Борисов и Петков се счепкаха заради бариера

Борисов и Петков се счепкаха заради бариера

Министърът на вътрешните работи Румен Петков се впусна в ожесточена политическа атака по оста БСП – ГЕРБ във втория ден от кампанията за местните избори. Силовият министър, който отговаря за коалиционната политика на социалистите, в петък остро нападна столичния кмет Бойко Борисов, обвинявайки го в недалновидност и вземане на престъпни от обществено гледище решения.

Повод за яростта си Петков взе от поставените преди два дни от общината ограничителни колчета на бул. „Граф Игнатиев”.

Бойко Борисов обаче не остана длъжен и заяви, че Петков не познава законите и че вкарва МВР в предизборна кампания.

Петков обяви, че решението за ограничаване на  движението на централния столичен булевард не е съгласувано нито с МВР, нито с Бърза помощ. Според него по този начин Борисов демонстрира безсилие за решаване на проблема с движението в града. Министърът присъства на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по въпросите на превенцията на престъпността. Изведнъж той размаха дистанционно управление и инструкция към него, изпратени му от общината, за да може да сваля колчетата когато преминава с кортежа си по централната улица.

След кратък  размисъл какво да се прави с единственото устройство за достъп до булеварда (както твърди министърът), което МВР получило, Петков  реши да натовари с тази задача директора на полицията Валентин Петров. Все пак висшият полицай бе посъветван от политическия си началник да даде дистанционното на постоянно дежурен до ограничителните колчета патрул.

Борисов обаче заяви, че Велизар Стоилов (зам.-кмет по транспорта) е „раздал дистанционни на трамваите, на Бърза помощ, и на противопожарната охрана”.

„Съжалявам, че вътрешният министър не познава законите. Има решение на Общинския съвет, което близо година МВР отказваше да изпълнява и по „Граф Игнатиев” се движеха автомобили срещу знаците. Когато срещу мен имаше питане от Общинския съвет и беше поставено категорично условие да се изпълни решението – единственият възможен начин беше този”, заяви пред Mediapool Бойко Борисов.  

"Това е PR-акция – скъпи столичани, аз ще ви осигуря да ходите пеша", ироничен бе Петков и предложи на всички входове на София да се поставят бариери и целия град да стане пешеходна зона. Вече със сериозен тон и мрачно изражение Петков изрази мнение, че е щяло да бъде малко по-евтино да се сложат камери за наблюдение, а „не една година да ни се обяснява как кметството ще подкрепи МВР при разширяването на видеонаблюдението”.

„Видеонаблюдението се осъществява от вестниците и телевизиите, които многократно са снимали как само коли на МВР и мутри нарушават правилника. Съжалявам, че им нарушавам комфорта, но изпълнявам решение на Общинския съвет”, контрира бившият главен секретар на вътрешното ведомство и някогашен собственик на охранителна фирма.   

Когато Петков се запознае с решенията на общинския съвет, защото той е бил и кмет известно време, ще разбере, че аз всъщност съм изпълнил решение на общинския съвет – хубава пешеходна зона за гражданите на София, уверен е Борисов. Той заяви още, че колите на МВР имат много подстъпи към министерството  за да се счита, че това е нещо срещу вътрешното ведомство.

Преди това обаче Румен Петков се оплака, че в последните месеци достъпът до МВР е затруднен от различни ремонти, а колко са смислени е друг въпрос. Наскоро другата перпендикулярна на „Шести септември” улица – „Гурко”, бе затворена за смяна на асфалта. 

Петков определи движението в София като много проблемно за работата на полицията, а кметът демонстрира безсилие. Решението на проблема с трафика в София не е в затварянето на улиците, отбеляза някогашният стопанин на Плевен.

„Не може когато си в МВР да искаш всичко за него, а когато си извън ведомството със всичките си действия и бездействия да работиш срещу него”, анализира министърът.

Борисов многократно е заявявал, че винаги е искал да бъде полицай, но тъй като е бил принуден да напусне системата е започнал да се занимава с политика.

"Ако в момента не бяхме преди избори щях да направя официално обръщение към работещите в МВР, с което да заявя, че поставянето на бариери на "Граф Игнатиев" е неприемливо”, коментира Петков обещавайки, повече да не коментира темата с бариерите. Той обаче е уверен, че кметът „един месец ще обяснява – к'ъв съм, що съм, как съм го казал, как участвам в кампания".

Любопитно е, че бариерата, която предизвика новото счепкване между вътрешния министър и бившия главен секретар на ведомството, разположена на кръстовището на "Граф Игнатиев" и бул. "Раковски", в петък се налагаше да бъде вдигана ръчно. Трамваите дистанционно сваляха колчето, поставено върху линнията, което след приминаването им не можеше автоматично да се върне в изходно положение и общински служители трябваше ръчно да оправят системата, за да се вдигнат пак блокиращите движението съоръжения.  

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?