Борисов и Радев пак се счепкаха за изтребителите

Президентът: Подвеждат премиера с "глупави становища" за "Грипен"

Борисов и Радев пак се счепкаха за изтребителите

Премиерът Бойко Борисов е подведен от своите съветници по въпроса за избора на боен изтребител за армията, заяви президентът Румен Радев от Ню Йорк по повод изразените от министър-председателя съмнения, че "Грипен" не е най-добрият изтребител за българските Военновъздушни сили (ВВС).

Радев, който е в САЩ за сесията на Общото събрание на ООН, коментира и поредните твърдения на Борисов, че превъоръжаването на ВВС не е първостепенна задача за държавата, тъй като по-належаща била модернизацията на сухопътните сили, както и да се намерят пари за учителите, пенсионерите и пр.

"Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позицията. Важно е дългосрочното, ясно планиране", заяви държавният глава.

Борисов: Не е добра практика отвъд океана да ми се дават съвети

"Мисля, че не е добра практика отвъд океана да ми се дават съвети", контрира Бойко Борисов във вторник. "Аз изразявам уважение към всички и си носим своята отговорност. Като си дойде президентът, ще седнем, ще говорим", допълни премиерът.

Междувременно временната анкетна комисия в парламента за процедурата по избора на изтребители се очаква да приеме в сряда окончателния си доклад, който препоръчва тя да се промени и да протече по нови правила, включващи декласираната оферта на Ф-16.

Радев е имал отношение към оспорваната процедура за избор на нов боен самолет и като бивш командир на ВВС, и като президент, след като назначеното от него служебно правителство форсира класирането на офертите, отреди първо място на "Грипен" и декласира предложението на САЩ и Португалия за Ф-16. Формираната по предложение на ГЕРБ временна анкетна комисия в парламента обаче установи, че правилата за избор са променяни по време на самата процедура. В окончателния доклад комисията се очаква да предложи процедурата да се върне на ниво подаване на оферти, а след това да се проведе ново гласуване за избор на изтребители.

Държавният глава определи избора на "Грипен" като напълно прозрачна процедура и отрече да е давал становище за този тип самолети на бившия премиер Пламен Орешарски. Президентът Радев посъветва премиера да не дели проектите за модернизация на армияа.

Да посъветвам премиера: Нека да не го заблуждават с глупави становища

"Мога пак да посъветвам господин Борисов – да е наясно, че ресурсите са в него, но и отговорността е в него, да не дели страната и важните сектори на порции, и да ги тегли – на един повече, на друг по-малко, и всеки ден да си мени решенията. Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Това е стратегическа сфера. Мога да посъветвам, да помоля министър-председателя наистина да си организира добре всички съветници, които работят за него, и своята парламентарна група да четат! Нека да не го заблуждават с глупави становища. Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има още 100 такива, и да излизаш и да казваш най-странни и нелепи твърдения, препоръча Румен Радев от Ню Йорк, коментирайки пред български медии там.

По отношение на процедурата Радев каза, че толкова добра не е правена в България, като е организирана по всички международни правила и стандарти за равнопоставеност, прозрачност и обективност.

Писал ли е Румен Радев "опорни точки" за "Грипен"

По повод твърдението, че има документ, според който бившият премиер Орешарски е поискал от тогавашния шеф на ВВС Румен Радев становище за самолетите "Грипен", президентът заяви: "Премиерът не е искал моето мнение за "Грипен", а за един съвсем друг самолет, по повод посещението на една делегация, която беше в България".

През юни 2014 г. Румен Радев е подготвил за тогавашния премиер Пламен Орешарски опорни точки, които са били използвани по време на среща с представител на "Сааб" (SAAB) – компанията, която произвежда изтребителите "Грипен", заяви депутатът от ГЕРБ Анотон Тодоров във вторник пред бТВ. Според него това е "Президентгейт", но все пак той на няколко пъти отказа да заяви в прав текст, че вижда лобизъм в случая. Тодоров обаче отбеляза, че това категорично опровергава твърденията, че президентът не е давал становище за "Грипен".

Депутатът публикува във Фейсбук документ, подписан от Радев в качеството му на ръководител на интегрирания проектен екип за купуване на нов изтребител и на зам.-командир на ВВС. Не е ясно дали подобни опорни точки са били подготвяни от него и по отношение на другите оферти.

Румен Радев не е приятел на истината и има съветник маниак

"Румен Радев не е приятел на истината. Когато един президент не е приятел на истината, започваме да си задаваме въпроси – този човек и кръжеца около него имат ли интерес да назначават шефа на антикорупционното бюро? (…) Шефът на кабинета му (журналистът Иво Христов - б.р.), който организира всички срещи, няма допуск до класифицирана информация – мълчат като комунист на разпит. Има съветник маниак, който се облича в дрехите на Хитлер (вероятно се визира Пламен Узунов - б.р.)", коментира депутатът Антон Тодоров, според когото рейтингът на Радев се е стопил значително през последните месеци.

Споделяне

Още по темата

Още от България