Борисов и Радев си прехвърлят отговорността за избора на Иван Гешев

"Борисов има огромно влияние във ВСС" vs "Двете партии, които гласуваха за Радев, имат пет гласа, а ние три от 24”

Борисов и Радев, сн. архив

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха в тежък сблъсък на връх изборния ден.

Първо държавният глава обвини премиера, че се опитва да му прехвърли отговорността за избора на Иван Гешев за нов главен прокурор, а Борисов му отговори с контраобвинение, че лъже и подвежда избирателите с твърдението си, че "премиерът има огромно влияние във Висшия съдебен съвет".

Така и двамата се разграничиха от кандидатурата на Гешев, която предизвика масови протести.

"Премиерът има огромно влияние във ВСС"

Радев каза, че ще вземе решението си дали ще подпише указа за назначаването на избрания от Висшия съдебен съвет (ВСС) за нов главен прокурор Иван Гешев в "обозрим срок" и посочи, че няма да действа "под натиск от която и да е страна".

Според конституцията президентът може да върне предложението на ВСС, но само веднъж. Ако ВСС прегласува кандидатурата, той е длъжен да подпише указа. Мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров изтича в началото на януари

"Няма изненада в думите на премиера", каза Румен Радев, попитан за коментара на премиера, че казусът с Иван Гешев ще се разреши по време на мандата на президента.

"Това е пореден опит на Борисов да прехвърли неговата отговорност върху някой друг. Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главния прокурор, а Висшият съдебен съвет. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота от неговото парламентарно мнозинство", посочи Радев.

Той коментира, че премиерът "не се стеснява" да подменя председателя на парламента, но е избягал да поеме публична отговорност за гласа на хората, които е изпратил във ВСС.

"Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правосъдието, който по закон имаше правото, а според мен и задължението, да издигне втори кандидат, за да има реално състезание", коментира държавният глава.

"Указът се подписва от президента, но изборът не се върши от него, нека никой не вменява на президента номинации и избор. Номинации и избор са от ВСС, където точно Борисов има огромно влияние със своята квота", каза президентът Румен Радев.

На въпрос дали ще се запознае с протокола от десетчасовото заседание на Висшия съдебен съвет, президентът каза, че е длъжен да се запознае с всички документи, но ще подходи съобразно определените му в Конституцията правомощия.

Борисов: Радев тежко нарушава закона

В отговор премиерът Бойко Борисов коментира, че Радев подвежда избирателите.

"Когато говориш за върховенство на закона, трябва да го спазваш и да даваш личен пример. Когато изричаш неистини, по този начин подвеждаш избирателя", каза Борисов.

"Когато променяхме законите, ВСС беше от 24 души. От тях 11 са от квотата на целия парламент. От тях само трима са от ГЕРБ. Другите трима са от БСП, а двама от ДПС. Тоест двете партии, които гласуваха за Радев, имат пет гласа, а ние три от 24”, обясни той.

"Когато говориш неистини и подвеждаш избирателите в изборния ден, това е тежко нарушение на закона. Той подведе избирателите, агитирайки за нашите опоненти”, каза премиерът.

"Ако вие не ме бяхте попитали, аз нямаше да коментирам”, допълни той.

"Президентът е доказал съвсем ясно, че когато има да каже нещо, не се страхува"

Главният прокурор Сотир Цацаров от своя страна коментира, че очаква президентът Румен Радев да не бави решението си дали ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев.

"Това, което очакваме е президентът да изпълни конституционните си правомощия и мисля, че този президент е доказал съвсем ясно, че когато има да каже нещо той никога не се страхува да го каже и го казва по начин, който е достатъчно ясен за осъществяване на президентските му правомощия", каза Цацаров пред журналисти в Пловдив.

Той коментира, че на първо място не очаква забавяне, "защото всяко забавяне не е в съответствие със самия процес и на второ място, не е в съответствие с начина, по който работи този президент".

Цацаров припомни, че президентът има право както да подпише указ, с който Иван Гешев ще бъде назначен за главен прокурор, така и да откаже - да върне кандидатурата.

"При втория случай ще се повтори тази процедура, която се случи по времето на избора на председател на ВАС, а именно - ново гласуване. Ако отново кандидатът събере 17 и повече гласа, президентът следва да подпише указ за неговото назначаване. Ако не събере на второто гласуване нужните гласове процедурата се прекратява и започва отново, от самото начало", посочи той.

Цацаров очаква от Гешев разследване на "недосегаеми" и реформа в прокуратурата

Цацаров каза, че очаква Иван Гешев да продължи това, което е започнато през последните 2-3 години и то особено с негово участие като ръководител на Специализираната прокуратура.

"Очаквам да продължат всички тези досъдебни производства, с които бяха засегнати хора, считани за недосегаеми до момента, както и силни резултати в борбата с битовата престъпност и не на последно място необходимата реформа в прокуратурата да бъде извършена, така както ще бъде тя препоръчана и в решение на Венецианската комисия, което се чака и в решенията на българския законодател", смята Цацаров, цитиран от БТА.

Относно евентуални съвети към Гешев действащият главен прокурор подчерта, че "Иван Гешев има достатъчно разум да види това, което е направено до момента, да знае това, което трябва да се коригира и да знае много добре това, което трябва още да се направи".

Имаме всекидневни разговори, но те не са за това, кое трябва да се случи, след като той влезе в моя кабинет, каза Цацаров.

"И Лозан Панов бе обявен за избор на Цацаров"

На въпрос как ще коментира обвиненията за нечия намеса при избора на Иван Гешев, Цацаров каза "тези обвинения нямаше ли ги при моя избор, при избора на Георги Чолаков, нямаше ли ги и сега. Същите тези обвинения бяха повторени в същия тон от човека, който се изяви като най-силния и най-мотивирания говорител на тези обвинения - председателят на Върховния касационен съд".

По думите на Цацаров на практика обаче той умело и услужливо подмина всички заглавия, които съществуваха тогава в същите медии, които бяха и са собственост на кръговете, които инспирират цялата тази компания.

И Лозан Панов бе обявен за избор на Цацаров и ДПС, по същия начин бе обявен Иван Гешев, по същия начин се подходи и с Георги Чолаков, коментира Цацаров.

Според него, ако някой е неудобен за някого, защото този някой има наказателни производства, има от какво да се страхува, очевидно е, че той ще впрегне цялата си мощ - била тя финанси, била медии, с които разполага, за да атакува един кандидат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?