След като преди време “не се разбраха като мъже”

Борисов и Нинова спориха за “истината” с латински сентенции

Борисов и Нинова спориха за “истината” с латински сентенции

Пореден словесен дуел разиграха в Народното събрание министър-председателят Бойко Борисов и депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова в петък. Месеци след като тя го призова да излязат извън пленарната зала и да се разберат като мъже, интелектуалното ниво на споровете им рязко се покачи до реплики с латински сентенции.

Темата този път беше обещанието му вече трета година правителството да плати на земеделските производители акциза на горивата, която помощ според левицата ще доведе до намаляване на цените на храните.

 

Вместо да отговори по същество Борисов намери оправдание защо кабинетът не е изпълнил това сове обещание, което по-късно стана ясно, че е скрепено с договор. “Всяка година даваме над 1 млрд. лв. за зърнопроизводителите и не съм видял хлябът да поевтинее”, отговори премиерът.

 

"Като данъкоплатци от името на всички българи даваме огромни дотации за зърнопроизводителите, както за нищо друго. Вие казвате, че ако дадем 70 млн. лв. ще поевтинеят продуктите, ние дадохме 1 млрд. лв. - хлябът се вдигна", допълни Борисов.

 

Нинова веднага опонира на премиера с мотива, че споменатият от него 1 млрд. лв. не са от държавната хазна, а пари от европейска субсидия.

 

“Това са европейски пари, договорени за българските земеделски производители да ги получат още преди присъединяването на България към ЕС", обясни тя.

 

"Ние разбрахме вашата политика и действия - производителите са виновни, защото не намаляват цените, а ние им даваме субсидии търговците са виновни, защото са спекуланти, българите са виновни, защото "аз ги направих богати, а те си държат парите в банките и не искат да пазаруват", разбрахме, че всички са виновни, освен правителството, което не си е изпълнило ангажимента", добави от парламентарната трибуна Нинова.

 

Вземайки повод от поседната рецепта за икономия, дадена от земеделския министър Мирослав Надейнов българите сами да си месят козунаците, депутатката припомни крилати реплики на премиера, които чертаят пътя как нацията да се справи с кризата.

 

“Ние знаем, че висшистите трябва да станат овчари, за да си гледат месо, българите да си садят картофи, напоследък и да си месим козунаци", обясни Нинова и призова премиерът да поеме отговорност и да плати акциза на горивата на земеделските производители.

 

Освен това тя показа споразумение, с което Борисов се ангажирал от 1 юли 2011 г. да плаща акциза на горивата. "Думите отлитат, написаното остава", цитира латинската сентенция Нинова.

 

Мигновено обаче премиерът показа знания и заяви, че “Истината поражда омраза”.

 

След което описа собственото си разбиране за истината, обръщайки се отново към Тройната коалиция.

 

"Вие си приехте закон и не давате възможност на прокурорите да ви разследват. Всички трябва да знаят, че вие приехте закон, който да не позволява, след като дойде друго правителство на власт да ви разследва. И сега, когато разследваме "Белене" и да ви обвинят прокурорите, сте си приели закон, който да действа за това време". И пак се върна към разходите за АЕЦ "Белене" където имало фактури с по 90 млн. лв. разлики, и за "Цанков камък"

"Колкото са получили зърнопроизводителите дотации, никоя друга сфера не го е получила. Те изкарваха тракторите и при вас, изкарват ги и сега, но не ми беше ясно кой ги подтиква, вече с този въпрос ми е ясно кой", завърши Борисов и напусна пленарната зала.

Нинова пък призова Борисов така да промени законите, че да пъхне цялото предишно правителство в затвора.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?