборния кодекс и са склонни за ревизията му след евроизборите, за да "не стане каша".

Въпросът за една спорна бройка в ЦИК е бил обсъден в понеделник при президента Росен Пелвнелиев преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност за кризата в Украйна. След приключването му лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан излязоха с мнение, че конфликтът може да се реши именно чрез промени в закона.

Преди това ДПС искаха президентът да промени своя указ, с който назначи редовите членове на ЦИК, тъй като настояваха, че са ощетени в полза на ГЕРБ. Политическият скандал избухна заради неясен текст в Изборния кодекс за разпределяне на местата в ЦИК – дали квотите важат за цялата 19-членна комисия или само за редовите членове, извън четиричленното ръководство. Държавният глава защити становище, че разпределянето на бройките трябва да важи за цялата ЦИК и на тази база "присъди" на ГЕРБ седем места в комисията и две на ДПС, докато управляващите твърдят, че ГЕРБ трябва да остане с 6 места, а ДПС да получи 3.

Засега БСП не са коментирали новото развитие на събитията, докато Борисов и Местан, макар и с различни аргументи, заговориха за промяна на Изборния кодекс в частта за ЦИК.

"Тяхната аритметика не излиза", коментира Борисов управляващите и посочи, че най-малкото трябвало да се увеличат членовете на ЦИК. Той потвърди, че темата е била обсъждана при президента преди КСНС.

Местан: Започват разговори за промени в Изборния кодекс

Лютви Местан пък отбеляза, че Росен Плевнелиев така и не могъл да отговори как представителството на партията му от 36 депутати е изравнено с това на "Атака", които имат 23-ма. В ЦИК двете партии имат равен брой членове – по двама.

"Може да възникне необходимост, при това непреодолима, президентът да измени указа си", посочи Местан. И добави, че законът трябва да се промени, за което започват разговори между политическите сили.

"Предстоят изчисления и ако за постигането на баланса е необходимо да се увеличи броят на членовете на ЦИК, този въпрос може да се реши и чрез увеличаването им", каза още Местан. Вариантът за намаляването на броя членове също не е изключен, ако така се постигне най-доброто съотношение между политическите сили, допълни той.

По думите на Местан новият Изборен кодекс не е съвсем прецизен. В момента НДСВ и Синята коалиция имат представители в ЦИК, но не и в парламента, а можело да се окаже, че след 25 май нямат и евродепутати. "А такова нещо като Синя коалиция вече дори няма. Т.е., парадоксът е, че нещо, което не съществува в правния мир, има представителство в ЦИК", заключи Лютви Местан. Според него правилният изход от ситуацията е законът да уреди постоянния състав на ЦИК и да уточнява, че той се попълва от онези политически сили, които имат свои представители в Европарламента, без да са представени в националния.

"При това положение ще имаме един относително постоянен състав на ЦИК и допълнителни членове, ако се стигне до ситуация, при която една политическа сила реализира представители в Европейския парламент, без да е представена в националния", обясни лидерът на ДПС. Така можело "която и да е от новите политически сили, да речем Синьо единство, без да имат мандат в националния парламент, по силата на тази разпоредба автоматично ще вкарат свой член в ЦИК."

Това развитие на ситуацията Местан нарече "не просто елегантният, но и правилният изход от създалата се ситуация".

Първоначалният вариант на Изборен кодекс предвиждаше ротация в ЦИК на всеки две години и половина, но ДПС се възпротиви и този текст отпадна.

Местан мимоходом спомена, че и разпоредбата, която регламентира квотното разпределение в комисията (бел ред – текстът, който стана причина за скандала) не е съвсем ясна.

Борисов: Най-малкото да увеличат членовете на ЦИК

Бойко Борисов, чиято партия остана без зам.-председател на ЦИК, след като БСП и ДПС по ги "наказаха" по този начин заради указа на президента, категорично се обяви за промяна в Изборния кодкес.

"Трябва да отидат, да си променят закона. Иначе ще им се смеят от Брюксел", каза бившият премиер. "От 19 човека, ГЕРБ има шест. Победителят на парламентарните избори винаги досега е имал председател на ЦИК. БСП, без да са победили, изземват функции", обясни той гледната си точка и продължи с примера, че протоколите се пописват от шефа на ЦИК и секретаря, който пък е от квотата на ДПС. "Т.е. всеки протокол ще бъде подписан от БСП и ДПС, под благосклонния поглед на "Атака", които имат заместник-председател", заяви Бойко Борисов.

"Казах и на г-н Миков, и на г-н Местан, готов съм отново да дискутираме по избирателната комисия, за един ден може да се промени законът. Тяхната аритметика не излиза. ДПС и "Атака" спорят, че се чувстват пренебрегнати, а ние? Най-малкото е, да увеличат членовете на избирателната комисия", каза Бойко Борисов.

Не е ясно какво са се разбрали лидерите на ГЕРБ и ДПС на четири очи, когато демонстративно пиха кафе в Кърджали, след като ден по-рано си разменяха обиди и квалификации и в пленарната зала, и в кулоарите на Народното събрание. Самото им сядане на една маса пък бе демонстрация спрямо лидера на БСП Сергей Станишев, който и Борисов, и Местан преди това нападнаха заради хипотетичното му сравнение между Крим и Кърджали. Според официалните обяснения на Местан и Борисов, пиенето на кафе целяло да покаже "етническата толерантност", но въпреки уверенията и на двамата, че тази среща не означава възможност за бъдеща коалиция, тя бе изтълкувана като толерантен жест в такава посока.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?