Борисов и руският посланик се съгласиха, че няма проблеми пред двустранните отношение

Каракачанов: Не трябва да даваме поводи за конфликти

Борисов и посланик Макаров, сн. Министерски съвет

Ден след като Москва обяви български дипломат за персона нон грата, премиерът Бойко Борисов прие в сградата на Министерския съвет руския посланик у нас Анатолий Макаров.

"В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха обсъдени двустранните отношения, като беше изразено съгласие, че не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие в прагматичен и добронамерен дух и занапред", съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов е заявил интереса на България да води "равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Руската федерация, при който страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики".

Според него както България, така и Русия са заинтересовани да си сътрудничат в редица сфери като икономика, енергетика, туризъм, транспорт, образование, наука и култура, социална политика.

Заради дипломатическото напрежение от БСП призоваха управляващите да "нормализират" отношенията с Русия. От ГЕРБ още в четвъртък обясниха, че не виждат промяна в тях.

Каракачанов: Да не даваме поводи за конфликти

Малко по-рано Русия изгони български дипломат от мисията ни в Москва в отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата.

В петък вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов съобщи, че тази нощ дипломатът е напуснал територията на Русия.

Министърът каза, че "винаги е смятал, че ние трябва да поддържаме добри отношения с Русия, да не даваме поводи за конфликти, но отношенията ни трябва да бъдат на принципна основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни".

Дипломатическото напрежение между България и Русия

В края на октомври прокуратурата в София обяви, че високопоставен служител на руското посолство в София е опитал да придобие класифицирана информация от български служител и поиска да бъде отзован от страната. 

След това София отказа виза на предложения от Москва нов военен аташе.

Преди това прокуратурата обяви за руски шпионин и председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов, позовавайки се на публично известни данни отпреди 5 години.

Премиерът Бойко Борисов окачестви случая като "шпионски скандал в кавички".

По-късно съдът пусна Малинов да пътува до Русия, където той лично бе награден от президента Владимир Путин с медал.

Ден преди руското външно министерство да изгони българския дипломат, Путин разкритикува българските власти, че се бавят със строежа на "Турски поток".

Премиерът Борисов отрече това.

Освен това България периодично допуска и руски полети, които превозват руско оръжие и военно оборудване.

Това се случва, въпреки че Европейският съюз наложи оръжейно ембарго на Русия след незаконната анексия на Крим през 2014 г. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?