Прокуратурата започна проверка по сигнала на френския посланик

Борисов и правосъдният министър поискаха доказателства за безпристрастността на съда

Изпълнителната власт призова ВСС да вземе мерки и да премахне съмненията за корупция в системата

Борисов и правосъдният министър поискаха доказателства за безпристрастността на съда

По повод скандалите, свързани със случайното разпределение на делата от последните дни, премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов са имали разговор, след който двамата настояват за бърза реакция за разсейване на съмненията в безпристрастното разпространение на делата. Конкретният повод за реакцията им е случаят с делото за несъстоятелност на "Домейн Мендата“ и "Белведере дистрибуция“,  което предизвика реакция и от френския посланик.

В съобщението, изпратено в събота изрично се подчертава, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Допълва се обаче, че когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

Те отбелязват, че изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. По думите им също законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност.

"В настоящия случай ситуацията е именно такава, защото казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху нашите отношения с важни международни партньори и съвсем не на последно място - обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт“, пишат премиерът и правосъдният министър в общата си позиция.

Според тях подобни съмнения по дела се отразяват и върху диалога ни с ЕК и държавите-членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред.

"Затова настояваме Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС", заявиха Борисов и Иванов в събота.

Според тях, за международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране.

Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието, отбелязаха Бойко Борисов и Христо Иванов.

Френска фирма за производство и търговия с вина и водка, инвестирала у нас, се оказа с подменен мениджмънт след решение на известната съдийка Румяна Ченалова.

Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура проверява сигнала на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. По случая в понеделник ще заседава и Етичната комисия за Висшия съдебен съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?